03.04.2014 07:28

Valsts un vairākas Pierīgas pašvaldības skolēniem darbu sola arī šovasar

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Valsts un vairākas Pierīgas pašvaldības skolēniem darbu sola arī šovasar www.delfi.lv

Šovasar Labklājības ministrija plāno īstenot skolēnu nodarbinātības pasākumu plānu, nodarbinot piecus ar pusi tūkstošus Latvijas skolēnu.

Šim mērķim no valsts budžeta atvēlēts mazliet vairāk nekā divi miljoni eiro. Paredzēts, ka valsts segs jauniešu darba algu 50 % apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas jeb 160 eiro. Savukārt darba devējam būs jānodrošina otra darba algas puse. Taču – vai šis projekts būs aktuāls arī Pierīgas novada jauniešiem, vai pašvaldībām pašām jādomā par savu skolēnu nodarbināšanu?

Ņemot vērā to, ka pasākuma tiesiskais regulējums Ministru kabinetā varētu tikt apstiprināts 2014. gada maijā, Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) vēl nav oficiāli aicinājusi darba devējus pieteikties šim pasākumam. NVA plāno uzsākt sarunas ar darba devējiem tikai aprīlī. Arī skolēni darbā vēl nevar pieteikties. Zināms, ka vienīgais kritērijs valsts programmā nodarbinātajiem skolēniem būs vecuma ierobežojums – no 15 līdz 18 gadiem – un izglītības iegūšana kādā no mācību iestādēm.

Nodarbinātības pasākums vasaras brīvlaikā tiks īstenots visā Latvijas teritorijā. "Pasākumā iesaistāmo skolēnu skaits katrā pašvaldībā tiks noteikts, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu, kopā nepārsniedzot 5575 skolēnus," skaidro Labklājības ministrijas Darba tirgus politikas departamenta vecākā eksperte Līga Emule-Konone.

Ne tikai uzņēmumi, bet arī pašvaldības varēs pieteikties pasākumā kā darba devēji un saņemt valsts finansējumu. Taču lielākā daļa Pierīgas pašvaldību, negaidot valsts atbalstu, jau daudzus gadus skolēniem darbu vai nodarbošanos vasarā nodrošina pašas.

Pierīgas piedāvājums

Gandrīz visas Pierīgas pašvaldības ir gatavas nodrošināt 13–18 gadus vecus novada skolēnus ar darbu vasaras brīvlaikā. Tās jauniešus nodarbinās teritorijas labiekārtošanas darbos, pasākumu organizatora palīga pienākumu pildīšanā, dārza darbos, skolas sakārtošanā pirms jaunā mācību gada, bibliotēkā grāmatu labošanā, muzeju arhīvu kārtošanā. Pašvaldībās, kuras sadarbojas ar uzņēmumiem, skolēniem būs iespēja strādāt viesu namos, velonomās, veikalos, kafejnīcās un citur. Lielākā daļa atalgojumu saņems minimālās darba algas apmērā par faktiski nostrādāto stundu skaitu, kas ir četras stundas dienā.

Ķekavas novada pašvaldība šobrīd aktīvi sadarbojas ar vietējiem uzņēmējiem, lai apzinātu un izveidotu darbavietas skolēniem. Uzņēmēji izvēlēsies savus pagaidu darbiniekus pēc to iesniegtajām motivācijas vēstulēm. Savukārt Ādažu novada dome vēsta, ka šobrīd nav iesaistījusies šāda jautājuma risināšanā. Arī Babītes novada pašvaldība bērniem darbu nepiedāvās, savukārt Sējas un Mālpils novadā šo jautājumu vēl tikai skatīs.

"Šogad nav plānoti līdzekļi darba nodrošināšanai skolēniem vasaras periodā. Uz nākamo gadu mēģināsim izstrādāt plānu un iestrādāt līdzekļus šādam nodarbinātības pasākumam," skaidro Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Aivars Nalivaiko.

Arī Ropažu novada pašvaldība līdz šim nav nodrošinājusi atalgotu pagaidu darbu skolēniem, taču šobrīd tiek izvērtētas iespējas un domāts par to, vai un kā pašvaldība varētu iesaistīties skolēnu vasaras darbu organizēšanā. "Esam iecerējuši iepazīties ar citu pašvaldību pieredzi šajā jautājumā un tad diskutēt un lemt jau konkrētāk par šo jautājumu," informē Ropažu novada domes sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Koleča. Toties jau vairākus gadus daži vietējie Ropažu novada uzņēmumi nodarbina skolēnus konkrētu darbu veikšanai, tādējādi dodot iespēju saturīgi pavadīt brīvo laiku, iegūt pirmās darba prasmes un, protams, arī nopelnīt.

