10.10.2012 09:17

Ražots siltā vietiņā

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Gada laikā rubrikā "Ražots Pierīgā" mūsu žurnālisti pabijuši piecdesmit uzņēmumos – mazos un lielos, ar milzu apgrozījumu un arī tādos, kur grabina santīmus vai bizness turas vien uz entuziasma.

Esam skaitījuši Babītes novada "Spilvas" produkcijas tonnas un priecājušies par ģimeņu tradīcijās balstītu Siguldas spieķīšu darinātavu, apbrīnojuši inovatīvo ražošanas procesu "JZ Microphones" skaņu iekārtu ražotnē Mārupē un fotografējuši apsēklošanas čempionus buļļus Siguldas ciltslietu un mākslīgās apsēklošanas stacijā. Piemērījuši Ropažos darinātos stilīgos pižikus, nogaršojuši Carnikavas nēģus, jūsmojuši par Siguldā reanimēto trīsriteņu "Spārīte" ražotni, uzkoduši Mores briežu dārza desas un strausa gaļas delikateses fermā "Indrāni".

Salaspils zinātniskās ražošanas uzņēmuma "Medicamina" dabas veltes veselībai, "Melnā kafija" no Ķekavas, kazas siers "Tāļu" mājās Baldonē, gardās žāvētās vistiņas Inčukalna "Rāmkalnos", "Binders" asfalts rūpnīca Vangažos – ražojumu klāsts un uzņēmēju publika Pierīgā ir ļoti raiba. Par panākumu atslēgām visbiežāk uzņēmēji sauc to, kas viņus atšķir no citiem. Viens nepievieno E vielas, cits saka – svarīgāk ir saglabāt ražojumu kvalitāti, nevis tiekties gūt pēc iespējas lielāku peļņu.

Uzņēmēji, ko esam sastapuši laikraksta slejās, nestrādā kā Ķīnā, piespiežot patērētājus kā robotus darboties pēc principa "pērc un izmet". Lielāks prieks par uzņēmumiem, kuri nav nonākuši ārvalstu investoru rokās un ne tikai par sasniegto priecājas, bet arī peļņu skaita paši.

Šajā numurā lasītāju iecienītajā rubrikā lasāms stāsts par konservu tapšanu Krimuldas pusē – kolhoza laikos veidotais konservu cehs ir pastāvējis, lai mainītos, un šobrīd veiksmīgi dūc divās maiņās, lai nodrošinātu augošo pieprasījumu. Par uzņēmējdarbības tendenci, kas ir retums, lasāms rakstā par zīmola "Kafeja "Alīda"" izveidotāju Jolantu Kovnacku. Viņa izlēmusi no Pierīgas doties prom – uz laukiem. Daudzi citi gan teic, ka siltāku vietiņu labām biznesa idejām neatrast.