13.09.2016 09:34

Lielbritānija laiž klajā plastikāta piecu mārciņu banknotes

Autors  BNS/DPA
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Lielbritānija laiž klajā plastikāta piecu mārciņu banknotes www.thenewfiver.co.uk

Anglijas banka otrdien laiž apgrozībā jaunas piecu mārciņu plastikāta banknotes, uz kurām redzams kādreizējā Lielbritānijas premjerministra Vinstona Čērčila portrets.

Banka norāda, ka jaunās banknotes ir apgādātas ar labākām drošības pazīmēm un ir pietiekami izturīgas, lai pārciestu mazgāšanu veļasmašīnā.


Jaunās piecu mārciņu banknotes ir drukātas uz "plāna, pret netīrumiem un mitrumu izturīga plastikāta", un to kalpošanas laiks varētu būt divarpus reizes ilgāks nekā ierasto papīra banknošu mūžs.

"Jaunajiem pieciniekiem ir virkne drošības pazīmju, kas to viltošanu padara vēl grūtāku," teikts bankas paziņojumā, īpaši uzsverot caurspīdīgo lodziņu, zelta foliju banknotes aversā un sudraba - reversā.

Lēmums uz jaunajām banknotēm attēlot Čērčilu pieņemts, jo "viņš ir viens no visu laiku lielākajiem valstsvīriem un vienīgais premjerministrs, kas saņēmis Nobela prēmiju literatūrā", savā paziņojumā norādījis bankas prezidents Marks Kārnijs.

"Mūsu banknotes ir Apvienotās Karalistes kolektīvās atmiņas krātuves un liecības par nācijas izcilāko pārstāvju lieliskākajiem sasniegumiem," uzsvēris Kārnijs. "Tāpat kā Čērčils, jaunās maksāšanas zīmes izturēs laika pārbaudi."