13.06.2012 15:17

Kukuļņemšanā apsūdzētais naudu prasījis no "Sabiedrības Mārupe"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kukuļņemšanā apsūdzētais naudu prasījis no "Sabiedrības Mārupe" www.sabiedribamarupe.lv

SIA "Sabiedrība Mārupe" valdes loceklis Kaspars Brunovskis trešdien liecinājis krimināllietā, kurā par 50 000 eiro (35 000 latu) kukuļa pieprasīšanu un tā daļas pieņemšanu apsūdzēts bankas "Citadele" bijušais darbinieks Kristaps Putāns.

”Protams, mēs nekādā gadījumā neatbalstām kukuļdošanu un ņemšanu. Nevienu brīdi netika apspriesta doma – dot vai nedot, bet gan kādā veidā risināt radušos situāciju,” portālam "Apriņķis.lv" norādīja K. Brunovskis. Pēc tam, kad K. Putāns bija atkārtoti pieprasījis naudu, SIA "Sabiedrība Mārupe" valde nolēma vērsties tiesībsargājošajās iestādes, un drīz pēc tam K. Putāns tika aizturēts.

K. Brunovskis arī apstiprināja, ka krimināllieta nav ietekmējusi uzņēmuma sadarbību ar banku ”Citadele”, kas sekmīgi turpinās.

K. Putāna krimināllietu trešdien sāka izskatīt Rīgas rajona tiesa. K. Brunovskis, sniedzot liecību tiesas sēdē, pastāstīja, ka pagājušā gada pirmajā pusē kā SIA "Sabiedrība Mārupe" valdes loceklis kārtojis dokumentus, lai pārkreditētu trīs šī uzņēmuma meitasfirmas uz "Citadeli", vēsta ziņu aģentūra LETA. Kopējā kredītu summa bijusi vairāk nekā 13 miljoni eiro (9,1 miljons latu). No bankas puses ar K. Brunovski regulāri komunicējis K. Putāns.

No apsūdzības izriet, ka bankas vadība akceptējusi minēto kredītu un noteikusi komisijas maksu par darījuma noformēšanu 1 % apmērā no kredīta summas ar piebildi, ka komisijas maksu drīkst nokaulēt līdz 0,5 %.

Aprīlī, kad viens no kredīta līgumiem bijis gatavs un K. Brunovskis kopā ar māsu ieradies "Citadelē" to parakstīt, viņš konstatējis neprecizitātes galvenajā summā. Cita starpā sagatavotajā līgumā kā komisijas maksa bijis norādīts 1 % no darījuma summas, bet K. Brunovskis pret to nav iebildis. Viņš tikai lūdzis izlabot neprecizitātes galvenajā summā un teicis, ka pēc tam vēlreiz atbrauks uz banku un parakstīs precizēto līguma variantu.

Neilgi pēc tam, kad K. Brunovskis atstājis bankas telpas, viņam zvanījis K. Putāns un teicis, ka vajadzētu tikties un parunāt. K. Brunovskis atbildējis, ka nav laika. Pēc pāris stundām labotais līguma variants bijis gatavs un K. Brunovskis atbraucis to parakstīt. K. Putāns viņam bankas pagalmā paziņojis, ka, gatavojot jauno līgumu, ir ne tikai izlabojis neprecizitātes summā, bet arī no 1 % līdz 0,5 % samazinājis darījuma komisijas maksu, tomēr komisijas maksas starpība uzņēmumam būšot jāatmaksā.

K. Brunovskis tiesā liecināja, ka viņš nekad agrāk nebija saskāries ar šādām nesaprotamām darbībām no bankas puses. Pēc dažām dienām K. Putāns uzaicinājis K. Brunovski tikties kādā Vecrīgas bārā un tikšanās laikā vēlreiz atgādinājis viņam, ka uzņēmumam ir jāatmaksā starpība, kas radusies, līgumā samazinot komisijas maksu. Bārā K. Putāns norādījis, ka faktiski gan šī starpība esot lielāka, bet atgriezt vajadzēšot tikai aptuveni 50 000 eiro (apmēram 35 000 latu).

Maijā K. Putāns, kā bankas pārstāvis regulāri klātienē apsekojot "Sabiedrību Mārupe", sācis K. Brunovskim uzstājīgi pieprasīt konkrētu naudas summu – 50 000 eiro skaidrā naudā. K. Brunovskis teicis, ka uzņēmums apgroza tikai legālus naudas līdzekļus un tam nav 50 000 eiro skaidrā naudā, ko samaksāt bankas pārstāvim. K. Brunovskis šo gadījumu pārrunājis arī ar uzņēmuma valdi, un visi kopīgi nolēmuši, ka naudu K. Putānam nemaksās.

Tomēr bankas pārstāvis turpinājis uzstāt, ka nauda jāmaksā, tāpēc K. Brunovskis vērsies tiesībsargājošajās iestādēs. Īstenojot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja izstrādātu operāciju, K. Brunovskis vienojies ar K. Putānu, ka nodos viņam prasīto naudu divās daļās latu valūtā saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto kursu. Augustā K. Brunovskis nodevis K. Putānam pirmo daļu naudas – aptuveni 12 250 latus. Pēc tam K. Putāns aizturēts.

Apsūdzība K. Putānam celta pēc Krimināllikuma (KL) 320. panta 3. daļas – par kukuļa pieprasīšanu, ziņo LETA. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu, atņemot tiesības uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem vai bez tā. Sākotnēji K. Putāns tika apsūdzēts arī pēc KL 320. panta 4. daļas – par kukuļa izspiešanu, taču šajā daļā prokurore lietu izbeidza, jo apsūdzētā vaina netika pierādīta.

Apsūdzētais savas faktiskās darbības pilnībā atzīst, lietā nav skaidrības vienīgi par to, vai viņš, prasīdams naudu un pieņemdams daļu no tās, ir bijis valsts amatpersonas statusā.

SIA "Sabiedrība Mārupe" ir labi pazīstams uzņēmums ar lielu pieredzi lauksaimnieciskās produkcijas ražošanā. Meitasuzņēmums SIA "Mārupes Siltumnīcas" ir lielākais dārzeņu audzētājs segtajās platībās Latvijā. Kopējā siltumnīcu platība 9,6 ha, kur 6 ha audzē gurķus un 3,6 ha – tomātus.