Kā sagatavoties finansiālām grūtībām?

Autors  Reklāma
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Savu finansiālo nākotni neviens skaidri nevar paredzēt. Pat tad, ja pašlaik jums ir augsti, stabili ienākumi, tas viss var mainīties vienā brīdī, un jūs varat piedzīvot īstu finansiālo katastrofu.

Kad uzrodas negaidīti tēriņi vai pēkšņi zūd vai samazinās ienākumi, nereti kā vienīgais glābiņš kalpo aizdevums internetā, jo iepriekš nav padomāts par šādām situācijām. Jāatceras gan, ka ātrie kredīti ir visai riskanti un, tos ņemot neapdomīgi, finansiālā situācija var tikt vēl vairāk sabojāta. Lai tas nebūtu vienīgais risinājums, finansiālajām neveiksmēm ir jāgatavojas laikus, pat tad, ja nekas neliecina par to tuvošanos. Kā tad sagatavoties finansiāli sliktiem laikiem?


Sāciet ar uzkrājumu fonda veidošanu neparedzētām situācijām

Tas nav nekāds jaunums, ka labākais veids, kā sevi pasargāt no finansiālajām neveiksmēm, ir veidot uzkrājumu fondu neparedzētām situācijām, tomēr vairums cilvēku vienalga izvēlas to nedarīt. Tikai retais ir izveidojis gana lielu uzkrājumu fondu, lai varētu pārvarēt salīdzinoši nelielas finansiālās grūtības bez aizdevēju palīdzības. Vairumam cilvēku nav uzkrājumu pat vienas mēnešalgas apmērā, kaut gan minimālais uzkrājumu apjoms ir trīs mēnešalgas. Ja tā ir arī jūsu situācijā, tad ar steigu tas ir jāmaina. Meklējiet veidus, kā ietaupīt, un ik mēnesi atlieciet mazliet naudas uzkrājumiem. Tikai tā būs iespējams pārvarēt finansiālās grūtības, lieki nesarežģījot situāciju.

Plānojiet iespējamos lielos tēriņus

Patiesībā finansiālās grūtības ne vienmēr ir pilnībā neparedzamas. Bieži vien pie tām vainojami esam tikai un vienīgi mēs paši. Jā, paredzēt atlaišanu no darba, izdevumus par neatliekamiem medicīnas pakalpojumiem vai remontiem ir ļoti grūti, taču bieži vien lielie tēriņi ir visai paredzami. Piemēram, to, ka ik gadu jāmaksā par auto tehnisko apskati, zina visi, bet, kad pienāk laiks to darīt, daudziem pietrūkst naudas, un rodas finansiālas problēmas. Tāpat mēs visi ļoti labi zinām, ka ik pa laikam jāiegādājas jauns apģērbs, bet, kad tas tiešām jādara, naudas atkal var pietrūkt. Šādi lielāki tēriņi ir jāplāno un naudu tiem ir jāatliek pakāpeniski, lai vienā brīdī nenāktos izdot lielu summu, kas rada pamatīgu robu budžetā.

Apdomājiet apdrošināšanas iespējas

Apdrošināšana ir domāta tieši tam, lai izvairītos no lieliem, neparedzētiem tēriņiem, kad notiek kāda nelaime. Tiesa, apdrošināšanas polišu cenas var būt visai augstas, un ja gribat apdrošināt gan sevi, gan savu īpašumu, kā arī visu savu iedzīvi, visticamāk, cietīsit zaudējumus, jo samaksāsit vairāk nekā iegūsit, jo nelaimes nenotiek tik bieži, taču vajadzētu izvērtēt, kuri no apdrošināšanas veidiem varētu būt jums noderīgi. Piemēram, veselības apdrošināšanu vajadzētu izmantot teju visiem, jo tieši neatliekami maksājumi par medicīnas pakalpojumiem nereti ir iemesls finansiālās situācijas sabojāšanai. Arī automašīnas KASKO polise un mājokļa apdrošināšana nereti var būt labs glābiņš.

Izdomājiet rīcības plānu pirms nelaime jau notikusi

Nereti gadās arī tā, ka finansiālās grūtības tiek vēl vairāk saasinātas tikai tāpēc, ka cilvēks nezina, ko iesākt. Ir steidzami vajadzīga nauda, un viņš aizņemas vairākus ātros kredītus, ar kuriem netiek galā, vai par lētu naudu pārdot sev piederoša lietas, kas pēc tam rada vēl lielākus zaudējumus. Lai tā nenotiktu, ir iepriekš jāizdomā, kādas ir jūsu iespējas. Ko jūs darītu, ja jums pēkšņi vajadzētu naudu? Padomājiet, vai jums ir kaut kas, ko pārdot, un kā šīs lietas vai īpašuma pārdošana ietekmēs turpmāko finansiālo situāciju. Piemēram, ja pārdosit auto, padomājiet, vai būs citas iespējas tikt uz darbu un vai tas tikai nesadārdzinās jūsu dzīvi ilgtermiņā.

Tāpat padomājiet, kur jūs varētu ietaupīt šādā situācijā. No kā jūs atteiktos? Noteikti jāpainteresējas arī par kreditēšanas iespējām. Varbūt tā vietā, lai ņemtu vairākus ātros kredītus, varat izmantot tādu kreditēšanas pakalpojumu kā patēriņa kredīts, kam ir daudz zemākas procentu likmes un garāki atmaksas termiņi? Īsāk sakot, par nelaimēm ir jāpadomā vēl pirms tās ir notikušas.

Ja gribat būt droši par savām finansēm, ir jāparedz arī neparedzamais. Tas nozīmē, ka visu laiku ir jāpiedomā pie tā, kā rīkoties, lai nauda neaptrūktos arī brīdī, kad uzrodas lieli tēriņi vai samazinās ienākumi. Ja sekosit līdzi visiem augstāk minētajiem ieteikumiem, iespējamība, ka neparedzētas situācijas izvērtīsies finansiālās katastrofās, samazināsies līdz minimumam.