Darbs būs

Zināms, ka Mārupes novads nodarbinās vairāk nekā 76 skolēnus, Olaines, Carnikavas un Salaspils pašvaldības – 60 bērnus, bet Garkalnes novada dome – 50 jauniešus. Savukārt Sigulda sola piemeklēt darbu visiem skolēniem, kas pieteiksies darbam vasarā. 2010. gadā tie bija 118, bet pērn – jau 283 skolēni.

Olaines novada pašvaldība jau otro gadu piedāvās skolēniem vasaras darbu. Katram skolēnam būs iespēja strādāt divas nedēļas. Jaunietim jābūt vecumā no 15 līdz 17 gadiem, ar deklarētu dzīvesvietu Olaines novada teritorijā un jāmācās kādā izglītības iestādē Olaines novadā. Prioritāri vietas tiek piešķirtas tiem skolēniem, kuri projektā "Jauniešu brīvprātīgā darba pieredzes apliecināšanas vadlīnijas Olaines novadā" nostrādājuši vismaz 30 stundas.

Siguldas novada pašvaldība sadarbībā ar novada uzņēmējiem jau kopš 2010. gada vasaras īsteno skolēnu nodarbinātības projektu, un arī šogad iespēja strādāt un apgūt pirmās darba prasmes būs 13–19 gadus veciem jauniešiem, kuru ģimenes atbilst kritērijiem, lai saņemtu pašvaldības sociālo palīdzību, kuri iegūst izglītību vispārējās, speciālās vai profesionālās izglītības iestādē un kuru dzīvesvieta deklarēta Siguldas novadā. Gadījumā, ja uz visiem nodarbinātības pasākumiem nepieteiksies skolēni, kuru ģimenes atbilst kritērijiem, lai saņemtu sociālo palīdzību, brīvās vietas tiks piedāvātas pārējiem novada skolēniem pieteikšanās secībā. Skolēnu darba alga tiks segta no Siguldas novada pašvaldības budžeta. Pateicoties novada pašvaldības atbalstam, ar darbu tiks nodrošināti visi skolēni, kas pieteikušies un atbilst kritērijiem. Ja darbavietu pietrūks, tās tiks meklētas vēl papildus pie uzņēmējiem un/vai pašvaldības struktūrvienībās.

Tāpat kā pērn, arī šovasar Mārupes pašvaldība īstenos nodarbinātības projektu novada jauniešiem. Precīzs piedāvāto darbavietu skaits patlaban vēl nav zināms, taču, ņemot vērā pagājušajā gadā pieredzēto lielo atsaucību, tiek plānots, ka būs vairāk par iepriekš pieejamajām 76 vakancēm. Pieteikties vasaras darbam varēs jebkurš Mārupes novadā deklarētais jaunietis. Daļu darbavietu paredzēts piešķirt bērniem no ģimenēm, kas atbilst kritērijiem, lai saņemtu sociālo palīdzību, bet daļu pārējiem novada jauniešiem pieteikšanās secībā.

Arī Stopiņu novada pašvaldība nodrošinās skolēniem darbu vasarā. Jautājumus par darbavietu skaitu, darba ilgumu un atalgojuma apmēru Stopiņu novada dome skatīs domes sēdē aprīļa beigās vai maija sākumā.

Salaspils un Carnikava nodarbinās aptuveni 60 sava novada jauniešu, turklāt Salaspils ir gatava iesaistīties arī valsts jauniešu nodarbinātības programmā.

Paša pelnītas pusdienas

Garkalnes novada pašvaldība jau divpadsmito gadu vasaras periodā nodarbinās skolēnus no 13 gadu vecuma. Skolēni par paveikto darbu nesaņems algu, bet apmaksātas pusdienas izglītības iestādē: ja skolēns strādā vienu mēnesi, pašvaldība apmaksā pusdienas vienam pusgadam, ja divus mēnešus – pusdienas skolēns nopelnījis visam mācību gadam. Darbā Garkalnes novadā deklarētos bērnus var pieteikt vecāki.

Savukārt Saulkrastu pašvaldība ar darbu nodrošinās trūcīgo un maznodrošināto ģimeņu bērnus. Viņiem būs iespēja vasaras brīvlaikā 20 stundas strādāt pilsētas labiekārtošanas darbos un par nostrādāto laiku saņemt brīvpusdienas vispārizglītojošā skolā.

Baldones novada Sociālais dienests interešu izglītības ietvaros piedāvā 4.–12. klases skolēniem arī dažādas vasaras brīvlaika aktivitātes. Par piedalīšanos aktivitātēs ģimenes saņem bērniem brīvpusdienas visam mācību gadam.

Kāds bērns nopelnīs sev nedaudz naudiņas, kāds – visam gadam brīvpusdienas, bet katrs no viņiem būs iemācījies kaut ko jaunu, iepazinis kādu jaunu arodu. Taču pats galvenais ir tas, ka tādējādi bērns būs lietderīgi pavadījis laiku un piedalījies sava novada sakopšanā.