22.07.2013 09:25

Ar cieņu pret patērētāju

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pētījumu aģentūras SKDS dati liecina, ka joprojām vairāk nekā puse iedzīvotāju neatbalsta eiro ieviešanu. Liela daļa baidās par cenu kāpumu. Pētījumu aģentūras SKDS dati liecina, ka joprojām vairāk nekā puse iedzīvotāju neatbalsta eiro ieviešanu. Liela daļa baidās par cenu kāpumu. www.delfi.lv

Godprātīgai un caurskatāmai pārējai uz eiro uzņēmēji izveidojuši iniciatīvu "Godīgs eiro ieviesējs", kurā aicināts iesaistīties ikviens Latvijas uzņēmums.

Pagaidām kampaņas dalībnieku skaits ir pieticīgs, un Pierīgā reģistrēti vien trīs uzņēmumi – SIA "Maxima Latvija" Ķekavas novadā, SIA "Hansab" un VAS "Latvijas pasts" Mār­upes novadā.

Brīdī, kad uzņēmums paraksta memorandu, tas apņemas neizmantot eiro ieviešanu preču un pakalpojumu cenu celšanai. Visām precēm un pakalpojumiem norādīt cenas latos un eiro periodā no 2013. gada 1. oktobra līdz 2014. gada 30. jūnijam. Tāpat, cenu pārrēķinot uz eiro, ievērot oficiālo valūtas maiņas kursu EUR 1 = Ls 0,702804. Uzņēmējus, kuri pievienojušies šim memorandam, varēs atpazīt pēc logotipa "Godīgs eiro ieviesējs".

Ekonomikas ministrijas pārstāve Linda Duntava pastāstīja, ka uzņēmumi joprojām turpina interesēties par iniciatīvu un to darīja jau vēl pirms tā 12. jūlijā tika oficiāli atklāta. Viņa norāda, ka faktiskais uzņēmumu skaits, kas kampaņai jau pieteicies, ir lielāks, nekā redzams oficiālajā vietnē www.godigseiroieviesejs.lv. Pagaidām problēmas sagādā elektroniskās parakstīšanās iespēja, un katrs saņemtais pieteikums jāapstrādā un jāievada manuāli, tādēļ process ieilgst. Sabiedrisko attiecību aģentūra "PR stils", kas realizē šo iniciatīvu, jau ziņojusi, ka saņem pieteikumus arī pa pastu un elektroniski, tādēļ dalībnieku skaits palielinās ik dienas.

L. Duntava skaidro, ka katrs pieteikums ir jāizvērtē – vai to pieteikusi persona, kurai ir paraksta tiesības, un vai pieteiktais uzņēmums reāli eksistē. "Citādi internetā ikviens var pieteikt jebkuru uzņēmumu. Mums jāpārbauda, vai uzņēmumu datubāzē tāds reģistrēts un vai personai, kas pieteikusi, ir tiesības to darīt. Kuram katram, piemēram, veikala pārdevējai vai apkopējai, šādu tiesību nav."

Labs mārketinga triks

Kampaņas mērķis ir piesaistīt vismaz 30 000 tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietu. L. Duntava stāsta, ka arī patērētāji tiks iepazīstināti ar kampaņas dalībniekiem un tos aicinās izvēlēties tieši šo preču vai pakalpojumu sniedzējus. "Reizē tas ir arī labs mārketinga triks uzņēmumam," piebilst ministrijas pārstāve.


L. Duntava apstiprina, ka ar attālākiem Latvijas reģionu uzņēmumiem pagaidām neveidojas aktīva sadarbība, taču tas nav pārsteigums. "Rēķinoties ar šādu situāciju, esam ieplānojuši reģionālos seminārus, kuru laikā brauksim uz dažādām Latvijas vietām, stāstīsim par projektu un aicināsim uzņēmumus iesaistīties. Ja uzņēmumi nenāk pie mums, mēs ejam pie viņiem. Semināru laikā nodrošināsim iespēju uz vietas arī parakstīt memorandu par iesaistīšanos iniciatīvā."

Saredz tikai ieguvumus

SIA "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš skaidro, ka uzņēmums atbalsta pāreju uz eiro ne tik daudz kā mērķi, bet kā līdzekli ekonomikas sakārtošanai. "Tieši zema un kontrolēta inflācija, mazs budžeta deficīts un salīdzinoši neliels valsts ārējais parāds ir nepieciešams stabilai un uz izaugsmi vērstai Latvijas ekonomikai. Un šāda pozitīva virzība Latvijas ekonomikā, kas pozitīvi ietekmē katra pircēja maciņu, ir mūsu vistiešākajās interesēs," neslēpj I. Andiņš.

Viņš saredz ieguvumus no tā, ka turpmāk nevajadzēs tērēties par eiro un latu valūtas maiņu. "Mums kā starptautiskam uzņēmumam kļūs vienkāršāka grāmatvedība, turklāt lats jau tagad piesaistes dēļ būtībā ir eiro, tikai mēs no tā neizjūtam plusus, tikai mīnusus. Tāpēc kursu uz Māstrihtas kritēriju izpildi un eiro atbalstām."

SIA "Maxima Latvija" nolēmusi pievienoties iniciatīvai "Godīgs eiro ieviesējs", jo uzskata to par viegli realizējamu aktivitāti un tajā saskata tikai pozitīvās puses. "Vēl pirms šīs iniciatīvas izsludināšanas mēs nolēmām, ka "Maxima" veikalu tīklā eiro tiks ieviests pēc matemātiskā aprēķina, līdz ar to šī iniciatīva sasaucās ar mūsu sākotnējiem plāniem," tā I. Andiņš.

Aicinās arī citus

VAS "Latvijas pasts" ir ne tikai pievienojies iniciatīvai, bet arī kļuvis par tās atbalstītāju. Pasts ir apņēmies nosūtīt uzaicinājums arī citiem uzņēmējiem pievienoties iniciatīvai, lai veicinātu godprātību. "Mēs kā valsts uzņēmums ne brīdi nešaubījāmies par nepieciešamību pievienoties šai iniciatīvai un ceram, ka ar savu piemēru pamudināsim arī citus uzņēmējus kļūt par godīgiem eiro ieviesējiem," uzsver Latvijas pasta valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Arnis Salnājs.

Lai uzņēmumu varētu saukt par godīgu eiro ieviesēju, tam visas cenas no 2013. gada 1. oktobra līdz 2014. gada 30. jūnijam jānorāda gan latos, gan eiro. Cenu pārrēķinot uz eiro, jāievēro oficiālais valūtas maiņas kurss: € 1 = Ls 0,702804./ Foto: Agnese DzeneLai uzņēmumu varētu saukt par godīgu eiro ieviesēju, tam visas cenas no 2013. gada 1. oktobra līdz 2014. gada 30. jūnijam jānorāda gan latos, gan eiro. Cenu pārrēķinot uz eiro, jāievēro oficiālais valūtas maiņas kurss: € 1 = Ls 0,702804./ Foto: Agnese Dzene