26.07.2018 14:25

No redakcijas arhīva: "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" jūlijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
“Tie, kas dodas uz Sauriešiem vai Salaspili, lielceļa malā noteikti pamanīs akmeni – milzi ar iekaltu vārdu. Jā, te tas ir – vienīgais republikā šāda veida parks. Tā izveides iniciatori ir paši ulbrokieši. Mākslinieks Uldis Sterģis, padomju saimniecības “Ulbroka” galvenā ekonomiste Biruta Zvaigznīte, arī direktors P. Vilks. Bet aiz kadra vēl palika arhitekts Elmārs Orniņš. Tieši viņam šobrīd noteicošais vārds estrādes ieplānošanā un būvē, kuru sāks šoruden, bet iedziedāt vēlas jau nākamgad. [..] Saimniecības direktora atbilde uz jautājumu, kāpēc šāds parks vajadzīgs, ir īsa – “Kopības izjūtai ar savu tautu”.” (1988.g. 7. jūlijā) “Tie, kas dodas uz Sauriešiem vai Salaspili, lielceļa malā noteikti pamanīs akmeni – milzi ar iekaltu vārdu. Jā, te tas ir – vienīgais republikā šāda veida parks. Tā izveides iniciatori ir paši ulbrokieši. Mākslinieks Uldis Sterģis, padomju saimniecības “Ulbroka” galvenā ekonomiste Biruta Zvaigznīte, arī direktors P. Vilks. Bet aiz kadra vēl palika arhitekts Elmārs Orniņš. Tieši viņam šobrīd noteicošais vārds estrādes ieplānošanā un būvē, kuru sāks šoruden, bet iedziedāt vēlas jau nākamgad. [..] Saimniecības direktora atbilde uz jautājumu, kāpēc šāds parks vajadzīgs, ir īsa – “Kopības izjūtai ar savu tautu”.” (1988.g. 7. jūlijā) arhīvs

Tuvojoties mēneša beigām, atskatījāmies, ko laikraksti "Darba Balss" un "Rīgas Apriņķa Avīze" saviem lasītājiem vēstīja jūlijā pirms desmit, divdesmit, piecdesmit un septiņdesmit gadiem.

Pirms 70 gadiem
"Lielas ļaužu masas plūda uz Rīgas apriņķa Dziesmu svētkiem Siguldā. Jau sestdien, 3. julijā visi vilcieni uz Siguldu bija pārpildīti un neskaitāmas automašinas ar svētku dalībniekiem devās uz svētku vietu. Svētdien, 4. julijā saradās tāds ļaužu daudzums, kāds Siguldā nebija redzēts nekad agrāk. Koru un deju kolektivu dalībnieki krāšņos tautiskos tērpos ar dziesmām, spilgtiem, dažādu krāsu karogiem plīvojot, ieradās svētku rotā tērptajā Siguldā. Krāšņā svētku kopaina mainījās ar katru stundu, un 4. julijā, koriem un deju kolektiviem kopējā gājienā ierodoties vēsturiskajās Siguldas pilsdrupās, svētki izvērtās par līdz šim visā tuvā un tālajā apkārtnē nepieredzētu notikumu, par spožu padomju kulturas un darbaļaužu masu vienības demonstraciju." (1948.g. 6. jūlijā)

Pirms 60 gadiem
"Pie Garkalnes ciema padomes pulcējas priecīgi satraukti jaunieši: meitenes baltās kleitās un tautastērpos, zēni – tumšos uzvalkos. Kopā ar viņiem atnākuši, vecāki, brāļi, māsas draugi un paziņas. Tie ir jaunieši, kam šogad paliek 16 gadu. Daži no viņiem šodien saņems padomju pases, līdz ar to iegūstot padomju pilsoņa tiesības un pienākumus, izņemot vēlēšanu tiesības. Apsveikt savus vecākos brāļus un māsas svētku dienā ieradusies Garkalnes septiņgadīgas skolas pionieru delegācija. Ieradušies arī ciema sabiedrisko organizāciju pārstāvji, deputāti un iestāžu vadītāji, rajona izpildu komitejas milicijas daļas pasu galda pārstāvis b. Caune." (1958.g. 16. jūlijā)

Pirms 50 gadiem
"20. jūlijā, Padomju Latvijas gadskārtas priekšvakarā, tautai nodota lieliska celtne – dzelzsbetona tilts pār Lorupes gravu. Šai unikālajai būvei nav līdzīgu Baltijas republikās. Jau agrāk "Darba balss" pastāstījusi lasītājiem par Lorupes tiltu un tā veidotājiem. Gan par to, ka objekta būvē pirmo reizi mūsu zemē lietota siju bīdīšanas sistēma, gan par jauniem stiegrošanas paņēmieniem. [..] Šajās dienās republikas valdības ieceltā komisija pārliecinājās par būvobjekta izturību. Statiskajai pārbaudei izmantoja daudz "MAZ" tipa automobiļu ar pilnu grants kravu. Katrs pašizkrāvējs svēra 15–17 tonnu." (1968.g. 21. jūlijā)

