11.07.2016 12:37

Pētījums: Latvijas iedzīvotāji brīvdienu pirkumiem tērēs mazāk nekā pārējā Baltijā

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pētījums: Latvijas iedzīvotāji brīvdienu pirkumiem tērēs mazāk nekā pārējā Baltijā arhīvs

Latvijas iedzīvotāji vasaras brīvdienu pirkumiem tērēs mazāk nekā pārējo Baltijas valstu iedzīvotāji, liecina ātro kredītu devēja "Ferratum Group" veiktais pētījums.

Pētījumā secināts, ka kopumā Latvijas iedzīvotāji brīvdienu pirkumiem plāno atvēlēt vidēji 33% no viena mēneša mājsaimniecības ienākumiem jeb 313 eiro, kas ir mazāk nekā pārējās Baltijas valstīs. Igauņi brīvdienu izdevumiem plāno atvēlēt apmēram 43% jeb 458 eiro uz vienu mājsaimniecību, savukārt Lietuvas iedzīvotāji - apmēram 44% no viena mēneša mājsaimniecības ienākumiem.


Savukārt visvairāk naudas brīvdienu tēriņiem attiecībā pret mājsaimniecības ienākumiem šajā vasarā plāno atvēlēt vācieši - 71% jeb aptuveni 925 eiro, kam seko bulgāri - 65% jeb 391 eiro un franči, kas brīvdienu periodam plāno atvēlēt 60% jeb ap 870 eiro no saviem viena mēneša mājsaimniecības ienākumiem.

Pētījuma dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāji vasaras brīvdienās visvairāk naudas paredz tērēt dārza darbiem (18,4%), ceļošanai pa Latviju (16,4%), kā arī apģērba iegādei un iepērkoties (14%). Turpretī Lietuvas iedzīvotāji lielākoties vasaras brīvdienās plāno tērēt naudu ceļošanai pa Lietuvu (23,2%), dažādu svinību apmeklēšanai (13,2%) un apģērba iegādei un citiem iepirkumiem (12,9%). Savukārt Igaunijas iedzīvotāji - Igaunijas apceļošanai (17,7%), kam seko apģērba iegāde un iepirkšanās (11,5%), kā arī dažādu svinību apmeklēšana (11,4%).

Pētījumā arī secināts, ka latvieši, atšķirībā no lietuviešiem un igauņiem, kā vienu no prioritārajiem brīvdienu tēriņiem norādījuši arī sabiedriskās aktivitātes kā klubu, restorānu un teātru apmeklēšanu, kam paredzēts atvēlēt 9,1% no ienākumiem. Savukārt lietuvieši, atšķirībā no kaimiņvalstu iedzīvotājiem, kā vienu no top pieciem brīvdienu izdevumiem norādījuši dalības maksas bērnu vasaras aktivitātēm. Turpretī igauņi plāno aktīvāk apmeklēt un vairāk naudas tērēt vasaras festivālos, paredzot tam 10,8% no ienākumiem.

"Analizējot Baltijas valstu rezultātus, jāsecina, ka katrai valstij ir savas īpatnības, plānojot prioritāros vasaras izdevumus, kā, piemēram, dārza darbi latviešiem, vasaras festivālu apmeklēšana igauņiem un bērnu vasaras aktivitātes lietuviešiem, taču visās valstīs vienlīdz augsti attīstās savas valsts tūrisms, kam visu trīs valstu iedzīvotāji plāno atvēlēt salīdzinoši lielu daudzumu no ikmēneša ienākumiem," norādīja "Ferratum Bank" koordinatore Latvijā Evita Grundberga.

Analizējot visu valstu rezultātus, kopumā par top trīs brīvdienu izdevumiem respondenti atzinuši savas valsts apceļošanu (18,2%), apģērba iegādi un iepirkšanos (11,6%) un sabiedriskās aktivitātes kā atpūtu pludmalē, klubu, teātru un restorānu apmeklējumu (11,4%). Vismazāk Eiropas un Kanādas iedzīvotāji plāno tērēt ceļojumiem uz ārzemēm (6,1%), investējot atpūtas pasākumos (4 %), kā arī sporta un atpūtas pasākumos (2,8%).

"Ferratum Group" brīvdienu barometra pētījums veikts 19 valstīs (Eiropā un Kanādā), un ir viens no lielākajiem Eiropas pētījums par vasaras patēriņa paradumiem pēc aptaujāto mājsaimniecību skaita. Pētījumā piedalījās "Ferratum Group" klienti - 17 631 mājsaimniecība, kuru vidējie neto ienākumi ir robežās no 624 līdz 4200 eiro mēnesī.