12.09.2012 11:52

Raibs sākums jaunajam

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pagājusī nedēļa bija raibu raibā. Galvenokārt tā, protams, fokusējās ap jaunā mācību gada sākumu.

Netrūka ne viena vien skaļāka notikuma šajā saistībā. Vispirms ažiotāžu sacēla Valsts prezidenta Andra Bērziņa draudīgie izteicieni preses virzienā, kad valsts galva pirmajā skolas gaitu dienā pavadīja savu dēlu. Sanāca sabojāti svētki pašam un mazajam, un noteikti, ka 1. septembra pārsteigums (šoreiz gan mācību gads lielākajā daļā skolu sākās 3. datumā) sanāca filmēšanas operatoram un fotogrāfam.

Tā vien šķiet, ka jauns mācību jeb pārbaudījumu semestris sācies arī vienam otram ministram. Nedēļas otrajā pusē Latvijas Rektoru padome izteica neuzticību izglītības un zinātnes ministram Robertam Ķīlim, pamatojot to ar ministra iecerētajām reformām augstskolu sistēmā. Tāpat pašvaldībās arvien lielāka neapmierinātība briest ap vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža reformu priekšlikumiem, kas, pēc A. Bērziņa teiktā, varot pat radīt valdības nestabilitāti.

Taču, manuprāt, lielāka uzmanība jāpievērš prezidenta teiktajam intervijā Latvijas Radio 1, ka Latvijas kartē dabīgā ceļā atgriezīsies bijušie rajoni, par ko pēdējā laikā tiek diskutēts aizvien biežāk, jo novadu reforma sevi nav attaisnojusi daudzos segmentos. Līdz nākamā gada pašvaldību vēlēšanām gan to "vēl nevarēšot pagūt ", bet tas notikšot pavisam drīz. Iespējams, beidzot tiksim skaidrībā, kas tad īsti ir Pierīga – agrākais Rīgas rajons, Rīgas plānošanas reģions vai politiķu apspriestais Rīgas apriņķis.

Tādā gadījumā gan jābūt uzmanīgiem ar to pašu izglītības sistēmu, jo, atkal grozot valsts administratīvā iedalījuma karti, var ciest kāda skola, kuru ne mazums slēgts pēdējos gados. Tiesa, daudzas tieši tikai ar reformas palīdzību varējušas attīstīties vai izglābties no likvidēšanas, it sevišķi nomaļākos apvidos, kādu arī Pierīgā netrūkst.

Ar lielu interesi izlasīju interviju ar Krimuldas vidusskolas bijušo direktori un skolotāju Viju Bisenieci. "Cilvēks ir vērtība, viņš ir jāceļ, nevis jāspiež pie zemes. Bērns ir mācību centrā. Ir jālolo skolotājs – lai viņš skolā justos labi." – patiešām primārās vērtības, kas būtu jāievēro skolas ikdienas solī. Tas arī novēlams visiem jaunajā mācību gadā.