20.09.2012 12:20

Kalendārs rāda zelta lapu laiku

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ā-ū-u! Tāds varens sauciens Gaujas senlejas malā varētu nobirdināt pa kādai zelta vai vara lapai, kas pamazām ielavījušās zaļo vidū.

Sestdien sākas astronomiskais rudens, un Sigulda kā pieklājas lēnītēm ietērpjas rudens rotā, kas tikpat nemainīgi kā iedzīvotāju maksātie nodokļi novada un uzņēmēju kasi pilda ar ienākumiem no tūrisma.

Nebūs samelots, ka daudzām jo daudzām ģimenēm brauciens lūkoties zelta rudeni Siguldā un Turaidā ir obligātā programma ik gadu. Zelta rudens kārotāju vidū ir arī daudz ārzemnieku, īpaši – viesu no Krievijas. Atceros, pērn sastapu grupu laisku austriešu pensionāru, zelta rudens kulminācijā Siguldu baudām. Viņi nesmādēja Latvijas dabas jaukumus, ko rūgumpodi mēdz dēvēt par neciliem. Bet krievi par Siguldu ir sajūsmā, jo tajā varot sajust "Eiropas elpu".

Sigulda šoruden tērpusies īpaši krāšņā rotā, jo dabas jaukumus nu papildina arī rekonstruētā stacija un "Laimas" pulksteņa mūsdienīgais brālis. Kurš gan būtu spējis iedomāties, ka pelēcīgais Stacijas laukums un apbružātā ēka pārvērtīsies par kārtējo Siguldas pērli.

Vairāki novadi un to vidū arī Sigulda sadarbībā ar portālu "ManaBalss.lv" iedzīvotājus turpmāk aicinās internetā izteikties par to, kā lietām būs būt. Tie, kas negrib kavēt laiku, dodoties uz pašvaldību, no jebkuras vietas pasaulē varēs ietekmēt, piemēram, ciema centrālās puķu dobes sastāvu, ja vien šāds jautājums tiks virzīts balsošanai.

Tā nu katrs iedzīvotājs ar interneta rīka palīdzību varēs izveidot darbu sarakstu pašvaldībai, sākot ar piemēsloto ceļmalu sakopšanu, bedraino ceļu remontēšanu, tumšo trotuāru apgaismošanu vai rudens lapu aizvākšanu. Projekta autori izteikušies, ka iedzīvotāji ir novadu "akciju turētāji". Saimniekiem jātur roka uz pulsa.