23.08.2012 16:18

Īpašumu izīrētājiem Jūrmalā šī vasara ne visai veiksmīga

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Mājokļu īres tirgū šovasar daudziem Jūrmalas īpašumu saimniekiem nācies piedzīvot vilšanos.

 

"Īres tirgus Jūrmalā ir pietiekami specifisks, tas ieņem atsevišķu nišu un nepakļaujas noteikumiem, kuri darbojas pat kūrortpilsētās," uzskata "Baltic Sotheby's International Realty" līdzīpašniece Ilze Mazurenko.

Aptuveni 90 % "vasaras" īres līgumu ir īstermiņa. Saskaņā ar I. Mazurenko teikto, var izdalīt vairākus periodus. "Skaidrs, ka vispopulārākā ir vasara – no vienas nedēļas līdz trīs mēnešiem, atsevišķi izdalāms konkursa "Jaunais vilnis" periods. Šogad ir parādījusies arī trešā sezona – Jaungada svinības," norāda speciāliste.

Šogad Jūrmalā spilgti iezīmējās vēl viena īres tirgus tendence. Parasti īres līgumi tiek slēgti plānveidīgi, sākot no janvāra līdz jūnijam, bet šogad liela daļa līgumu tika noformēta pirmajos trijos gada mēnešos – no janvāra līdz martam.

"Izlutinātie Jūrmalas īpašumu saimnieki, kuri bija pieraduši "treknajos gados" nesteigties un izīrēt nekustamo īpašumu uzreiz uz trīs mēnešiem, atteica potenciālajiem īrniekiem. Kad pienāca maijs, bija skaidrs, ka īrnieki jau mainījuši savus plānus un devušies atpūsties uz Kipru, Spāniju un pat Palangu. Galu galā šovasar uzvarēja tie īpašnieki, kuri izvēlējās mūsu piedāvāto "termiņu kombinācijas" stratēģiju, izīrējot apartamentus uz īsu laiku," spieda I. Mazurenko.

Tradicionāli Jūrmalā īrējamo māju piedāvājums ir lielāks par dzīvokļu piedāvājumu. Tas tādēļ, ka dzīvokļus pērk ārzemju investori dzīvošanai, liecina "premium" klases nekustamo īpašumu jomā strādājošā uzņēmuma "Baltic Sotheby's International Realty" novērojumi.

Kopumā īres cenas Jūrmalā ir nedaudz kritušās. Daudzi īpašnieki par mājas ar piecām guļamistabām īri uz vasaru prasīja 40 000 eiro (28 000 latu) lielu maksu, lai gan reālā vērtība bija 30 000 eiro (21 000 latu).

Mājas īre Jūrmalas centrā īrniekiem izmaksāja 6000 līdz 8000 eiro (4200 līdz 5600 laui) mēnesī, turpretim mājas īre ar dārgāku remontu un baseinu – 10 000 līdz 15 000 eiro (7000 līdz 10 500 latu) mēnesī. Savukārt dzīvokļi tika izīrēti par 3000 līdz 3500 eiro (2100 līdz 2450 latu) mēnesī, vēsta biznesa portāls "Nozare.lv".