11.10.2017 16:23

Domnīcas "Certus" forumā Mālpilī spriedīs par ekonomikas attīstības virzieniem

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Domnīcas "Certus" forumā Mālpilī spriedīs par ekonomikas attīstības virzieniem "Certus"

13. oktobrī Mālpilī notiks ikgadējs domnīcas "Certus" forums. Šogad tajā spriedīs par ekonomikas attīstības stratēģiskajiem virzieniem.

"Noteikt valsts stratēģiskas attīstības prioritātes – tas ir liels izaicinājums, un, visticamāk, arī strīdu ābols. Nacionālais Attīstības Plāns (NAP) ar apstrādes rūpniecību kā prioritāti – bija viens no mēģinājumiem", norāda domnīcas "Certus" vadītājs Vjačeslavs Dombrovskis (att.).

Izvirzot prioritātes, ir jāievēro trīs pamatprincipi: risku diversifikācija; risku līdzsvarošana, izvēloties gan tradicionālās, valstij jau sen raksturīgās nozares, gan jaunās un strauji attīstošās; un reģionālo un Rīgas interešu līdzsvarošana.

"Ir loģiski turpināt darbu pie jau sen iesāktā, vienlaicīgi saprotot, ka izrāviens tradicionālajās nozarēs visticamāk nenotiks. Izrāviens var notikt samērā jaunajās nozarēs, bet var arī nenotikt. Jaunajiem virzieniem parasti piemīt lielāks potenciāls, bet arī ir augstāks risks," atzīmē Dombrovskis.

Vadoties pēc šiem principiem un, balstoties dažādu nozaru analīzē, "Certus" saskata sešus prioritāros stratēģiskās attīstības virzienus: bioekonomika; apstrādes rūpniecība; tranzīts; IKT; Rīga–savienotājpilsēta (Gateway City); veselības pakalpojumu eksports.

"Mēs saprotam, ka diskusijas par prioritātēm prasīs laiku un var tikt lauzti daudzi šķēpi, taču prioritātes ir jānosaka. Šā gada "Certus" forums būs sākums šim sarežģītajam kopīgajam darbam", apspriežot attīstības virzienu iespējās, izaicinājumus un mērķus, rezumē "Certus" vadītajs.

"Certus" foruma ietvaros augsta līmeņa diskusijā šogad piedalīsies Latvijas Republikas ministru prezidents Māris Kučinskis, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Foruma otrajā paneļa diskusijā piedalīsies "Microsoft" Centrālaustrumeiropas prezidents Filipe Rodžī, "Siemens Osakeyhtiö" vadītājs Somijā un Baltijas reģionā Janne Ēmans, "Deloitte" globālās lokācijas stratēģijas vadītājs Eliass van Ervārdens un citi eksperti.