14.06.2015 14:25

Ko skolās nemāca par kredītiem

Autors  Reklāma
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas iedzīvotāju izglītotība par dažādiem jautājumiem, kas saistīti ar finanšu pakalpojumiem varētu būt augstākā līmenī. Lai arī vidusskolās tiek mācīti ekonomikas pamati, tomēr netiek pateiks pats galvenais – aizdevumiem ir ietekme ne tikai uz ģimenes finansiālo veselību, bet arī indivīda garīgo veselību.

Pētījumi liecina, ka cilvēkiem, kuriem ir paņemts naudas aizdevums var ilgstoši uzkrāties stress, kas galarezultātā var novest pie saslimšanas. Visiem, kam ir paņemts kaut viens kredīts tas varētu šķist pašsaprotami, jo nepieciešamība segt ikmēneša maksājumus neļauj atslābt, mainīt vai pamest darbu. Sevišķi izteikti šī tendence var būt novērojama situācijās, kad ir paņemts mājokļa kredīts, jo tas paredz ilgtermiņa saistības, nereti pat 20 – 40 gadu garumā.


Salīdzini atšķirības starp aizdevumiem

Aizdevumu veidi ir dažādi un katrai no vajadzībām ir piemērots cits finanšu pakalpojums. Pērkot auto uz nomaksu, izdevīgāks būs auto līzings. Mājokļa iegādē zemākas izmaksas būs hipotekārajam aizdevumam. Brīžos, kad steidzami vajag naudu, ātrākāis risinājums būs kredītkarte vai sms kredits. Uzņēmējdarbības attīstībai paredzēti speciāli finanšu produkti, kas pieejami tikai uzņēmējiem, t.sk. faktorings (apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai), banku un valsts galvojuma iespējas. Izvēloties nepareizu finanšu pakalpojumu, ir jārēķinās, ka arī rezultāts būs slikts, jo kvalitātes, izmaksu, ātruma attiecība, visticamāk, nebūs apmierinoša.

Izvērtē riskus – nestreb karstu

Kredīts ir nopietnas saistības, kas tiek nostiprinātas ar līguma palīdzību. Līgumu ievērošanu nodrošina Latvijā spēkā esošā likumdošana, padarot savstarpējos aizdevumus uzticamus un vispār iespējamus. Katrā līgumā tiek ietverti nosacījumi – soda naudas, kas jāsedz līguma pārkāpējam. Reālā dzīvē tas nozīmē, ka nemaksātājam būs jāveic dažādi papildus maksājumi par saistību nepildīšanu. Ja ir paņemts aizdevums pret ķīlu, tad parādniekam, nepildot saistības, var nākties zaudēt ķīlu (auto, māju, dzīvokli). Situācijās, kad ir paņemti vairāki aizdevumi un to izpilde sagādā galvassāpes, ir iespējama kredītu apvienošana vienā, pie nosacījuma, ka tiek atrasta kredītiestāde vai uzņēmums, kas ir gatavs nodrošināt pārkeditāciju. Arī Latvijā tas ir iespējams, taču par kredītu refinansēšanu ir jāmaksā komisijas maksa un šis faktors attur daudzus, kuru saistību apmērs ir neliels. Komisijas maksa pārkreditēšanai nereti sasniedz vairākus simtus, bet hipotekārajiem kredītiem atsevišķos gadījumos var sasniegt pat vairākus tūkstošus eiro.

Ko sēsi to pļausi

Daļa cilvēku, piesakoties aizdevumam, mēdz norādīt nepareizu informāciju, piemēram, augstākus ienākumus nekā patiesībā. Tas var palīdzēt tikt pie kredīta, taču meliem ir īsas kājas. Paņemot lielāku aizdevumu, nekā vari atļauties pastāv risks iekulties nopietnās nepatikšanās. Bankas tradicionāli skatās, lai kredītmaksājums nepārsniedz 30% no ienākumiem, pie nosacījuma, ka tas ļauj klientam apmierināt līdzšinējās pamatvajadzības. Izsniedzot kredīta piešķiršanas iespējas, banka vai nebanku aizdevējs vismaz daļēji paļaujas uz sniegto informāciju. Protams, tiek veikta arī ienākumu pārbaude, taču ne vienmēr tā ir pilnīgi droša, jo daļa cilvēku joprojām algu saņem skaidrā naudā. Rezultātā pastāv risks, ka sanāk iekulties parādos, no kuriem vēlāk nevar tikt ārā. Galējā izvēle ir maksātnespējas procedūra, taču tās sarežģītības dēļ daļa kredītņēmēju, kam tā būtu piemērota no šīs iespējas atsakās.