13.08.2014 07:31

Kāpēc par medikamentiem jāmaksā līdzmaksājums?

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Nacionālais veselības dienests, veicot norēķinus ar aptieku, samazina atmaksājamo summu par pacienta veiktā maksājuma apmēru. Nacionālais veselības dienests, veicot norēķinus ar aptieku, samazina atmaksājamo summu par pacienta veiktā maksājuma apmēru. www.foto.delfi.lv

Redakcijā vērsās Ritmas kundze no Siguldas ar jautājumu: "Ko nozīmē līdzmaksājums, kas man jāveic aptiekā, pērkot zāles?"

Atbildot uz Ritmas kundzes jautājumu, Veselības ministrijas Farmācijas departamenta vecākais eksperts Matīss Ķite skaidro: "Pacienta līdzmaksājumu nosaka Ministru kabineta 2006. gada 31. oktobra noteikumi nr. 899 "Ambulatorajai ārstēšanai paredzēto zāļu un medicīnisko ierīču iegādes izdevumu kompensācijas kārtība", kur 4.1. punktā skaidrotas situācijas, kad ir piemērojams minētais līdzmaksājums: "Pacients, iegādājoties kompensējamo zāļu sarakstā iekļautās zāles vai medicīniskās ierīces I kompensācijas kategorijas ietvaros, aptiekā maksā 0,71 eiro par katru recepti. Nacionālais veselības dienests, veicot norēķinus ar aptieku, samazina atmaksājamo summu par pacienta veiktā maksājuma apmēru."

Savukārt 4.2. punktā minēti gadījumi, uz kuriem līdzmaksājums neattiecas. "Šo noteikumu 4.1. punktā minēto pacienta maksājumu nepiemēro:
4.2 1. šo noteikumu 3.1. punktā minētajiem pacientiem izrakstītajām receptēm;
4.2 2. bērniem līdz 18 gadu vecumam izrakstītajām receptēm;
4.2 3. receptēm, uz kurām ir izrakstītas zāles vai medicīniskās ierīces, kuru Nacionālā veselības dienesta noteiktā aptiekas cena nepārsniedz 4,27 eiro."

"Vadoties pēc čekā pieejamās informācijas, secināju, ka minētajiem kritērijiem konkrētajam pacientam atbilst "Xalacaom gtt. opht. 2,5 ml N3", kam tad tika piemērots pacienta līdzmaksājums," bilst M. Ķite. "Savukārt otrajam medikamentam valsts kompensē 75 % no references cenas, un līdzmaksājums netika piemērots."

Sīkāk ar medikamentu kompensācijas kārtību ikviens var iepazīties Nacionālā veselības dienesta vietnē internetā www.vmnvd.gov.lv.