21.05.2012 15:29

Biļešu nedošana var novest pie maršrutu slēgšanas, piemērs: Baldone – Sarma

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Biļešu nedošana var novest pie maršrutu slēgšanas, piemērs: Baldone – Sarma "Rīgas Apriņķa Avīzes" arhīvs

Pasažieri, kuri nesaņem no autobusa vadītāja biļeti, veicina biļešu cenu paaugstināšanu vai reisu un pat maršrutu slēgšanu.

Tā informē Rīgas Plānošanas reģiona (RPR) Sabiedriskā transporta nodaļas vadītāja Ligita Olante. Speciāliste informē, ka tieši autobusa vadītāja izsniegta biļete apliecina pasažiera braukšanas faktu.


"Samaksājuši par braucienu, pasažieri nereti nepaņem autobusa vadītāja izsniegto biļeti, neuzskatot to par nepieciešamu. Vēlos uzsvērt, ka biļete ir pasažierim braukšanas tiesību apliecinošs dokuments un pasažiera pienākums to saglabāt līdz brauciena beigām. Tāpat pasažierim jāpārliecinās, ka biļete izsniegta atbilstoši viņa braucienam. Biļešu uzskaite katrā no maršruta reisiem parāda faktisko pasažieru skaitu un ieņēmumus no pārdotām biļetēm.

Tāpat, nepaņemot biļeti, tiek veicināta autobusu vadītāja manipulācija ar sniegtā pakalpojuma reālajiem ieņēmumiem", skaidro L. Olante.

"Sabiedriskā transporta pakalpojumi tiek plānoti pamatojoties uz pasažieru plūsmu. Pasažieru skaits autobusā norāda, cik maršruts ir vajadzīgs un rentabls. Ja pārvadāto pasažieru skaits matršrutā ir mazs, var tikt lemts par tā slēgšanu," piebilst L. Olante.

Kā piemēru L. Olante min maršrutu Baldone – Sarma. Tas tika slēgts, jo biļešu uzskaites dati parādīja, ka autobusā brauc vidēji viens pasažieris. Reālais pasažieru skaits tomēr izrādījās lielāks, vienkārši pasažieriem netika izsniegtas biļetes.