16.07.2012 16:32

Siguldā pa nakti spīd spožāk, bet jāmaksā mazāk

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldā pa nakti spīd spožāk, bet jāmaksā mazāk arhīvs

Dziļākās finanšu krīzes laikā, 2009. gadā, taupības dēļ Siguldā no jūlija līdz augusta beigām tika atslēgts ielu apgaismojums, arī tumšākajās nakts stundās iztiekot bez gaismas.

Šogad uz elektrību taupa daļēji. Tā vietā savs latiņš mazāk jāmaksā par apkuri, jo nosiltināto ēku dēļ izmaksas ir mazākas.

Siguldas pilsētas apgaismojums šovasar ieslēdzas līdz ar tumsas iestāšanos un izgaismo ielas līdz pat pusnaktij, norāda Siguldas novada pašvaldības Attīstības pārvaldes īpašumu nodaļa. Pēc tam, vēlākās nakts stundās līdz pat pieciem no rīta, strāva tiek padota atsevišķām laternām, kas izgaismo tumšākās pilsētas vietas, kā arī ielu krustojumus un gājēju pārejas. No pulksten pieciem rītā, līdz kļūst gaišs, tiek izgaismota visa pilsēta.

Sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Jurkāne skaidro, ka šāda sistēma ieviesta, lai vakara un rīta stundās, kad cilvēku rosība ir lielāka, būtu apgaismota visa pilsēta, taču vēlākās nakts stundās, kad retais vairs klejo pa pilsētu, laternas deg tikai svarīgākās un tumšākās pilsētas vietas. Izņēmums gan ir nedēļas nogales – piektdienu un sestdienu naktīs pilsētas centra rajonos līdz 1. septembrim apgaismojums netiek izslēgts bagātīgā pasākumu klāsta dēļ.

Kaut arī kopš 2009. gada izmaksas par elektrību ir cēlušās aptuveni par 30 %, ielu apgaismojuma elektrības izmaksas ir samazinājušās par 12 %. Tā kā pilsētā pieaug apgaismoto ielu, celiņu, kā arī ar speciālo apgaismojumu aprīkoto gājēju pāreju apjomi, jaunajos apgaismojuma projektos ir jau paredzētas ekonomiskā tipa lampas ar iespēju regulēt gaismas jaudu. Tas dod vēl papildu iespēju palielināt apgaismojuma kvalitāti, nepaaugstinot izmaksas.

Līdzekļu taupīšanas kontekstā L. Jurkāne atklāj, ka aizvadītajā apkures sezonā, pateicoties iepriekšējo gadu ieguldījumiem iestāžu ēku energoefektivitātes uzlabošanā, ievērojami ietaupīti līdzekļi uz siltuma rēķiniem. Tas pateicoties ēku siltināšanai, automātisko siltummezglu ierīkošanai, kā arī apkures veida nomaiņai no sašķidrinātās gāzes uz kokskaidu granulām.