24.11.2011 20:01

Kā pa amerikāņu kalniņiem: siltumtarifi Pierīgā

Autors  Kate Jēkabsone
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā pa amerikāņu kalniņiem: siltumtarifi Pierīgā Foto: Krišjānis Grantiņš

Apskatot siltumenerģijas tarifu izmaiņas Pierīgā, jaunajā apkures sezonā, SIA “Norma K”, kas ar siltumenerģiju nodrošina Mālpils novadu, plāno iesniegt siltumenerģijas tarifu projektu Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā.

 Ja tas tiks apstiprināts, tad siltumenerģijas tarifs Mālpilī palielināsies par 15 %. Savukārt uzņēmumi, kuri ar siltumenerģiju nodrošina Ķekavas, Salaspils, Babītes un Olaines novadu iedzīvotājus, neplāno paaugstināt tarifus.


Mālpilī tarifs pieaugs

SIA “Norma K” valdes loceklis Voldemārs Cērps informēja, ka siltumenerģijas tarifs Mālpils novadā oktobrī saglabājies tāds pats kā septembrī – 30,58 Ls/MWh.

“Taču šajā apkures sezonā tarifs pieaugs. Plānojam, ka šajā nedēļā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā iesniegsim jaunu tarifu projektu. Ja tas tiks apstiprināts, tad siltumenerģijas tarifs palielināsies par 15 %,” informēja V. Cērps.

Ķekavā maksās kā ierasts

Ķekavas novada iedzīvotājus ar siltumenerģiju nodrošina trīs uzņēmumi. Ķekavā siltumenerģiju ražo SIA “Ķekavas nami”, Baložos – SIA “Baložu siltums”, bet Daugmalē – SIA “Līves 2”.

SIA “Ķekavas nami” valdes priekšsēdētājs Ēriks Linters informēja, ka apkures tarifs par oktobri bija 42,44 Ls/MWh. “Aprēķins tiek veikts saskaņā ar apstiprināto metodiku. Apkures tarifu nosaka dabasgāzes cena, ja tā palielinās, pieaug arī apkures tarifs un otrādi,” skaidro Ē. Linters. 2010. gada oktobrī siltumenerģijas tarifs Ķekavā bija 40,33 Ls/MWh.

Savukārt Daugmalē siltumenerģijas tarifs oktobrī bija 32,07 Ls/MWh, informēja SIA “Līves 2” valdes loceklis Dmitrijs Grubins. “2010. gadā vidējā cena par saražoto siltumenerģiju bija 38 līdz 39 Ls/MWh. Plānojam, ka šajā apkures sezonā, kura ir aptuveni 6 mēnešus, siltumenerģijas cena būs 40 līdz 42 Ls/MWh,” skaidro D. Grubins.

Baložos siltumenerģiju ražo SIA “Baložu siltums”, bet piegādā SIA “Baložu komunālā saimniecība”. SIA “Baložu siltums” direktors Juris Klaks informēja, ka siltumenerģijas tarifs oktobrī bija 32,19 Ls/MWh. “Salīdzinājumā ar septembri, kad siltumenerģijas cena bija 32,71 Ls/MWh, oktobrī cena ir nedaudz samazinājusies. Taču, ja palielināsies dabasgāzes cena, tad pieaugs arī siltumenerģijas tarifs,” piebilst J. Klaks.

Olainē apkure nesadārdzināsies

Siltumenerģijas tarifs Olaines novadā oktobrī bija 44,02 Ls/MWh, savukārt septembrī 44,72 Ls/MWh. “Pašreiz no savas puses neesam plānojuši nekādas izmaiņas, taču, ja dabasgāzes cena palielināsies, tad arī mums siltumenerģijas tarifs pieaugs,” skaidro a/s “Olaines ūdens un siltums” finanšu direktore Tamāra Levicka.

Salaspilī tarifs samazinājies

Oktobrī Salaspils novadā siltumenerģijas tarifs bija 43,73 Ls/MWh, bet Saulkalnē 39,91 Ls/MWh.

“Siltumenerģijas tarifs Salaspilī oktobrī ir nedaudz samazinājies, jo septembrī tas bija 44,41 Ls/MWh. Savukārt Saulkalnē siltumenerģija tika padota tikai oktobrī,” informēja SIA “Salaspils siltums” biroja administratore Oksana Gorbačeska.

Babītē nebūs jāmaksā vairāk

Babītes novada iedzīvotājus ar siltumenerģiju nodrošina SIA “Babītes siltums”. Apkures tarifs oktobrī Babītē bija 42,90 Ls/MWh. “Apkures cenu veido pastāvīgās un mainīgās izmaksas. Pastāvīgās izmaksas jau vairākus gadus ir 9,71 lats, un pašreiz neplānojam tās paaugstināt. Savukārt mainīgās izmaksas oktobrī bija 33,19 Ls/MWh, tātad kopā – 42,90 Ls/MWh,” informē SIA “Babītes siltums” valdes loceklis Valdis Kalniņš.

Viņš arī prognozē, ka novembrī un decembrī cena par MWh būs aptuveni tajā pašās robežās.

Carnikavā tarifs krities

Siltumenerģijas tarifs Carnikavas novadā oktobrī bija 38,78 Ls/MWh, savukārt septembrī 39,45 Ls/MWh. “Tā kā mūsu tarifs ir piesaistīts dabasgāzes tirdzniecības cenai, tad, ja tā ir 175 Ls/1000nm3, tad mūsu tarifs ir 38,78 Ls/MWh,” skaidro PA “Carnikavas Komunālserviss” direktors Ivars Elksnis.