15.07.2013 09:30

Pierīgā pasažieriem kājām iešana nedraud; pārvadātājiem naudu sola šonedēļ

Autors  Silvija Stumbre
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ir informācija, ka, kaut arī visi nepieciešamie likumdošanas labojumi un saskaņojumi veikti, birokrātisku darbību rezultātā naudas pārskaitījumi plānošanas reģioniem nav veikti, līdz ar to šobrīd daudziem vietējiem reģionālajiem pārvadātājiem, nesaņemot pilnu samaksu par savu darbu, nav iespējams izmaksāt saviem darbiniekiem algas un veikt nodokļu maksājumus. Tas savukārt liedz iespēju piedalīties konkursos par skolēnu pārvadājumu veikšanu. Ir informācija, ka, kaut arī visi nepieciešamie likumdošanas labojumi un saskaņojumi veikti, birokrātisku darbību rezultātā naudas pārskaitījumi plānošanas reģioniem nav veikti, līdz ar to šobrīd daudziem vietējiem reģionālajiem pārvadātājiem, nesaņemot pilnu samaksu par savu darbu, nav iespējams izmaksāt saviem darbiniekiem algas un veikt nodokļu maksājumus. Tas savukārt liedz iespēju piedalīties konkursos par skolēnu pārvadājumu veikšanu. www.foto.delfi.lv

2012. gada finansējuma neizsniegšana Latvijas iekšzemes pasažieru un kravu pārvadājumiem uztrauc arī akciju sabiedrību "CATA", kas nodrošina pārvadājumus Siguldas, Saulkrastu un Mālpils novados.

Latvijas Autoostu un reģionālo pārvadātāju asociācija (LARPA) pagājušajā nedēļā izteica izsaka sašutumu par Satiksmes ministrijas (SM) un Autotransporta direkcijas (ATD) bezdarbību, jo birokrātisku darbību dēļ naudas pārskaitījumi plānošanas reģioniem par veiktajiem pārvadājumiem vēl nav veikti. Kā vēstīja biznesa portāls "Nozare.lv", vietējie reģionālie pārvadātāji Zemgalē, Vidzemē un Latgalē joprojām nav saņēmuši samaksu par 2012. gadu.

Satiksmes ministrijā (SM) skaidro, ka tā tikai 8. jūlijā ir saņēmusi parakstītu valdības rīkojumu par līdzekļu piešķiršanu un tajā pašā dienā vērsusies Finanšu ministrijā (FM), kurai ir jāizdod attiecīgs rīkojums, lai Satiksmes ministrija varētu līdzekļus izmaksāt. Pagaidām šāds rīkojums no FM vēl nav saņemts. SM atgādina, ka šī jautājuma risināšanas sākuma stadijā, kad lieta tika virzīta uz Saeimu akceptēšanai, procesu bremzēja Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) un tieši SM uzstāja uz ātrāku jautājuma izskatīšanu.

"Ir informācija, ka, kaut arī visi nepieciešamie likumdošanas labojumi un saskaņojumi ir veikti, birokrātisku darbību rezultātā naudas pārskaitījumi plānošanas reģioniem nav veikti, līdz ar to šobrīd daudziem vietējiem reģionālajiem pārvadātājiem, nesaņemot pilnu samaksu par savu darbu, nav iespējams izmaksāt saviem darbiniekiem algas un veikt nodokļu maksājumus," skaidro LARPA. Tas savukārt liedz iespēju piedalīties konkursos par skolēnu pārvadājumu veikšanu.

Savukārt VARAM noraida pārmetumus, ka tās rīcības dēļ kavētos maksājumi. Ministrija akcentē, ka vienmēr aktīvi un konstruktīvi ir iesaistījusies šajos jautājumos, meklējot un piedāvājot iespējamos variantus situācijas ātrākai atrisināšanai.

Akciju sabiedrības "CATA" pārziņā pašlaik atrodas piecas filiāles, to skaitā Saulkrastu un Siguldas. Uzņēmumam pieder arī trīs autoostas – Cēsīs, Siguldā un Limbažos.

