03.07.2012 07:34

Siguldas sporta kompleksa projektēšanai valdība naudu neatrod

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sapnis par jauno sporta karaļu kalvi Siguldā pagaidām ir izsapņots. Attēlā – pasaules un Eiropas čempions, Pasaules kausa ieguvējs skeletonists Martins Dukurs. Sapnis par jauno sporta karaļu kalvi Siguldā pagaidām ir izsapņots. Attēlā – pasaules un Eiropas čempions, Pasaules kausa ieguvējs skeletonists Martins Dukurs. Krišjānis Grantiņš

Ministru kabinets pagājušajā nedēļā neatbalstīja finansējuma piešķiršanu Siguldas sporta kompleksa projektēšanai, ko iepriekš bija solījis Ministru prezidents Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Tāpat atbalsts tam tika izteikts arī Latvijas Nacionālajā sporta padomē šā gada aprīlī, tiekoties ar Siguldas novada vadību.

26. jūnija valdības lēmums par finansējumu Siguldas sporta kompleksam skan šādi: "Izvērtējot prioritātes un apzinoties, ka vienlaicīgi visu sporta nozarei svarīgu valsts sporta infrastruktūras attīstības projektu īstenošana nav iespējama, jautājums par Latvijas nacionālā valsts sporta centra "Mežaparks", tenisa centra "Lielupe" un Siguldas sporta kompleksa būvniecības projektiem Ministru kabinetā tiks skatīts pēc Valsts un pašvaldību nozīmes sporta infrastruktūras attīstības koncepcijas pieņemšanas, ne ātrāk kā sagatavojot valsts budžeta projektu 2014. gadam." Līdz ar to valsts finansējums Siguldas sporta kompleksa būvniecībai tiek atbīdīts uz nenoteiktu laiku.

Siguldas pašvaldībai līdz pat šim brīdim bija pamatotas cerības, ka valdība jau šogad piešķirs pirmo finansējumu 200 00 latu apmērā, kas nepieciešams sporta kompleksa projekta izstrādei. Cerības pamatojās gan vairākkārtējos premjera solījumos, gan Nacionālās sporta padomes izteiktajā atbalstā.

Pirms gada V. Dombrovskis tikās ar Siguldas novada domes priekšsēdētāju Uģi Mitrēvicu ("Reģionu alianse"). Siguldas mērs Ministru prezidentam norādīja uz nevienmērīgo valsts finansējuma sadali pa Latvijas pašvaldībām un to, ka valsts, sadalot investīcijas, neanalizē investīciju ekonomisko pamatojumu un finansējums tiek dalīts bez redzama loģiska pamatojuma. Premjers solīja, ka finansējums gan kamaniņu un bobsleja trases rekonstrukcijai, gan Siguldas sporta kompleksam varētu tikt piešķirts šā gada budžeta grozījumos. Kā redzams tagad, sporta kompleksam nauda tomēr nav atvēlēta.

V. Dombrovskis, šā gada janvārī par augstiem sportiskiem sasniegumiem apbalvojot brāļus Dukurus, Siguldas bobsleja un kamaniņu trasi nosaucis par medaļnieku kalvi.

Dainis Dukurs ("Reģionu alianse"), Siguldas bobsleja un kamaniņu trases direktors un vienlaicīgi arī Siguldas novada domes deputāts, pēc saņemtās ziņas par līdzekļu sadalījumu sporta nozarei, "Rīgas Apriņķa Avīzei" pauda šādu viedokli: "Protams, žēl, ka netika piešķirta nauda arī sporta kompleksa projektam. Ja valsts arī nepalīdzēs, pašvaldība ir apņēmības pilna tomēr to izdarīt, meklējot citus ceļus finansējuma piesaistei, tas vienīgi attālinās realizācijas laiku. Siguldas novads, ņemot vērā olimpiskos rezultātus, jau sen ir pelnījis savu sporta kompleksu, kas nepieciešams gan novada skolēniem, sportistiem, gan ziemas sporta veidu Latvijas izlases dalībniekiem. Sporta komplekss vēl vairāk piesaistītu citu valstu sportistus Latvijā un arī Baltijā vienīgajai kamaniņu un bobsleja trasei, ļautu pagarināt un dažādot treniņu procesu. Tas kopumā būtu ieguvums visai valstij."

D. Dukurs uzskata, ka jābūt reālistiem un jāsaprot situācija valstī, tāpēc kamaniņu un bobsleja trases vadība ir apmierināta ar šogad piešķirtajiem 200 000 latu trases rekonstrukcijas projekta izstrādei un neatliekamo pasākumu īstenošanai drošības uzlabošanā. Tiek solīts, ka nākamajos divos gados Siguldas trase no valsts budžeta vēl saņemšot 650 000 latu katru gadu, kas ļautu to sagatavot 2015. gada pasaules čempionāta kamaniņu sportā norisei.

Dainis Dukurs (no kreisās), premjers Valdis Dombrovsis un Siguldas mērs Uģis Mitrevics pagājušā gada augustā, premjeram viesojoties Siguldā, kad tika solīts valdības atbalsts Siguldas sporta kompleksa būvniecībai./Foto: Ilze RatnieceDainis Dukurs (no kreisās), premjers Valdis Dombrovsis un Siguldas mērs Uģis Mitrevics pagājušā gada augustā, premjeram viesojoties Siguldā, kad tika solīts valdības atbalsts Siguldas sporta kompleksa būvniecībai./Foto: Ilze Ratniece