Izstāde "Tēlniekam Jānim Zariņam 100" Salaspilī

Jau sākot radošās gaitas, tēlnieks Jānis Zariņš tika mīlēts un atzīts mākslas un kultūras darbinieku aprindās. Bieži viesi tēlnieka darbnīcā bija grafiķis A. Junkers un dzejnieks A. Čaks. Tas bija laiks, kad mākslinieka dzīvē ienāca viņa mūza – Biruta Zariņa (dz. Rakstiņa), sieva, draugs un modelis mūža garumā.

J. Zariņš bija tēlnieku autorkolektīva vadītājs Salaspils memoriālajam ansamblim, kas tapa laika posmā no 1962. līdz 1967. gadam. Salaspils memoriālais ansamblis nav uzskatāms, kā savu nozīmi zaudējis līdz ar padomju sistēmu un tās ideoloģiju. Tas ir un vienmēr paliks nopietns ieguldījums mākslas vēsturē un liela apjoma memoriālo ansambļu attīstībā Latvijā.

Latvijas mākslā paliekoša vērtība ir arī tēlnieka veidotajām medaļām. Tās veidotas Latvijas un pasaules izcilām personībām – E. Dārziņam, J. Vītolam, Rainim, Aspazijai, Bēthovenam un daudziem citiem. Bronzā ir atlietas 56 plaketes. Īpaša vieta J. Zariņa radošajā darbā ir ciklam, kas veltīts Latvju Dainām.

J. Zariņš pēdējos mūža gadus pavadīja tuvāko draugu lokā. Tēlnieks aizgāja mūžībā 2000. gada 18. janvārī, atstājot vairāk nekā 500 darbus. Kā pēdējie darbi minami 1997. gadā veidotais "Sievas portrets" bronzā un nepabeigtais K. Ulmaņa portrets.

Papildus Info

  • Norises vieta: Daugavas muzejs
  • Notikuma beigas: 2013-06-30 17:00:00