28.06.2012 11:02

"Latvijas Gaisa satiksmes" zaudējumi pērn – viens miljons latu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Mārupes novadā esošās valsts akciju sabiedrības "Latvijas Gaisa satiksme" (LGS) zaudējumi pērn pārsnieguši vienu miljonu latu, taču apgrozījums palielinājies par gandrīz deviņiem procentiem.

Pērn LGS strādāja ar 1,06 miljonu latu zaudējumiem, savukārt 2010.gadā tika gūta 269 098 latu peļņa. Salīdzinoši veiksmīgs bija arī 2009. gads, kad uzņēmuma peļņa bija 928 136 lati, bet apgrozījums - 14,18 miljoni latu, izpētījis biznesa portāls "Nozare.lv".

2011.gada gada finanšu rādītājus šajā valsts kapitālsabiedrībā būtiski ietekmēja "Latvijas Krājbankas" krahs, jo šī gada novembrī kompānija noguldīja īstermiņa depozītos šajā kredītiestādē 1,6 miljonus eiro (1,12 miljonus latu). Šie līdzekļi pagaidām klasificēti kā šaubīgie debitoru parādi, izveidojot uzkrājumu nedrošiem parādiem. Pēc valsts garantētās atlīdzības saņemšanas šaubīgā debitora parāds ir 1,18 miljoni latu, minētās summas apmērā izveidots uzkrājums un līdz ar to LGS finanšu gads noslēgts ar zaudējumiem.

Taču pozitīva ir apgrozījuma tendence. 2011. gadā tas bija 8,8% vairāk nekā gadu iepriekš, kad LGS apgrozījums bija 15,35 miljoni latu.

LGS vadības ziņojumā teikts, ka uzņēmuma galvenie projekti pērn bija Latvijas iestāšanās Eiropas aeronavigācijas drošuma organizācijā "Eurocontrol", Mācību nodaļas sertifikācija, LGS un Starptautiskās civilās aviācijas organizācijas sanāksmes organizēšana Rīgā, deklarācijas parakstīšana par nodomu veidot Ziemeļeiropas funkcionālo gaisa telpas bloku. Tāpat pērn uzņēmumā tehniskās modernizācijas laikā īstenoti vairāki vērienīgi projekti, nodrošinot tehnoloģisko procesu kvalitātes un lidojumu drošības nozīmīgu paaugstināšanos.

Jāpiebilst, ka LGS galvenais mērķis ir nodrošināt ar aeronavigācijas pakalpojumiem visus gaisa telpas lietotājus Rīgas lidojumu informācijas rajonā. LGS galvenais ienākumu avots ir aeronavigācijas maksājumi, ko uzņēmums saņem par sniegtajiem pakalpojumiem. Tā kapitāldaļu turētājs ir Satiksmes ministrija.