12.02.2013 10:44

Glābsim kultūru, glābjot dzīvību!

Autors  Aldis Grunde, LNO un Latvijas nacionālā simfoniskā orķestru arodbiedrību valžu priekšsēdētājs
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Kultūras nozare ir apdraudēta, un mūziķa profesija vairs nav prestiža – tā netiek pienācīgi novērtēta!

Tāpēc 64 Latvijas Nacionālās operas (LNO) orķestra mākslinieki 13. februārī dosies nodot asinis, tā pievēršot operas administrācijas, valdības un sabiedrības uzmanību. Galvenā prasība ir atjaunot pilna laika darba slodzi, kas 2009. gadā tika samazināta. Ar šo akciju tiek apdraudēts R. Vāgnera "Nībelungu gredzena" iestudējums. Neizpildot mūsu prasības, šī akcija var tikt atkārtota ik pēc deviņām nedēļām. Ceram uz citu orķestru mūziķu atbalstu, kuri šo akciju laikā neaizvietos operas štata mūziķus.

Latvijā ir aptuveni 350 profesionāli mūziķi, kuri saņem izglītībai neadekvātu atalgojumu. Jau šodien saskaramies ar instrumentu specialitātēm, kurās neviens vairs nemācās, un ir problēmas nokomplektēt orķestru sastāvus ar augsta līmeņa profesionāļiem. Protams, operas nams un koncertzāles tukšas nepaliks. Ir ļoti daudz labu orķestru kaimiņu valstīs, kuru valdības saprot nacionālās kultūras nozīmi un neiznīcina to. Tikai vēl dažās valstīs sastopama tāda mūzikas izglītības sistēmu, kāda pagaidām pastāv arī Latvijā.

Likvidējot izdienas pensijas un nepalielinot atalgojumu, būsim veiksmīgi izpildījuši Māstrihtas kritērijus un tiksim pie EURO. Tas pavērs jaunas iespējas izdevīgāk norēķināties ar svešzemju mūziķiem, ietaupot uz naudas konvertēšanu.

Raugoties no šāda skatupunkta, jāatzīst, ka plašajā pasaulē arī koru ir diezgan, lai varētu noorganizēt Vispārējos "latviešu" dziesmu un deju svētkus.

Vai tiešām šādu mēs nākotnē redzam savu nacionālo kultūrpolitiku?