21.12.2016 15:37

Igaunijas valdība plāno aizliegt valsts uzņēmumiem iesaistīties sponsorēšanā

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Igaunijas valdība plāno aizliegt valsts uzņēmumiem iesaistīties sponsorēšanā reddit.com

Igaunijas jaunā valdības koalīcija plāno valstij piederošajiem uzņēmumiem iesaistīties sponsorēšanā, atļaujot sponsorēt tikai un vienīgi izpētes un attīstības projektus savas darbības jomā, vēstīja laikraksts "Eesti Ekspress".

Finanšu ministrijai likuma grozījumi šādu normu ieviešanai jāsagatavo līdz 26. janvārim.


"Valsts no tai piederošajiem uzņēmumiem saņem dividenžu ienākumus un no valsts budžeta finansē izglītību, kultūru un sportu. Valstij par šo jomu finansēšanu būtu jālemj caurskatāmi pēc vienotiem nosacījumiem, un tai nevajadzētu būt atkarīgai no valstij piederoša uzņēmuma valdes, kurai atsevišķu lūgumu izskatīšana ir otršķirīgs blakus pienākums," norādīja Igaunijas finanšu ministrs Svens Sesters.

Valdības koalīcijas partijas ir vienojušās, ka katru gadu no valsts budžeta 2018.-2020. gadā papildu pusmiljons eiro tiks piešķirti sportam. Lēmums neattieksies uz mārketinga un reklāmas izdevumiem, kas valstij piederošajiem uzņēmumiem nepieciešami ikdienas uzņēmējdarbības nodrošināšanai.

Ministrs paziņoja, ka Finanšu ministrija analīzē par sponsorēšanas praksi valsts uzņēmumos secinājusi, ka daudzām subsīdijām nav neapšaubāmas ietekmes uz kompānijas darbības un finanšu mērķu sasniegšanu. "Diemžēl atbalsta maksājumu nodrošināšanā ir bijusi arī korupcija interešu konfliktu formā," sacīja "Tēvzemes" un "Res Publica" savienību (IRL) pārstāvošais ministrs.

Finanšu ministrija valsts uzņēmumu veiktu sponsorēšanu analizēja, izstrādājot dokumentu par valsts politiku iesaistē politsku lēmumu pieņemšanā. Ministrija dokumenta darba versijā norādīja, ka valstij piederošām kompānijām būtu jāaizliedz iesaistīties sponsorēšanā, jo atbalsta maksājumu sniegšana ir ļoti subjektīva un tās ietekmi uz kompānijas uzņēmējdarbību nav iespējams novērtēt.