Akciju sabiedrībai un tās darbiniekiem darba netrūkst – braukt gribētāju ir daudz, taču uzņēmuma izpilddirektors Andrejs Malkavs ir norūpējies – pieprasījums ir, taču nav runa tikai par to vien. Lai uzņēmums funkcionētu kvalitatīvi, nepietiek tikai ar aizņemtām sēdvietām. Autobusu parka vajadzības ir ikdienišķas, bet būtiskas – nepieciešama degviela, jānodrošina ar algām pārvadātāji un galu galā autobusi nav mūžīgi, tie jāremontē un jāuztur, un pienāk brīdis, kad arī jāpērk jauni.

Tam visam vajadzīga nauda. Pašlaik pamatvajadzības ar līdzšinējo finansējumu tiek nodrošinātas degvielai un darbinieku algām. Taču autobusu parka galvenie varoņi ir transportlīdzekļi. A. Malkavs norāda, ka parka autobusi ir novecojuši, dažiem jau ir pat 20 gadu, kas nozīmē remontu un nemitīgu detaļu nomaiņu. "Ideālajā variantā katru gadu vismaz astoto daļu autobusu vajadzētu atjaunot pilnībā, bet pašlaik tādi ir apmēram četri autobusi, kas tomēr ir par maz," norāda izpilddirektors. "Protams, tiek iepirkti arī lietoti transportlīdzekļi, bet tie nav perfektā braukšanas kārtībā."

Kaut arī ar finansējumu iet grūti, reisu nekļūs mazāk un maršrutus neslēgs. Uzņēmums arī neplāno protesta akcijas, un no darbinieku puses nav gaidāmi streiki, tāpēc "CATA" tomēr cer uz Satiksmes ministrijas un Autotransporta direkcijas "veselo saprātu".

Piebilstams, ka LARPA, tuvākajā laikā nesaņemot norēķinus par 2012. gadu, sasauks ārkārtas sapulci, lai lemtu par ārkārtas akciju veikšanu un institūciju atbildīgo darbinieku saukšanu pie atbildības.

LARPA kopā ar LPPA pieprasīs tikšanos ar SM un Finanšu ministrijas vadību, lai dzirdētu atbildes un skaidrojumus par notiekošo, kā arī lai kopā meklētu risinājumus pilnas darba samaksas saņemšanai par visu 2013. gadu.

"Vietējie reģionālie pārvadātāji ir nokaitināti un gatavi aktīvi cīnīties, lai beidzot panāktu taisnību un vienlīdzīgu attieksmi. Ja atbildīgās institūcijas neizrādīs iniciatīvu šo samilzušo vietējo reģionālo pārvadājumu problēmu risināšanā, jau tuvākajā laikā tiks pieņemti lēmumi par atbildīgo darbinieku saukšanu pie atbildības, un iespējami to demisijas pieprasījumi. Ir pēdējais laiks sakārtot šo nozari," teikts LARPA paziņojumā.

Kā ziņots iepriekš, Zemgales, Vidzemes un Latgales vietējie reģionālie pasažieru pārvadātāji saņēma 2013. gada pirmā ceturkšņa zaudējumu kompensāciju – kopā apmēram 535 000 latu, līdz ar to "ugunsgrēks tika nodzēsts", biznesa portālu "Nozare.lv" informēja LARPA.

Naudu sola šonedēļ
Finanšu ministrs Andris Vilks ir parakstījis līgumu par līdzekļu piešķiršanu 803 590 latu apmērā, lai nodrošinātu zaudējumu kompensēšanu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem par 2012. gadu, raksta biznesa portāls "Nozare.lv".

Patlaban Satiksmes ministrija veic pārskatīšanas darbības, un jau šonedēļ pārvadātāji līdzekļus saņemšot. Latgales plānošanas reģionam paredzēti 50 013 latu, Vidzemes plānošanas reģionam – 484 910 latu, Zemgales plānošanas reģionam – 268 667 lati.