Pirms 40 gadiem
"Lopbarības sagatavošanas triecienmēneša pirmās nedēļas bilance Siguldas zinātniskās pētniecības saimniecībā ir 2546 tonnas skābsiena. Todien, kad ieradāmies saimniecībā, debesis rādījās pelēkas, tādēļ visvairāk rosījās skābsiena gatavotāji. Mehanizatorus J. Mārtiņjēkabu un U. Bergu sastapām pļavā netālu no Jūdažu kompleksa. Viņi vāca zāles vālus skābsienam." (1978.g. 11. jūlijā)

Pirms 30 gadiem
"Stopiņu ciema Tautas deputātu padomes izpildkomitejas priekšsēdētājs Ē. Gross pastāstīja, ka pašreiz top ģenerālplāns apdzīvotās vietas izbūvei "Līčos". Saskaņā ar to šodien vēl neizkoptajā, bet gleznainajā apvidū – Mazās Juglas krastos – pacelsies glīts ciems.
Šā gada janvārī šo jautājumu izskatīja ciema TDP izpildkomitejas sēdē. Tajā īpašu uzmanību pievērsa individuālajai celtniecībai. Labu iniciatīvu šajā lietā parādīja ciema padomes celtniecības, transporta un sakaru pastāvīgās komisijas priekšsēdētājs A. Šķēle. Paredzams, ka pirmajā kārtā te būs apmēram četrdesmit piecas individuālās dzīvojamās mājas." (1988.g. 5. jūlijā)

Pirms 25 gadiem
"Jau dažus mēnešus Baldonē atrodas bankas "Baltija" filiāle. Agrāko sanatorijas reģistratūras ēku banka īrē no sanatorijas. Vieta ļoti izdevīga – tieši centrs, blakus pasts, autobusu maršruta galapunkts. Baldonē vēl līdz šim tāda nopietna iestāde – ar dienas apsardzi – nav redzēta. Sākumā banka tikai iekārtojās, strādāja dienas rīta cēlienu. Personāls tika apmācīts darbam, bankā ir vidusmēra kompjūtertehnika un kopējamais aparāts. [..] Bankas darbinieki apmierināti, iestāde galanta, darbs atbildīgs." (1993.g. 28. jūlijā)

Pirms 20 gadiem
"Ropažu pagasta Muceniekos un Silakrogā bijusī Krievijas armijas atstāja gandrīz septiņdesmit dzīvokļu, daudzas militārbūves un savu tiesu pastāvīgo iedzīvotāju. Tagad gandrīz visus dzīvokļus aizņēmuši Latvijas iedzīvotāji. Liela daļa militārajām vajadzībām celto objektu atradušas jaunus saimniekus, bet pastāvīgie iedzīvotāji nogruntējušies uz palikšanu Latvijā, mēģinot pielāgoties brīvā tirgus un jaunās valsts politikas prasībām. [..]
Pati gaidītākā jaunceltne Muceniekos ir Patvēruma meklētāju centrs, kura pirmo kārtu, kā sola būvdarbu vadītāja Aija Veisa, firma "Mūsu mājas" nodos ekspluatācijā jau šogad 31.oktobrī." (1998.g. 3. jūlijā)

Pirms 15 gadiem
"12. jūlijā vides ministrs Raimonds Vējonis uzdevis piejūras reģionālajām vides pārvaldēm, tostarp arī Lielrīgas reģionālajai vides pārvaldei (LRVP), sadarbībā ar policiju ierobežot automašīnu kustību jūras piekrastes kāpu joslā un pludmalēs. Mūsu rajonā piejūras kāpās Saulkrastu un Carnikavas teritorijā pārbaudes varētu notikt jau šonedēļ. [..]
Saulkrastu policijas nodaļas Kārtības policijas priekšnieks Juris Valdmers ar preses sekretāres starpniecību "RAA" informēja, ka šogad policijas nodaļas (kas apkalpo arī Carnikavas pagastu) darbinieki neesot sastādījuši nevienu administratīvā pārkāpuma protokolu par neatļautu iebraukšanu kāpu zonā." (2003.g. 29. jūlijā)

Pirms 10 gadiem
"Ar astoņu mēnešu kavēšanos nupat pabeigta pirms diviem gadiem uzsāktā Gaujas tilta Murjāņos rekonstrukcija. Pārsteidzošs ir fakts, ka tilta betona daļas vietām šķiet nedaudz ieplaisājušas un nesen aizziestas ar cementa javu. Jau rekonstrukcijas laikā tilta laiduma konstrukcijā parādījās nepieļaujami lielas plaisas. Darbi nekavējoties tika apturēti un konstrukcija norobežota. [..] Rekonstrukcijas laikā jaunais tilts atbilst mūsdienu prasībām, ilgmūžības nodrošināšanai tiks sekots līdzi, ik pa pieciem gadiem veicot inspekcijas pārbaudes, RAA informēja VAS "Latvijas Valsts ceļi"." (2008.g. 22. jūlijā)