29.07.2018 19:33

Karikatūra. Brīvā tirgus nacionālās īpatnības

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Karikatūra. Brīvā tirgus nacionālās īpatnības Aigars Lapiņš

Tā jau tas ir, ka brīvais tirgus, kā to var lasīt ekonomikas pamatlikumu grāmatās, reālajā dzīvē ne vienmēr darbojas. Aplūkosim kaut ķiršu vai ziedkāpostu cenas – pie visiem tirgotājiem tās būs ļoti līdzīgas. Ja nu tos pašus ziedkāpostus pērkot, runīgākam klientam var izdoties ko nokaulēt, tad, piemēram, auto tehniskajās apskatēs tas cauri neies.

No Konkurences Padomes (KP) dzirdēts, ka tehniskajām apskatēm jābūt pieejamām brīvai konkurencei autoservisos, nevis jāatstāj Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) rokās. Teorētiski cenām vajadzētu kristies. Taču tikai ļoti, ļoti teorētiski. Ja vieni un tie paši labo un apstiprina izlabošanu, tad var sanākt, ka nezin kā pēkšņi jālabo arvien vairāk un, kāds brīnums, arī jāmaksā vairāk.

Tas pats attiektos uz citām nozarēm, tai skaitā – šeit, zīmējumā redzamo. Vai atkal – kā taksometru biznesā, cenas nevis krīt, bet neremdināmi skrien augšup. Lai to novērstu, būs jāpalielina valsts kontrolētāju skaits, to algas, prasībām atbilstoši kabineti, datori utt...

Tādēļ rūpīgi jāapdomā, vai brīvais tirgus, kas visu sakārtošot, pie mums nav tāds īpatnējs. Un arī "sakārtošana" būs īpatnēja un ļoti citāda, kā to bijām izsapņojuši.

Iepriekš:
Mārcis Bendiks. Ar labiem nodomiem ceļš uz bankrotu bruģēts