01.09.2012 15:14

Liela daļa jūrmalnieku autobusos nu var braukt bez maksas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Liela daļa jūrmalnieku autobusos nu var braukt bez maksas www.jurmala.lv

No 1. septembra Jūrmalā deklarētie pensionāri un visi kūrortpilsētas izglītības iestāžu izglītojamie līdz 24 gadu vecumam, uzrādot apliecību, var braukt Jūrmalas sabiedriskajā transportā bez maksas.

 

Gan piebilstams, ka, ņemot vērā skolēniem un studentiem nepieciešamo laiku, lai noformētu derīgu skolēna vai studenta apliecību, no 1. līdz 9. septembrim pilsētas maršruta autobusos viņi varēs braukt bez maksas, neuzrādot apliecību, norāda pašvaldība. Bet, sākot ar 10. septembri, Jūrmalas pilsētas autobusu tīkla maršrutos varēs braukt bez maksas, uzrādot derīgu skolēna vai studenta apliecību.

Bez maksas sabiedrisko transportu var izmantot arī trešās grupas invalīdi, bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni, kuri atrodas aizbildnībā, dzīvo audžuģimenēs vai bērnu aprūpes iestādēs.

Pensionāri un trešās grupas invalīdi bezmaksas braukšanas karti pilsētas tīkla maršrutos var saņemt Jūrmalas pilsētas domes Labklājības pārvaldē, uzrādot personu apliecinošu dokumentu, pensionāra vai invalīda apliecību un iesniedzot fotokartīti (3x4 cm). Jau esošās braukšanas atvieglojumu kartes derīgas līdz 2013. gada 1. aprīlim.

Jūrmalniekiem, kas apmeklē izglītības iestādes citās pašvaldībās, sabiedriskajā transportā pienākas 50 % atlaide – tāpat kā personām, kuras saņem pašvaldības apmaksātus ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas pakalpojumus Jūrmalas pašvaldības sociālās aprūpes centros.

Līdz šim bez maksas Jūrmalas pilsētas autobusu maršrutu tīklā varēja braukt tikai bērni līdz sešu gadu vecumam, politiski represētās personas un nacionālās pretošanās kustības dalībnieki, kā arī Jūrmalas pašvaldības policijas darbinieki dienesta pienākumu pildīšanas laikā, ja viņi ir formastērpā. Protams, saglabājas visi valsts garantētie braukšanas maksas atvieglojumi.  Lēmumu par atlaižu piešķiršanu skolēniem, studentiem un pensionāriem Jūrmalas dome pieņēma 9. augustā.

Sabiedriskā transporta pārvadājumus Jūrmalā veic SIA "Autobusu parks Jūrmala SV". 2011. gadā uzņēmums pārvadājis divus miljonus pasažieru. Aprēķini un prognozes liecina, ka arī šogad šis skaitlis varētu būt aptuveni tādās pašās robežās, informē domes Sabiedrisko attiecību nodaļa.

Jūrmalnieki pilsētas maršrutu tīkla autobusos par biļeti maksā 50 santīmu, un pērn ieņēmumi no biļešu tirdzniecības pārvadātājam bija 600 000 latu. Ievērojami lielākus ieņēmumus uzņēmums guvis no valsts un pašvaldības dotācijām – 2011. gadā pašvaldības kopējā kompensācija pārvadātājam bija 730 000 latu, tajā skaitā pašvaldības atvieglojumi 180 000 latu un valsts noteiktie atvieglojumi – 61 000 latu.