30.10.2013 15:34

Kadastrālās vērtības pieauguma dēļ atsevišķās Babītes daļās palielināsies nekustamā īpašuma nodoklis

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Valsts zemes dienests (VZD), apkopojot šogad veiktos darījumus ar nekustamo īpašumu Babītes novadā, secinājis, ka kadastrālo vērtību kopsummas zemei palielinājušās par 5, bet ēkām – par 7 %.

Tas savukārt nozīmē, ka to apdzīvoto vietu iemītniekiem, kur kadastrālā vērtība palielināsies, augs arī nekustamā īpašuma nodoklis, sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" norāda Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence ("Reģionu alianse"). Viņš teic, ka, līdzīgi kā iepriekš, arī nākamgad atsevišķām iedzīvotāju grupām pienāksies nekustamā īpašuma nodokļa atlaides, taču pārējiem būs jāmaksā vairāk.

Balstoties uz to, VZD ir sagatavojis pārskatu par kadastrālo vērtību izmaiņām novadā 2014. gadā, ko ietekmējušas nekustamā īpašuma tirgus tendences un citi vērtību noteicošie faktori. Dienesta rīcībā ir plaša nekustamo īpašumu tirgus datubāze, kurā uzkrāta informācija par vairāk nekā 550 tūkstošiem darījumu. Nosakot bāzes vērtības 2014. gadam, tika izmantoti 2011. un 2012. gadā valstī notikušie (vairāk nekā 87 000) darījumi.

Babītes novadā minētajā periodā aktīvi pirka un pārdeva dzīvojamos īpašumus. Reģistrēti gandrīz 100 darījumu ar dzīvokļiem, gandrīz 400 darījumu ar zemi un vairāk nekā 200 darījumu, kur pārdota zeme kopā ar ēkām. Darījumu cenas uzrāda nelielu cenu kāpumu, līdz ar to Babītes novada teritorijās, kur bijis aktīvākais nekustamā īpašuma tirgus, nedaudz palielināsies bāzes vērtības.

Iespējams, tirgus aktivitāti sekmējusi vēlme iegūt uzturēšanās atļauju, jo saskaņā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes datiem šogad no 20 pieteikumiem par uzturēšanās atļauju saņemšanu pretim ir saņemti 3 130 338 lati, kas ir 156 517 lati uz vienu pieteikumu. Tas nozīmē, ka savu artavu nekustamā īpašuma tirgus iekustināšanai devuši arī ārvalstu pilsoņi, kuri iegādājušies Babītē īpašumu, lai saņemtu uzturēšanās atļaujas.

Kadastrālā vērtība nepieaugs vienīgi ražošanas objektiem. Savukārt dzīvokļiem un mājām, kā arī zemei, tā palielināsies atkarībā no vietas. Vislielākais lēciens gaidāms Babītes pagasta Vīkuļos un Sēbros, jo tur kadastrālā vērtība augs no 5,50 līdz 7 Ls/m2, Lapsās un Skārdu ciemā no 3,50 līdz 4 Ls/m2; Dzilnuciemā, Brīvkalnos un Liberos – no 4,50 uz 5,50 Ls/m2.

Kadastrālā vērtība palielināsies arī savrupmājām, kas atrodas: Salas pagasta Sīpolciemā un Spuņciemā (no 120 uz 140 Ls/m2); Babītes pagasta Liepezera, Dižbārdu, Spilves un Mežāres ciemos (no 200 līdz 225 Ls/m2); Piņķos un Beberos (no 225 līdz 250 Ls/m2). Savukārt dzīvokļiem bāzes vērtība no 250 līdz 275 Ls/m2 palielināsies Piņķos un Beberos.

Tā kā Babītes pagasta Salienas ielas apbūves teritorijā veikta tās inženiertehniskā sagatavošana, sākta jaunu ēku celtniecība, kā arī nodrošināts Piņķu ciema inženiertehnisko komunikāciju pieslēgums. Līdz ar to šī teritorija ir funkcionāli saistīta ar Piņķu ciemu un vērtību ziņā iekļauta Piņķu un Beberu vērtību zonā. Salienas ielas apbūves teritorijā individuālās apbūves zemei bāzes vērtība nākamgad palielināsies līdz 10 Ls/m2.

Izmaiņas sagaidāmas arī komercdarbības objektiem. Ievērojot vispārējo zemes vērtību līmeni, komercdarbības zemei bāzes vērtība pieaugs Babītes pagasta Liepezera, Dižbārdu, Spilves un Mežāres ciemos – no 8,50 līdz 9 Ls/m2; Lapsās un Skārdu ciemā no 3 līdz 5 Ls/m2; bet Vīkuļos un Sēbros no 6 līdz 8 Ls/m2.

Komercdarbības ēkām bāzes vērtība palielināsies arī jau pieminētajos Vīkuļos, un Sēbros no 120 līdz 140 Ls/m2; Piņķos un Beberos no 175 uz 190 Ls/m2, Salas pagasta Varkaļos, Kļavās, Sīpolciemā un Spuņciemā no 90 līdz 100 Ls/m2. Vienīgas bāzes vērtības samazinājums šajās teritorijās būs komercdarbības telpām (no 140 līdz 120 Ls/m2).

Jānorāda, ka kadastrālo vērtību aprēķina pēc normatīvajos aktos noteiktajām formulām, ņemot vērā konkrētā īpašuma atrašanās vietā noteiktās zemes un būvju bāzes vērtības (atbilstoši īpašuma izmantošanas veidam) un Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā (Kadastra informācijas sistēmā) fiksētos vērtējamo objektu (zemes vienību un būvju) raksturojošos datus. Vērtēšanā iegūtās kadastrālās vērtības tiek izmantotas nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanai, tāpēc tās ir svarīgas ikvienam zemes, būves vai dzīvokļa īpašniekam.

Attēls: Babītes novada dzīvojamo māju apbūves vērtību zonas 2014. gadam, zemes bāzes vērtības Ls/m2, iesvītrots vērtību pieaugums salīdzinājumā ar 2013. gadu.