14.10.2012 12:08

Šķēpu krustpunktā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Dzērājs ir vai nav cilvēks – ārstēt vai uzreiz mest atskurbtuvē? Proti, stiprs reibums nenāk viens, tas bieži vien ir komplektā ar traumām. Mediķi labprāt tikai vajadzības gadījumā izmeklētu, bet slimnīcās neuzņemtu.

Savukārt pašvaldības no reibušajiem kratās vaļā un sak': "Ņemiet pie sevis, tādi nav mūsu kompetencē." Vienā otrā novadā Veselības ministrija uz saviem pleciem uzņēmusies 90 % šādu gadījumu, tas ir, slimnīcās izguldot pārmēru iereibušus cilvēkus, kuriem pat nav ne skrambiņas, 10. oktobrī tikšanās laikā ar reģionālajiem medijiem pavēstīja veselības ministre Ingrīda Circene ("Vienotība"). Klasisks stāsts par šķēpu laušanu valsts pārvaldē, no kuras kā labākais attaisnojums ir "likumu nesakārtotība" (kārtojam jau trešo desmitgadi) vai "vēl vajadzīga diskusija".

Tikmēr labāk veicies Labklājības ministrijai, kas radusi kopīgu valodu ar Finanšu ministriju. Proti, paredzēti līdzekļi strādājošo vai studējošo vecāku atbalstam (bērnu pieskatīšanai vecumā no gada līdz diviem), lai viņi ātrāk varētu atgriezties darba tirgū, nezaudētu kvalifikāciju utt. Turklāt nākamgad varētu ieviest aukļu jeb bērnu pieskatītāju patentu sistēmu, kas ne tikai būs ievērojams atslogs vecākiem, kuri nevar izmantot bērnudārzu pakalpojumus, bet arī veicinās nodarbinātību. Tādos gadījumos ģimenēm ik mēnesi tiks piešķirts mērķa maksājums 50 latu apmērā, pavēstīja labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotība"). Vairāk taujāta par šādiem aukļu dienestiem, viņa norādīja, ka labs piemērs tam esot Liepāja, gan piemirstot salīdzinoši mazo Ķekavu tepat kaimiņos, kur šīs vasaras laikā izveidots aukļu dienests.

Tajā pašā laikā Pierīga daļēji varētu tikt apdalīta ministrijas iecerētajā reģionālās mobilitātes atbalsta pasākumā "Darbs Latvijā", kas ir projekts, lai atbalstītu bezdarbniekus, kuri ir gatavi strādāt no savas dzīvesvietas tālākos uzņēmumos un nevis, piemēram, aizbraukt uz ārzemēm. Proti, patlaban tajā prioritārais ir Latgales reģions, un tiek lemts par vēl vienu atbalstāmo reģionu. Tiesa, būs arī nelieli izņēmumi Pierīgas uzņēmējiem un iedzīvotājiem. Skaidrojumu par šo bezdarba mazināšanas pasākumu lasiet portālā "Apriņķis.lv" jaunnedēļ.

Plānojot nākamā gada budžetu, skarta vēl viena smaga tēma, par ko aizvien tiek krustoti debašu vārdu šķēpi, proti, atalgojuma palielināšana valsts un pašvaldību pārvaldē strādājošajiem, tostarp ugunsdzēsējiem, pedagogiem, mediķiem. Vismaz pēdējiem gan vajadzētu, lai nebūtu tā, ka tos varam sastapt nevis savās slimnīcās, bet tikai ārzemēs, jo šajā specialitātē izbraukušo īpatsvars ir daudzkārt lielāks nekā citās.