08.06.2012 15:48

Siguldā būvēs jauniešu invalīdu kopienas ciematu, zemi uzdāvina labdari

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Siguldā būvēs jauniešu invalīdu kopienas ciematu, zemi uzdāvina labdari www.ceribusparni.lv

Jauniešu ar veselības traucējumiem kopienas projekts, vietējo iedzīvotāju neapmierinātības pavadīts, netiks realizēts Mores pagastā, taču ieguvis zemesgabalu blakus Siguldai.

Biedrība "Cerību spārni", kas apvieno Siguldas novada ģimenes, kurās ir bērni un jaunieši ar dažāda veida funkcionāliem veselības traucējumiem, pirms diviem gadiem prezentēja kopienas "Cerību sēta" projektu.

Pēc neveiksmīga mēģinājuma to realizēt Mores pagastā iecerei pavēries cits risinājums. "Cerību sētu" būvēs skaistā vietā netālu no Siguldas pilsētas robežas Cēsu virzienā.

Pirmo reizi ideju par to, ka jauniešiem ar funkcionāla rakstura veselības traucējumiem vajadzētu būvēt atsevišķu centru, apsprieda jau 2010. gadā. Bija iecere šo projektu realizēt Morē, bet pagasta iedzīvotāji iebilda, jo savā pusē šādu kompleksu nevēlējās redzēt.

Debates, ko par šo tēmu pirms diviem gadiem varēja lasīt pašvaldības laikrakstā un "Rīgas Apriņķa Avīzē", ieinteresēja Siguldā dzīvojošo Vētru ģimeni. Rīgas Stradiņa universitātes profesors Jānis Vētra un viņa dzīvesbiedre Siguldas pirmsskolas izglītības iestādes "Pumpurdārzs" vadītāja Ilze Vētra nolēma palīdzēt projekta autoriem un uzdāvināja biedrībai "Cerību spārni" savu zemes īpašumu 7,2 ha platībā ar norunu, ka to izmantos vienīgi kopienas "Cerību sēta" projekta realizēšanai. Īpašums atrodas skaistā nomaļā vietā, un novada pašvaldība jau izteikusi atbalstu kopienas izbūvei.

Siguldas novada domes deputāti, biedrības "Cerību spārni" valdes priekšsēdētāju un kopienas "Cerību sēta" idejas virzītāju Evu Viļķinu lūdzām pastāstīt par šo ieceri vairāk: ""Cerību sētu" plānojam veidot kā ciematiņu, kurā varēs pilnvērtīgi dzīvot, stādāt un atpūsties jaunieši pēc 18 gadu vecuma, kuriem ir funkcionāla rakstura veselības traucējumi.

Veidosim vidi, kas maksimāli pielāgota viņu specifiskajām vajadzībām, lai jauniešiem nodrošinātu pilnvērtīgu dzīvi un atpūtu. Celsim mājas, kurās dzīvos puiši un meitenes, kuriem veselības problēmu dēļ ir nepieciešama uzraudzība, jo patstāvīgi dzīvot sabiedrībā viņi nespēj. Būvēsim un iekārtosim arī specializētās darbnīcas, kurās jaunieši varēs strādāt tos darbus, kas viņus interesēs un kuri labi padosies, lai viņi paši varētu nopelnīt sev līdzekļus. Ziemā darbs būs telpās, bet pavasarī, vasarā un rudenī jaunieši varēs strādāt arī brīvā dabā – kopt puķu dobes un košumkrūmus, audzēt saknes, dārzeņus, ogas un augļus pārtikai, kopt mājputnus un lopus.

Uz darbu šajās darbnīcās varēs nākt strādāt arī tie jaunieši, kuru pašsajūta ļauj dzīvot patstāvīgi vai ģimenē, bet viņiem ir par grūtu strādāt pilnu darba dienu un slodzi. Ar labklājības ministri Ilzi Viņķeli apspriedām iespēju atjaunot savulaik bijušos sociālos uzņēmumus, kuros darba apjoms un darba dienas garums pēc mediķu rekomendācijām būtu pielāgots jauniešiem ar funkcionāliem veselības traucējumiem."

Zemes īpašumā, kur "Cerību sētu" veidos, jau notikušas divas teritorijas uzkopšanas talkas, kurās piedalījušies vairāk nekā 100 cilvēku. Patlaban aktuāla ir servitūtu ceļa izbūve, kura segumam nepieciešami finansiāli līdzekļi. Cilvēki un iestādes, kuri vēlas, savu palīdzību var piedāvāt, piezvanot Evai Viļķinai pa tālruni 26371923 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..