01.07.2012 08:23

Sigulda pēc novadu reformas dzīvo uz laucinieku rēķina

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Allažu sporta komplekss, kura celtniecības izmaksas izdevās atmaksāt, pateicoties Teritoriālajai reformai, jo no pagastu apvienošanas bija iespēja iedalīt vairāk naudas līdzekļus šim mērķim. Allažu sporta komplekss, kura celtniecības izmaksas izdevās atmaksāt, pateicoties Teritoriālajai reformai, jo no pagastu apvienošanas bija iespēja iedalīt vairāk naudas līdzekļus šim mērķim. www.sigulda.lv

Agrākais Allažu pagasta padomes vadītājs, tagad Siguldas novada domes deputāts Verners Bērziņš atzīst, ka apvienošanās ar Siguldas novadu Allažu pagastu paglābusi no finanšu krīzes, kurā to noveda bēdīgā Latvijas ekonomiskā situācija 2009. gadā.

Toreiz pagastam strauji samazinājušies ienākumi un līdz ar to iespējas atmaksāt sporta kompleksa celtniecībai ņemto kredītu.

"Apvienošanas rezultātā visus pagasta dienestus iekļāva Siguldas novada struktūrā. Tikai no Bērnu un ģimenes atbalsta centra dome atteicās, un tas tagad darbojas Bērnu fonda paspārnē. Arī sociālais centrs "Gaismiņas" darbojas patstāvīgi. Ir izstrādāts jauns novada attīstības plāns, kas ir izteikti centralizēts. Tika veikti daudzi uzlabojumi pagasta infrastruktūras objektos, piemēram, vairākos objektos uzlabota apkure, pagastu biežāk apmeklē municipālā policija," stāsta V. Bērziņš.

Tomēr šim pozitīvajam ieguvumam bijušais Allažu pagastvecis pretī min vairākus mīnusus: "Allažu pagasts ir zaudējis savu patstāvību. Tagad Allažu pagasta administratīvajā centrā pastāvīgi strādā viens cilvēks. Loģiski, ka viens nevar sekot līdzi visiem pagastā veicamajiem darbiem, tāpēc šis tas paliek nedarīts. Sociālais darbinieks ierodas pagastā tikai vienu dienu nedēļā, tāpat zemes lietu speciālists. Likvidēts lauku konsultants, bioloģiskās daudzveidības konsultants, dabas taku pārraugs, sētnieki. Pašlaik novada finanšu līdzekļi pārsvarā tiek ieguldīti pilsētā, nevis laukos. Tas atspoguļojas budžetā redzamajos skaitļos. Varētu pat teikt, ka pilsēta dzīvo uz laucinieku rēķina. Visi lielie projekti tiek realizēti Siguldas pilsētā, bet arī Allažu pagastā ir darbi, kurus būtu nepieciešams veikt. Kaut vai turpināt Saietu nama būvi. Līdzekļus vajadzētu ieguldīt arī Allažu pagasta tūrisma objektu attīstībā – dabas takās, pagasta ceļu uzlabošanā u. c.," veicamos darbus uzskaita V. Bērziņš.

Paši allažnieki turpina attīstību, izmantojot projektu līdzekļus. Izveidots bērnu rotaļu laukums, atjaunota Tautas nama grīda, deju kolektīvi tikuši pie jauniem tērpiem, Bērnu un ģimenes atbalsta centrs atjaunojis aprīkojumu.

Kaut arī Allažu pagastu Siguldas novada domē pārstāv četri deputāti (kopā ir 15 deputāti), pagasta intereses, pēc V. Bērziņa teiktā, ir grūti pārstāvēt, jo vairākums deputātu domē ir no pilsētas. Tā kā pēc nākamajām pašvaldības vēlēšanām Siguldas novada domē būs vairs tikai deviņi deputāti, iespējams, Allažu un Mores pagasta pārstāvju starp tiem būs vēl mazāk un situācija lauku interešu aizstāvības ziņā – vēl sliktāka.

Verners BērziņšVerners Bērziņš


Lasi vairāk par Teritoriālo reformu Pierīgas novados.