05.07.2016 11:12

EM: nākamajos gados situācija darba tirgū turpinās pakāpeniski uzlaboties

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
 EM: nākamajos gados situācija darba tirgū turpinās pakāpeniski uzlaboties arhīvs

Nākamajos gados situācija darba tirgū turpinās pakāpeniski uzlaboties, prognozēts jaunākajā Ekonomikas ministrijas (EM) informatīvajā ziņojumā par darba tirgu.

Ekonomikas ministrija prognozē, ka vidējā termiņā līdz 2022.gadam nodarbināto skaits palielināsies par aptuveni 50 tūkstošiem, bet bezdarba līmenis samazināsies līdz 6%."Vienlaikus vidējā termiņā saglabāsies jūtamas neatbilstības starp darbaspēka pieprasījumu un piedāvājumu. Jāatzīmē, ka jau pašlaik dažās profesijās ir vērojams atbilstošas kvalifikācijas darbaspēka nepietiekamība, tomēr jāņem vērā, ka darbaspēka pieprasījuma un piedāvājuma atbilstību ietekmē ne tikai attiecīgās prasmes, bet arī atalgojums," teikts ziņojumā.

EM norāda, ka atsevišķās profesijās pat pie relatīvi augsta atalgojuma līmeņa ir grūtības apmierināt pieaugošo pieprasījuma ar atbilstošās kvalifikācijas darbaspēku (piemēram – informāciju tehnoloģiju nozarē, programmētāji), bet vienlaikus ir jomas, kurās pastāv būtisks darbaspēka pārpalikums (dažādu pakalpojumu jomu pārvaldes un administrācijas darbinieki, juridisko, sociālo un kultūras lietu speciālisti, tirdzniecības aģenti), tādējādi iedzīvotāji ar atbilstošo izglītību un pieredzi spiesti strādāt zemāka līmeņa darbos.

"Neskatoties uz iegūto specialitāti, daudz lielākas iespējas integrēties darba tirgū ir iedzīvotājiem ar augstāku izglītības līmeni. Bezdarba līmenis starp ekonomiski aktīvajiem iedzīvotājiem ar augstāko izglītību ir vairāk nekā četras reizes mazāks nekā iedzīvotājiem ar pamatizglītību, bet vairāk nekā divas reizes mazāks kā iedzīvotājiem ar vidējo izglītību. Tāpat lielākas priekšrocības darba tirgū ir iedzīvotājiem ar profesionālo izglītību, salīdzinot ar tiem, kas ieguvuši vispārējo izglītību," teikts EM ziņojumā.

2015.gada sākumā Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis bija 9%, bet gada beigās 8,7%. Prognozēts, ka šogad tas varētu samazināties līdz 8%.