Kā sagatavoties neparedzētiem izdevumiem, izmantojot personīgo finanšu pārvaldības plānu?

Autors  Apmaksāta publikācija
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Negaidīti izdevumi var rasties daudzu un dažādu iemeslu dēļ. Visā gada garumā šādi izdevumi var ietvert neplānotus automašīnu remonta rēķinus, medicīniskos izdevumus, ikgadējās apdrošināšanas maksas paaugstināšanās, dāvanas radiem un draugiem īpašos gadījumos, sporta aktivitāšu izmaksas u.c.; šis saraksts var būt praktiski bezgalīgs.

Pēkšņi, neparedzēti, iepriekš neieplānoti vai sezonas izdevumi, neatkarīgi no tā, kā jūs tos dēvējat, var pamatīgi iecirst robu jūsu budžetā, ja neesat laikus atvēlējuši zināmu daļu no saviem ienākumiem tieši šādu izdevumu segšanai. Lai arī cilvēki ir pieraduši, ka šādās situācijās var palīdzēt ātrie kredīti 24 stundas diennaktī (pika vippi 24/7), to tomēr vislabāk var paveikt, ja izdodas iekārtot ārkārtas līdzekļu fondu un regulāri tanī noguldīt naudu. Tāpēc centīsimies jums norādīts, kā varat izveidot savu budžetu tā, lai tajā būtu iekļauts naudas līdzekļu pārvaldības plāna arī neparedzētām izmaksām.

Sāciet ar to, ka identificējiet, kādi potenciāli varētu būt jūsu neparedzētie izdevumi. Izveidojiet sarakstu ar parastajiem sezonas izdevumiem, piemēram, īpašuma nodokļiem, automašīnas apdrošināšanu, mājas, dzīvokļa apdrošināšanu, Ziemassvētku dāvanām, dzimšanas dienas dāvanām, automašīnu remontu un tehnisko apskati, atvaļinājumu pasākumi un dažādi medicīniskie rēķini un zobārsts.

Pēc tam apskatiet pagājušā gada kalendāru un salīdziniet to ar visām šīm izdevumu kategorijām, lai redzētu, kurus no neregulārajiem izdevumiem esat apmaksājuši izmantojot kredītu (vai visbiežāk – kredītkarti, aizmirstot, ka kredītlīnijas procentu likme jeb joustoluotto korko tikai papildinās izdevumu slogu), piemēram, dzīvokļa siltināšanu vai spontānu atvaļinājuma izbraukumu. Ja jums ir bērni, apsveriet, cik daudz jūs tērējat viņu aktivitātēm, mācību maksām, sporta nodarbībām, mūzikas nodarbībām utml.

Sasummējiet visas iegūtās summas un izpētiet, kuras maksas pārsniedz jūsu ikmēneša izdevumu budžetu, šo pārsniegto summu izdaliet ar tik reizēm, cik bieži gadā saņemat algu (visbiežāk – 12). Piemērs: ja jūsu neregulārie un periodiskie izdevumi gadā kopā ir 1300 eiro un jūs tos izdalāt ar 12, tad jūs uzzināsiet summu, kādu jums būtu nepieciešams atlikt katru mēnesi atsevišķā kontā, lai jums būtu pietiekoši daudz naudas, kad tāda jums būs nepieciešama nākamā gada neparedzētajiem izdevumiem.

Iesākumā varētu būt grūti pārveidot savu budžetu tā, lai katru mēnesi varētu noguldīt 100 eiro, bet sāciet kaut vai ar mazumiņu, un lai sasniegtu visu nepieciešamo uzkrājumu summu, meklējiet veidus, kā samazināt citus izdevumus vai iegūt vēl papildus ienākumus.

Būs daudz vieglāk, ja jūs šādu taupīšanu ieviesīsiet kā automātisku procesu, tas būs vislabākais lēmums, lai iegūtu ērtu un organizētu naudas pārvaldības sistēmu. Iestatiet elektroniskos, automātiskos pārskaitījumus, izmantojot tiešsaistes bankas iespējas, uz jaunatvērtu krājkontu, kuram jums nav ikdienas piekļuves. Tas palīdzēs jums neaizmirst ik mēnesi uzkrāt jūsu ārkārtas fondā. Iestatiet automātiskos maksājumus tanī dienā, kad saņemat algu, lai nejustu noguldītās summas trūkumu.

Padomājiet par to, kādam mērķim jūs ietaupāt naudu, kam šī ietaupītā nauda tiks tērēta. Kad jūs redzēsiet, kā jūsu krājkonta bilance pieaugt, varētu šķist ļoti vilinoši iztērēt šo "brīvo" naudu kādiem impulsīviem pirkumiem. Taču, pirms veicat neplānotu pirkumu, apsveriet, kādi ir jūsu lielie mērķi attiecībā uz šo naudu, un, veicot šādu pirkumu, jūs tikai attālināsieties no šī mērķa. Mērķi ļaus jums noturēties uz pareizās motivācijas viļņa.

Pārliecinieties, ka jūsu ietaupījumu plāni ir saskaņā ar jūsu ģimenes ilgtermiņa budžetu. Uzkrātā nauda nav nauda, ko nekad nevarēsiet tērēt; tā vienkārši ir nauda, kuru varēsiet tērēt kaut kad vēlāk. Kad šis "vēlāk" pienāks, tas, kā jūs tērēsiet iekrāto naudu, būs atkarīgs no izvēlētajām prioritātēm un vēlmēm.

Tātad lielais triks kā sagatavoties neparedzētiem izdevumiem, izmantojot budžeta un naudas pārvaldības plānu, ir ietaupīt tik daudz, cik jums saprātīgi iespējams, izvairīties no sliktiem parādiem un plānot savu finansiālo nākotni ilgtermiņā.