Ekskursija pa Uzvaras Līdumu Olaines novadā

14. jūlijā plkst. 11.00 Olaines Vēstures un mākslas muzejs organizē ekskursiju pa Uzvaras Līdumu. Tā vēsture aizsākusies 1936. gadā, kad uz toreizējā zemkopības ministra Jāņa Birzenieka ierosinājuma pamata nolēma ierīkot jaunbūvju kompleksu. Nosusinātajā purva teritorijā tika paredzēta vieta 16 vidēja lieluma paraugsaimniecībām un vienai mežsarga mājai.

1936. gada 23. septembrī tur ieradās vairākas valsts amatpersonas, to skaitā arī Valsts prezidents Kārlis Ulmanis, kurš deva nosusinātajam purvam vārdu Uzvaras Līdums un iemūrēja pamatakmeni pirmajai saimniecībai, nosaucot to par "Līdumniekiem".

Ekskursijas maršruts sāksies pie Līduma (Klīves) karjera, kur 20. gs. astoņdesmito gadu sākumā tika iegūta smilts šosejas Rīga – Jelgava otrās maģistrāles būvniecībai. Tālāk ekskursijas maršruts vedīs caur Uzvaras Līdumu, lai iepazītu šīs vietas vēsturi un Otrā pasaules kara notikumus, kas šeit risinājušies 1944. gadā.

Ekskursija noslēgsies pie mājām "Līdumnieki", kuras pamatos 1936. gada 23. septembrī valsts prezidents Kārlis Ulmanis iemūrēja kapsulu ar tās dienas laikrakstiem un vēstījumu nākamajām paaudzēm.

Maršruta garums: aptuveni 5 km. Vairāk informācijas, zvanot 22057669 (Māris).

 

Papildus Info

  • Norises vieta: Līduma karjers Olaines novadā
  • Notikuma sākums: 2018-07-14 11:00:00