06.07.2012 07:23

Vai piejūras novados vajadzētu iebraukšanas maksu?

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vai piejūras novados vajadzētu iebraukšanas maksu? Krišjānis Grantiņš

Saulkrastu un Carnikavas novadi tāpat kā Jūrmala ir piejūras teritorijas, kuras vasarās pārpludina atpūtnieki.

Arī Sigulda ir viens no Latvijas tūrisma magnētiem. Tomēr atšķirībā no Jūrmalas Pierīgas novadi iebraukšanas maksu nepieprasa. Varbūt tomēr vajadzētu?

Nav stāvvietu, nav maksas

Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica atklāj, ka pašvaldība jau nopietni domājusi par iebraukšanas maksas ieviešanu.

"Esam apsvēruši – kā būtu, ja būtu. Tomēr, ja salīdzinām Carnikavas novadu un Jūrmalu, mums nav tik attīstītas infrastruktūras. Tikai pašlaik sākam veidot stāvlaukumus, turklāt arī tie vēl nav tādā līmenī, lai būtu visas labierīcības un tā tālāk," viņa skaidro. "Līdz ar to vienīgais un svarīgākais, ko esam izdarījuši, – novirzījuši smagā transporta plūsmu uz Tallinas šoseju. Fūres un smagās automašīnas mūs vairs netraucē. Pārējais ir nākotnes jautājums, un, iespējams, kādreiz tas aktualizēsies."

Saulkrastos ar prieku uzņem par brīvu

Saulkrastu novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Grasmane noraida domu par maksas ieviešanu, iebraucot Saulkrastos: "Tieši pretēji – mēs aicinām, lai cilvēki brauc pie mums un atpūšas. Ieviest iebraukšanas maksu nebūtu prātīgi. Cilvēkiem jau tā grūti ar naudu, kur nu vēl apgrūtināt viņus ar iebraukšanas maksu?"

M. Grasmane uzskata, ka šāds solis samazinātu iebraucēju skaitu pilsētā, jo tas būtu papildu slogs viņu maciņiem, bet Saulkrasti pazaudētu vērtīgos atpūtniekus.

Lats atbaidīs tūristus

Savukārt Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers pauž viedokli, ka Sigulda atšķirībā no Jūrmalas neizjūt pārslogotību ar tūristiem, tāpēc jautājums par iebraukšanas maksu ieviešanu neesot aktuāls. Tas drīzāk būtu gan psiholoģisks, gan praktisks apgrūtinājums.

"Mūs interesē, lai tūristi brauktu uz Siguldu, bet katrs lieks maksājums viņus var atbaidīt. Mēs jau to redzam Siguldas pilī, kur esam ieviesuši pavisam demokrātisku ieejas maksu, tomēr ir daļa tūristu, kuri tāpēc pili neapmeklē. Pat objektā, kurš tiešām nupat kā ir atjaunots, sakopts, uzturēts, un tas viss prasījis un prasa līdzekļus, cilvēki nav gatavi maksāt. Ja viņi nav gatavi atvēlēt latu par pakalpojumu, tad par iebraukšanu pilsētā – stipri jāšaubās," spriež J. Zilvers.

"Mums ģeogrāfiski ir daudz vairāk ievadceļu. Jūrmala ir kā gara desiņa ar savu apvedceļu, tāpēc uz lielo iebraucēju skaitu viņiem šā pasākuma administrēšanas izmaksas ir nelielas. Senāk bija iecere caurbraukšanu Gaujas senlejai padarīt par maksas braucienu, bet ar tādu sistēmu mēs ļoti nodarītu pāri citu novadu iedzīvotājiem, kuri Siguldā brauc no Limbažu, Valmieras puses, jo tas automātiski ir arī tranzīta ceļš Vidzemes augšējai daļai," skaidro priekšsēdētāja vietnieks.