23.07.2012 09:27

Pierīgā milti uz izķeršanu

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Jau no 9. jūlija "Latvijas Sarkanā Krusta" Rīgas apriņķa komiteja braukā pa Pierīgas novadiem un izdala pārtikas pakas, kas pienākas trūcīgākajiem un maznodrošinātajiem novadniekiem.

Lai gan, rēķinot pēc vidējām veikala cenām, piešķirtās pārtikas pakas vērtība nedaudz pārsniedz piecus latus, statusam atbilstošie nelaiž garām iespēju saņemt bezmaksas dāvanu.

Pārtikas produktu pakā ietilpst astoņi produkti – 400 gramu pilnpiena pulvera, kilograms makaronu, auzu pārslu biezputra ar ogām vai augļiem, 400 gramu pankūku miltu, 200 gramu kartupeļu biezputras, 300 gramu griķu, pus kilograms mannas, kilograms kviešu miltu, kā arī 250 gramu sautētas cūkgaļas jeb konservu bundžiņa. "Latvijas Sarkanā Krusta" īstenotā Eiropas Savienības 2012. gada programma vistrūcīgākajiem iedzīvotājiem tiks īstenota līdz pat šī gada beigām, ik mēnesi piegādājot pārtikas pakas.

Rindiņā pēc pakām

Vangažu "Sarkanā Krusta" pirmorganizācijas vadītāja Ārija Teivāne 300 pakas pieņēmusi 12. jūlijā. Viņa stāsta, ka pakas atvestas septiņos no rīta un pēcpusdienā jau pirmie saņēmēji bijuši klāt. "Vangaži jau mazs miestiņš. Visi redz, ka sūtījums pievests, pastāsta cits citam, un vienos dienā jau visi rindiņā smuki klāt. Tā līdz četriem," pastāsta Ā. Teivāne.


Viņa ir viena, kas trūcīgajiem dala pakas, un vienas dienas laikā fiziski nespēj izdalīt visas dāvanas. Darbiniece norāda – laika dalīšanai esot pietiekami. Tas jāizdara mēneša laikā, kamēr nav atnākusi jaunā krava. "Nākamajā mēnesī atkal būs jauns pievedums. Nevar atvest reizi pus gadā lielu maisu, jo produktiem ir derīguma termiņi, kas jāievēro."

Ā. Teivāne stāsta, ka tie paši ļaudis, kas vienu reizi atnāk pēc pakām, regulāri nāk arī nākamajos mēnešos. Sākotnēji rēķinājuši, ka būs nepieciešamas pakas 400 cilvēkiem, bet beigās tikuši pie 300. Skaits gan neesot pastāvīgs un skaidri zināms, jo ik pa brīdim trūcīgo un maznodrošināto statuss kādam tiek piešķirts, kādam atņemts. "Mēs to varam tikai aptuveni prognozēt," norāda "Sarkanā Krusta" darbiniece.

Cilvēka necienīga dzīve

Latvijas "Sarkanā Krusta" Rīgas apriņķa komitejas Siguldas pilsētas nodaļas vadītāja Ģertrūde Līvmane atklāj, ka arī Siguldā cilvēki ļoti kāro pēc bezmaksas pakām. Arī citās reizēs, kad pārtikas labumi dalīti, pāri nav palicis nekas. "Šoreiz gan mēs nezinām, vai paku saturs cilvēkus apmierinās vai ne, bet rindās stāv un telefons no zvaniem karsts. Novadā ir daudz nabadzīgu cilvēku, tomēr – vai šāda bezmaksas paku dalīšana ir pareizākais, nezinu. Varbūt vajadzētu domāt kaut ko citu, jo šāda sistēma cilvēkus pieradina. Es atbalstītu, ka pārtikas pakas izsniegtu ģimenēm un bērniem. Bet tādi veci onkuļi nāk, knapi izlīduši no gultas, saņem paku un mierīgi dzīvo tālāk. Tā nav cilvēka cienīga dzīve," uzskata Ģ. Līvmane.

Arī Mālpils sociālā dienesta darbiniece Vita Bērziņa atzīst – cilvēki, kas atbilst statusam, to arī izmanto. Un, līdzīgi kā Siguldā, atlikuma nekad nav. Lai gan izdales grafiks nosaka, ka pārtikas pakas būtu jādala divas dienas nedēļā, V. Bērziņa uz vietas ir cauru nedēļu. Viņa atzīst – ja sarunā, paku var saņemt arī pēc darba laika. Lai gan pakas piegādātas tikai aizvadītās nedēļas otrdienā, apmēram puse jau atdota.

Statistiskas variācijas

Visvairāk pārtikas paku jūlija beigās tiks nogādātas Olaines novadā – 1000, nedaudz mazāk jau piegādātas Salaspils un Siguldas novadā – katrā pa 800. 570 pakas piešķirtas Inčukalna novadam, bet aptuveni 200, 300 paku pārējos Pierīgas novados. Vienīgi Sējas un Carnikavas novados vismazāk – attiecīgi 160 un 150 pakas.

Rēķinot piegādāto paku skaitu attiecībā pret iedzīvotāju skaitu, statistika rādās mazliet cita. Tur priekšgalā izvirzās Inčukalna, Sējas, Ropažu un Mālpils novads, kur attiecīgi 6 % un 5 % no visiem novada iedzīvotājiem saņem labdarības pakas. Visretāk saņem mārupieši un ķekavieši – 1,5 % no visiem novada iedzīvotājiem. Bet vidējais rādītājs Pierīgā ir 3,59 %.