05.10.2016 11:33

Konsultāciju un mediācijas centrā palīdzība par finanšu jautājumiem sniegta 429 klientiem

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Konsultāciju un mediācijas centrā palīdzība par finanšu jautājumiem sniegta 429 klientiem arhīvs

Banku klientiem bezmaksas konsultācijas sniedzošais Konsultāciju un mediācijas centrs nepilna gada laikā kopš darbības sākšanas konsultējis 429 klientus, paziņojumā medijiem informē Latvijas Komercbanku asociācija.

Centra apkopotie dati rāda, ka visbiežāk pēc palīdzības centrā vēršas galvotāji, jo dažādu iemeslu dēļ kļuvuši atbildīgi par aizņēmēja kredītsaistībām.

Savukārt pašiem kredītņēmējiem finanšu problēmas visbiežāk izraisa ienākumu samazinājums vai bezdarbs, tam seko kredītņēmēja vai viņa ģimenes locekļa slimība, trauma, kā arī laulības šķiršana un bijušā partnera nevēlēšanās iesaistīties kredītsaistību izpildē. Salīdzinoši izplatīta problēma ir ātrie kredīti, kas kļuvuši tik lieli, ka traucē norēķināties, piemēram, par hipotekāro kredītu.

Ir gadījumi, kad klienti ar lieliem parādiem bankā izvairās meklēt risinājumus un dodas uz ārzemēm. Tāpēc iedzīvotāji, īpaši ārzemēs dzīvojošie, kuriem ir palikušas nesakārtotas kredītsaistības, aicināti sazināties ar Konsultāciju un mediācijas centru, kas var palīdzēt sakārtot ieilgušas un sarežģītas finanšu problēmas.

Konsultāciju un mediācijas centrā katra bankas klienta situācija tiek izvērtēta individuāli. Vienkāršākos gadījumos konsultants nodrošina neitrālu situācijas novērtējumu, sniedz padomus tās atrisināšanai un palīdz sazināties un atjaunot komunikāciju ar banku. Savukārt sarežģītākos gadījumos tiek piesaistīts sertificēts mediators jeb sarunu risinātājs, kas darbojas kā starpnieks starp klientu un banku, lai palīdzētu atrast abām pusēm pieņemamu risinājumu.

Latvijas Komercbanku asociācijas izveidotais Konsultāciju un mediācijas centrs darbu sāka pērn novembrī.