21.07.2012 15:00

Aptauja Inčukalnā: Vai maciņi par procentu biezāki?

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Aptauja Inčukalnā: Vai maciņi par procentu biezāki? www.foto.delfi.lv

Sākot ar šo mēnesi, visām precēm tika samazināta pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pamatlikme – no 22 uz 21 procentu.

Kases aparāti pārprogrammēti, cenas veikalos nomainītas, taču liela daļa iedzīvotāju jūtas vīlušies, jo kaut nelielās, bet gaidītās cenu izmaiņas tā arī nejūt.

Savukārt Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusēvičs paudis, ka PVN samazināšana var izraisīt pat pretēju efektu – nelielu cenu kāpumu, jo tirgotājiem nāksies atpelnīt ieguldījumus, kas bija nepieciešami, lai veiktu kases aparātu pārprogrammēšanu un cenu zīmju nomaiņu. Pēc asociācijas aprēķiniem, mazumtirdzniecības nozarei PVN samazināšanas dēļ bijis jātērē aptuveni 8,73 miljoni latu.

Uldis Lucis, pensionārs:

– Šo vienu procentu samazināt bija lietderīgi no psiholoģiskā aspekta. Tomēr, cik tas būs jūtams cenās, būs redzams vēlāk pēc kāda laika.

Dzintra Gala, pensionāre:

– Pat nepievērsu uzmanību šim vienam procentam. Tikko iepirkos – tomāti, vēl kaut kas, un tāpat – trīs lati. Nē, nekādas izmaiņas cenās nav jūtamas.

Edmunds Bodnieks, granulu ceha operators:

– Vēl nav bijis laika papētīt jaunās cenas. Nedomāju, ka izmaiņas būs ļoti jūtamas, iespējams, tikai iegādājoties ko lielāku un dārgāku.

Anatolijs K., elektriķis no Rīgas:

– PVN samazināšanu par vienu procentu īpaši neizjūtu. Reti kuriem produktiem tas ir. Taču esmu ievērojis, ka benzīns gan ir kļuvis par pāris santīmiem lētāks.