21.07.2017 11:55

FKTK "Norvik bankai" piemērojusi naudas sodu 1,32 miljonu eiro apmērā, "Rietumu bankai" – 1,56 miljonu eiro apmērā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FKTK "Norvik bankai" piemērojusi naudas sodu 1,32 miljonu eiro apmērā, "Rietumu bankai" – 1,56 miljonu eiro apmērā facebook.com/pg/norvik.banka

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) sadarbībā ar ASV Federālo izmeklēšanas biroju (FIB) mērķa pārbaudē konstatēja, ka Latvijas bankas – AS "Norvik banka" un AS "Rietumu banka" – nav ievērojušas regulējošo normatīvo aktu prasības noziedzīgi iegūtu līdzekļu un terorisma finansēšanas novēršanas (NILLTFN) jomā.

FKTK vēsta, ka pārkāpumi ir saistīti ar klientu izpēti, kas ietver arī darījumu uzraudzību un nepietiekamu informācijas iegūšanu par klientu norādītājiem patiesajiem labuma guvējiem un veiktajiem darījumiem. AS "Norvik banka" laika posmā no 2013. līdz 2014. gadam un AS "Rietumu banka" no 2009. līdz 2015. gadam atsevišķi klienti, izmantojot ārzonas teritorijās reģistrētus uzņēmumus un sarežģītas darījumu ķēdes, no saviem kontiem veica pārskaitījumus, lai apietu pret Ziemeļkoreju noteikto starptautisko sankciju prasības.

Bankas nav nodrošinājušas "efektīvu iekšējās kontroles sistēmas darbību saskaņā ar plānotās klātienes pārbaudes rezultātiem", teikts FKTK paziņojumā.

FKTK "Norvik banku" sodījusi ar 1 324 667 eiro, bet Rietumu banku" – ar 1 566 604 eiro. Abām bankām arī noteikts pienākums izvērtēt iekšējās kontroles sistēmu NILLTFN jomā un veikt nepieciešamos pasākumus tās darbības pilnveidošanai un efektivitātes nodrošināšanai atbilstoši pasākumu plānam, veikt neatkarīgu pārbaudi, piesaistot ārējo auditoru kompāniju.

Soda nauda aprēķināta, ņemot vērā gan atklātos pārkāpumus mērķa pārbaudēs, gan arī plānotajās klātienes pārbaudēs. FKTK uzraudzīs, vai bankas pilda līgumos noteiktās apņemšanās noteiktajā termiņā un apjomā.

Abas lietā iesaistītās bankas sadarbojas ar FKTK un konstatētos trūkumus atzīst. FKTK ar minētajām bankām ir noslēgusi administratīvos līgumus, kas paredz, ka bankas samaksā un ieskaita valsts budžetā soda naudu par kopējo summu 2 891 271 eiro.