16.10.2012 16:58

Nedēļas sākumā miglains

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

... un līdz plus 9 grādiem silts laiks. Tā ziņo sinoptiķi. Caur miglu autobraucējiem atkal jācenšas saskatīt fotoradari, kas no jauna sākuši aklā burta kalpībā novērot ceļmalas.

Divas nedēļas, kad latvieši brauca kā norāvušies no ķēdes, ir galā. Tomēr valsts attiecības ar fotoradaru pakalpojumu piedāvājošo uzņēmumu joprojām ir gana miglainas. Valsts iepirkumam kārtējo reizi bijusi slikta pēcgarša. Valdībai nāksies nopūlēties, meklējot alternatīvu ar "V-Traffic" lauztajam līgumam. 160 stacionāro fotoradaru vietā uz mūsu ceļiem darbojas vien 27 stacionārie un 34 pārvietojamie.

Vārdu spēles dalībnieki "V-Traffic" un tās priekštece "Vitronic Baltica un partneri" ir iesmakuši vēži, kas tikai nomainījuši kulīti. Latviešu kāzās ir tradīcija pārbaudīt, cik spēcīgas ir jaunās sievas zināšanas praktiskajā saimniecībā. Roka jābāž maisiņā un jānosaka saturs. Zirņi, pupas, griķi? Valsts, precot fotoradaru ieviesējfirmu, ir pamatīgi iegrābusies. Seko nepatīkams šķiršanās process. Skaidrs, ka līgums ir jālauž un valstij nav jāglābj neveikls fotoradaru bizness. 31. decembrī vienošanās ar krūmu naudas rausējiem beigsies. Iekšlietu ministrijas vietnē internetā atrodama sadaļa "Mīti par fotoradariem Latvijā". Tur uzskaitītajiem var pievienot vēl vienu – fotoradari atrisinās problēmas uz ceļiem. Turklāt tie vēl nav piedzīvojuši Latvijas ziemu.

Atceros savu pirmo satikšanos ar fotoradaru. Tas notika Carnikavā. Toreiz intervēju nēģu cepējus, kuri jau bija dzirdējuši par "ļauno ierīci", kas bojā skatu mazajā kūrvietā un novietota tieši tur, kur carnikavieši bija ieraduši braukt ar "50 plus" kilometriem stundā. Sākotnējā fotoradaru iecere bija šķīsta – samazināt negadījumu skaitu uz ceļiem. Ātri tā pārveidojās par nesaprotamu koruptīvu shēmu murskuli, kas barojas no nodokļu maksātājiem, slepeni uzbrūkot tiem no krūmiem. Iekšlietu ministrija apsver varbūtību atpirkt fotoradarus, taču tie, iespējams, nes nelaimi. Bet mūsu bedrainajiem ceļiem noderētu to atpirkšanai paredzētie pieci miljoni latu, savukārt auto vadītājiem – veiksme.