06.06.2012 07:27

Eiro uzlabos omu tūristiem Siguldā

Autors  Agnese Dzene, «Rīgas Apriņķa Avīze»
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. www.foto.delfi.lv

Aptaujātie Pierīgas pašvaldību pārstāvji atzīst, ka šobrīd vēl nelauza galvu par eiro ieviešanas procesu un nepieciešamos līdzekļus tā ieviešanai neskaitļo.

2014. gada 1. janvārī Latvijā paredzēta pāreja uz Eiropas Savienības vienoto valūtu – eiro. Latvijas Pašvaldību savienība uzskata, ka viens no svarīgākajiem procesiem saistībā ar eiro ieviešanu ir pašvaldību budžetos laikus tam paredzēt nepieciešamos līdzekļus.

Siguldas novada domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Zilvers atzīst – eiro ieviešana novadam varētu būt izdevīga. "Ņemot vērā, ka Sigulda ir uz tūrismu orientēta pilsēta un lielāka daļa iebraucēju ir tieši no Eiropas Savienības valstīm, eiro ieviešana mums varētu atvieglot iekasēt maksu par dažādiem pakalpojumiem, ko izmanto tūristi. Ne visur tie ir bezskaidras naudas norēķini, kaut vai ieejas biļetes Siguldas jaunatklātajā pilsdrupu kompleksā. Vienota valūta būs ērtāka gan viņiem, gan mums, kas, iespējams, nozīmē lielākus ienākumus," spriež J. Zilvers.

Viņš skaidro, ka 2014. gada budžets tiks apstiprināts 2013. gada beigās un "tajā brīdī izvērtēsim, cik daudz līdzekļu nepieciešams šādām vajadzībām. Datorprogrammu izstrādātāji, kuru programmas grāmatvedībā izmantojam mēs un daudzas citas pašvaldības, kā arī uzņēmumi, noteikti nāks ar savu piedāvājumu, kas nepieciešams, lai elektroniskajos norēķinos varētu pāriet uz eiro. Programmu izmaksas nav mērāmas milzu tūkstošos, tāpēc domāju, ka būtisku iespaidu tas neatstās."

Krimuldas novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Ozoliņš atzīst, ka pagaidām nekādi sagatavošanās darbi eiro ieviešanai nav plānoti: "Vispirms jau ir jābūt pārliecībai, ka eiro tiešām ieviesīs. Arī mums starp deputātiem ir daži eiro skeptiķi. Pagaidām ar šīm lietām nesteidzamies. Personīgi pats esmu par eiro ieviešanu, jo plusu ir daudz vairāk nekā mīnusu. Šobrīd esmu par 70% pārliecināts, ka 2014. gadā tiešām izdosies ieviest eiro. Ja mēs šo jautājumu palaistu tautas referendumā, domāju, ka eiro neieviestu. Vienkāršais cilvēks uzreiz saprot, ka līdz ar valūtas maiņu ir gandrīz neizbēgami izvairīties no cenu lēciena, un daudzi tirgotāji to ar prieku izmantos.

Tas, kurš nekur nebrauc, neceļo, kam nav projektu un kas neņem kredītus, visticamāk, ir pret eiro ieviešanu. Vēl šogad un nākamgad ir jāpavēro, kas ar eiro zonu notiks. Mūsu budžets ir tik mazs, ka mēs to nevaram ietekmēt ne pozitīvi, ne negatīvi, tikai tīri psiholoģiski kaut ko uz augšu vai leju pavilkt. Tāpēc mums jāskatās – ja eiro zonas kuģis gribēs grimt, arī mums būs jāgrimst līdzi un izdarīt tur neko nevarēsim. Turpretī, ja tas viss aizies, mēs pavilksimies līdzi uz augšu."

To, ka gatavošanās eiro zonai pagaidām vēl nav pašvaldības dienas kārtībā, atzīst arī Salaspils novada domes priekšsēdētājs Raimonds Čudars. "Ikdienas darbu ir tik daudz, ka mums nepietiek laika teorētiski domāt par eiro, nezinot, kad un vai vispār to ieviesīs. Šobrīd tas nav mūsu darba kārtībā. Tikai tad, kad būs pieņemts valsts lēmums par šādu soli un noteikti termiņi, sāksim domāt un rīkoties. Tas nebūs vienas dienas jautājums, bet gan mēnešu, un mums būs pietiekami daudz laika, lai visus ar eiro saistītos jautājumus atrisinātu," tā R. Čudars.