23.02.2015 01:00

Motīvi taupīgākai dzīvošanai

Autors  Reklāma
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Viens no lielākajiem šķēršļiem, ar ko cilvēkiem nākas saskarties, mēģinot nokārtot savas kredītsaistības, ir pārliecība, ka nav nepieciešamības dzīvot taupīgi visa mūža garumā.

Protams, gadījumos, kad cilvēkam ir parādsaistības vien pārdesmit eiro apmērā, piemēram, gadījumos, kad tiek ņemti ātrie kredīti, pilnīgi pietiek ar tādu taupīgas dzīvošanas paradumu piekopšanu kā, piemēram, kuponu krāšana un izmantošana, kvēlspuldžu nomaiņa mājoklī vai kādu savu mirkļa iegribu pārvarēšana uz laiku, līdz kredīts tiek nomaksāts.

Kad aizdevuma atmaksa ir pabeigta, ikviens var atgriezties pie saviem vecajiem naudas tērēšanas paradumiem, protams, ja ir tāda vēlēšanās. Tomēr ir jāzina un jāsaprot, ka tāda rīcība ir pārgalvīga un var būt arī bīstama, proti, tā var ievilkt jaunās kredītsaistībās. Neskatoties uz to, ka jau doma vien par bezrūpīgu un mierīgu dzīvošanu bez kredīta ir lieliska, pastāv vairāki iemesli, kādēļ ikvienam vajadzētu pieturēties pie saprātīgiem un taupīgiem naudas tērēšanas paradumiem arī pēc aizdevuma nomaksas. Turpinājumā aplūkosim motīvus, kas var mudināt pievērsties taupīgai dzīvošanai ilgtermiņā.

Pensionēšanās

Viens no iemesliem, kas var likt apdomāt taupīgas dzīves dzīvošanu visa mūža garumā, ir noguldījumu palielināšana savam vecumdienām. Ņemot vērā to, ka mēs nevaram būt droši par to, kāds būs mūsu valsts atbalsts šajā jomā nākotnē, ir ļoti sarežģīti noteikt, kāds būs tas naudas daudzums, kas mums būs nepieciešams un ar ko mēs varēsim izdzīvot savās vecumdienās. Ja jūs esat vieni no tiem, kas tik tikko ir nokārtojuši savas kredītsaistības, iesakām jums to naudas summu, kas parasti tika novirzīta aizdevuma atmaksai, noguldīt speciālā pensiju fondā vai atlikt kādā citā, drošā un mūsdienīgā vietā, kas pavisam noteikti nav zeķe, krājkase vai "zemes banka". Kad būsit to izdarījuši, ar tīru sirdsapziņu un mierīgu sirdi varēsit tērēt savu naudu nedaudz brīvāk.

Naudas rezervju fonds ārkārtas situācijām

Saprotams, ka, atrodoties kredītsaistībās, kas ir mērāmās vairākos tūkstošos eiro, naudas atlikšana neparedzētiem gadījumiem ir pēdējais, par ko mēs vēlamies domāt. Atklāti sakot, šādu naudas rezervju fondu ir iespējams izveidot arī esot parādsaistībās, tajā pašā laikā neizjūtot būtiskas finansiālās situācijas izmaiņas, jo nekur jau nav noteikts, ka fondā ir jāatliek liela un strikti noteikta naudas summa. Lai gan fondam atvēlētais naudas daudzums būs atbilstošs katra individuālajai finanšu situācijai, finanšu eksperti iesaka izveidot naudas rezervju fondu vismaz trīs mēnešalgu apmērā.

Naudas tērēšanas brīvība

Atrodoties kredītsaistībās, mēs visbiežāk kritiski analizējam ikvienu potenciālo pirkumu, bet tad, kad kredīts ir atmaksāts, atliek arī nauda tiem pirkumiem, kuru iegāde pirms tam tika atlikta. Neskatoties uz to, ka beidzot ir iespējas tos iegādāties, arī pēc aizdevuma nomaksas vajadzētu tikpat rūpīgi izvērtēt to nepieciešamību un izdevīgumu. Šāda pieeja ļaus veidoties naudas ietaupījumiem un bez grūtībām iegādāties lielākus pirkumus tad, kad tas būs patiešām nepieciešams.

Nākotnes plānošana

Vēl viens motīvs taupīgākai dzīvošanai ir fakts, ka tā atvieglo nākotnes plānošanu, neskatoties uz nekādiem apstākļiem, ar kuriem nākotnē varētu nākties saskarties. Protams, mēs nekad nevaram zināt, ko mums ir sarūpējusi nākotne – studijas, ceļojumus, bērnus, kāzas vai pat šķiršanos, bet viens ir skaidrs – mums nāksies maksāt kā par plānoties, tā arī par neplānotiem notikumiem, un maksāšana par tiem ar saviem, nevis kredītā paņemtiem finanšu līdzekļiem, ir veiksmes atslēga uz veselīgu un sabalansētu finansiālo dzīvi.

Ceļa maizei

Tie, kas visbeidzot ir izķepurojušies no aizdevuma atmaksas, visbiežāk gluži vienkārši vairs neprot vai nevēlas tērēt savu naudu tā kā pirms aizdevuma saņemšanas, neko neiekrājot. Jāatzīst, ka dzīvot taupīgi ir daudz vieglāk nekā sākotnēji varētu šķist, un, ja jums jau ir izveidojušies kādi pozitīvi naudas tērēšanas paradumi, jums nevajadzētu būt problēmām pieturēties pie tiem un apgūt arvien jaunus taupīšanas paradumus arī turpmāk. Taupīga dzīvošana rada mieru, proti, kad jūs zināt, ka jums ir iekrātas naudas rezerves dažādām dzīves situācijām un jums nav nekādu grūtību nomaksāt visus rēķinus, jūsu sirds kļūst mierīga.

Protams, vien retais no mums var būt 100% brīvs no stresa par savām finansēm, tomēr dzīve bez kredīta pavisam noteikti atšķiras no dzīves, kurā cilvēks burtiski slīkst parādos. Tiesa gan, dzīvot taupīgi nenozīmē izslēgt no savas dzīves jebkādus aizdevumus, jo ikvienam no mums var rasties nepieciešamība pēc finanšu līdzekļiem, kuru dotajā brīdī mums nav, bet, piekopjot taupības režīmu, vislabākā opcija ir bezprocentu kredīts, kura gadījumā ir jāatmaksā tāda pati summa, kāda tika aizdota, neradot sev nekādus finansiālus zaudējumus.