02.07.2012 07:30

Veikalos steidz mainīt cenas; lētāki tikai dārgie produkti

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Veikalos steidz mainīt cenas; lētāki tikai dārgie produkti Līga Greiškane

1. jūlijā spēkā stājas samazinātā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likme, tāpēc jau no agra rīta pārdevēji steidza mainīt cenas. Arī Carnikavas "IKI", kur pabija portāls "Apriņķis.lv".

Tā kā informācija par PVN samazināto likmi no 22 līdz 21 procentam bija paziņota laicīgi, 1. jūlija rītā Rīgas ielas veikalā "IKI"Carnikavā cenu maiņai jau viss bija sagatavots. Dienesta telpās uz pārdošanas vadītājas Natālijas Ostrovskas galda sagūlušas dzelteni baltas lapiņas – jaunās cenas. Tās visas tiks nomainītas pret vecajām. Pa zāli rosās pārdevējas. Arī viņām rokās jaunās cenu zīmes, kas rūpīgi tiek liktas veco vietā.

Lai pagūtu pēc iespējas ātrāk to izdarīt laicīgi, darbā bija ieradušās visas darbinieces, pat tās, kurām šajā svētdienā paredzēta brīvdiena. "Dienas vai pat divu laikā droši vien visas cenas paspēsim nomainīt. Tas ir pietiekami laikietilpīgs process. Pa naktīm taču nestrādāsim, visu darām darba laikā," uzsver N. Ostrovska. Viņa atklāj, ka, rūpējoties par klientu ērtību, vispirms cenas tiek mainītas tām precēm, ko ikdienā pērk visvairāk – gaļai un desām, kafijai, alkoholam un piena produktiem. Šiem produktiem samazinājumu pircēji arī izjutīšot visvairāk.

Taču cenu izmaiņas negaida visus produktus, kā varētu šķist. Izrādās, precēm, kas maksā zem lata, tostarp pienam, maizei, kilogramam kartupeļu un citām, ko visbiežāk liekam savos iepirkuma maisiņos, PVN likmes izmaiņas nejutīs. "Lētākajām lietām šis viens procenta samazinājums nav pat viens santīms, tāpēc arī nekas nemainīies," zina stāstīt vecākā kasiere Selga Grāvele.

Pēc veikala apmeklējuma daži santīmi no 1. jūlija vairāk maciņā paliks tiem, kuri pirks, piemēram, kulinārijas un konditorijas izstrādājumus, gaļu, desas vai alkoholu. Gaļa, kas jūnijā maksāja ap četriem latiem kilogramā, šomēnes būs par aptuveni pieciem santīmiem lētāka.

"Cenu samazinājumu vairāk izjutīsim tām precēm, kas maksā piecus, desmit un vairāk latus," tā S. Grāvele.

Agrajā svētdienas rītā pēc pulksten astoņiem, kad veikals ver durvis apmeklētājiem, netrūkst arī pircēju. Lai nerastos pārpratumi, kases aparāti ar jaunajām cenām pārprogrammēti jau pirms tam.

"Plauktos cenas tiek mainītas pamazām, bet kasē visam jau ir jaunās. Cilvēki šajā rītā ir ļoti saprotoši, jo lielākā daļa jau ir informēti par samazinājumu. Ja kāds arī nav, tad viņš var priecāties, ka sanāks nedaudz ietaupīt," atklāj pārdošanas vadītāja, norādot, ka pagājušajā reizē, kad PVN likme mainījās, viss noritējis gludi.