31.03.2015 18:49

"Citadeles" grupa sasniegusi rekordlielu peļņu – 32,4 miljonus eiro

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
"Citadeles" grupa sasniegusi rekordlielu peļņu – 32,4 miljonus eiro www.delfi.lv

"Citadeles grupa" sasniegusi lielāko peļņu savas līdzšinējās darbības laikā – 2014. gadu grupa noslēgusi ar 32,4 miljonu eiro revidēto peļņu, kas ir par 138% vairāk nekā 2013. gadā.

Savukārt banka gadu noslēgusi ar revidēto peļņu 29,2 miljonu eiro apmērā, kas ir par 91% vairāk nekā 2013. gadā, informēja bankas "Citadele" Korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Ieva Prauliņa.

"2014. gadā Citadele ir sasniegusi labākos rezultātus kopš savas darbības uzsākšanas. Četru gadu laikā Citadele no kompānijas, kas 2010. gadā darbību sāka ar zaudējumiem, ir kļuvusi par vienu no pelnošākajām bankām Latvijā, vienu no aktīvākajiem Latvijas tautsaimniecības kreditētājiem, stabilu darba devēju un nodokļu maksātāju," bankas paziņojumā citēts "Citadeles" padomes priekšsēdētājs Klāvs Vasks.

Viņš uzsver, ka ""Citadele" šo gadu laikā ir spējusi katru gadu mērķtiecīgi palielināt grupas pelnītspēju un konkurētspēju. Latvijas valsts no ieguldījuma "Citadeles" izveidošanā ir ieguvusi 758 miljonus eiro tautsaimniecības kreditēšanā, vairāk nekā 69 miljonus eiro bankas samaksāto nodokļu veidā. "Citadele" ir atmaksājusi valstij visu likviditātes atbalstu 203,66 miljonu eiro apmērā, procentu maksājumos par valsts atbalstu samaksājot vēl 46,32 miljonus eiro. Attīstoties par spēcīgu tirgus spēlētāju Latvijas banku sektorā, "Citadele" palielina konkurenci finanšu jomā, tādējādi panākot Latvijas un visas Baltijas iedzīvotājiem un uzņēmējiem labvēlīgākus finanšu piedāvājumus".

"2014. gadā esam turpinājuši mērķtiecīgu "Citadeles" grupas attīstību gan Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, gan arī Šveicē. "Citadeles" grupas darbības auditētie rezultāti liecina, ka gan banka, gan "Citadeles" grupa 2014. gadā turpinājusi spēcīgu izaugsmi visos galvenajos biznesa segmentos – privātpersonu apkalpošanā, uzņēmumu apkalpošanā un privātā kapitāla pārvaldībā," izteicies bankas "Citadele" valdes priekšsēdētājs Guntis Beļavskis.

Pērn Latvijā "Citadeles" izsniegto maksājumu karšu skaits palielinājās par 3% un pirkumu apjoms ar maksājumu kartēm palielinājās no 40% līdz 42%. To veicināja arī Latvijas pievienošanās eiro zonai. "Citadeles" klientu lokam pievienojās 17 000 jauni klienti – privātpersonas un nepilni 3 000 klienti – uzņēmumi. Ievērojama izaugsme tika sasniegta arī Lietuvā un Igaunijā, kur "Citadeli" izvēlējušies vairāk nekā 9 000 jauni klienti.

"Neraugoties uz to, ka kopējais banku sektora kredītportfelis 2014. gadā ir samazinājies, "Citadele" ir viena no tām bankām, kas savu kredītportfeli ir spējusi palielināt," saka Guntis Beļavskis. 2014. gadā "Citadeles" grupas izsniegto kredītu apjoms uzņēmumiem un privātpersonām palielinājās par 2% līdz 1,08 miljardiem eiro (bankas – par 2% līdz 941,3 miljoniem eiro).

Būtiski palielinājās arī grupas klientu noguldījumu apjoms – par 12%, sasniedzot 2,52 miljardus eiro (bankas – par 5% līdz 1,95 miljardiem eiro).

Peļņai sasniedzot vēl nebijušu apmēru, nozīmīgi uzlabojās "Citadeles" grupas vidējā pašu kapitāla atdeve – no 9,8% 2013. gadā līdz 20,2% pērn (bankas – no 11,1% līdz 18,5%). 2014. gada 31. decembrī "Citadeles" grupas kopējie aktīvi bija 2,85 miljardi eiro, kas ir par 12% vairāk, salīdzinot ar 2013. gadu (bankas – palielinājās par 9% līdz 2,33 miljardi eiro).

"Citadeles" grupas tīrie procentu ienākumi pērn palielinājās par 13% līdz 62,5 miljoniem eiro (bankas – par 15% līdz 52,1 miljonam eiro). Šādu attīstību galvenokārt sekmēja izsniegto kredītlīdzekļu apjoma palielināšanās un klientu portfeļa kvalitātes uzlabošanās.

Saskaņā ar Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) apkopotajiem datiem par 2014. gadu banka "Citadele" ir trešā lielākā banka Latvijā pēc aktīvo klientu skaita (272,9 tūkstoši). Tāpat "Citadele" ieņem trešo vietu arī pēc maksājumu karšu skaita. "Citadele" ir piektā lielākā pēc piesaistīto noguldījumu apjoma un sestā lielākā banka Latvijā pēc aktīvu apjoma. "Citadelei" ir arī trešais plašākais bankomātu tīkls Latvijā. LKA apkopotie neauditētie dati par banku 2014. gada peļņu liecina, ka "Citadele" ir ceturtā pelnošākā banka Latvijā. Savukārt starp bankām, kas pārsvarā strādā ar vietējiem klientiem, "Citadele" ir otrā pelnošākā banka.