"Mode kūrortā" Jūrmalā

Izstāde "Mode kūrortā" iepazīstina ar apģērbu un aksesuāru modi kūrortos no 19. gadsimta beigām līdz pagājušās gadsimta 90. gadiem.

 

 

Izstāde tapusi ar Jūrmalas pilsētas domes un jūrmalnieka Aigara Tampes finansiālu atbalstu, tajā izmantoti Jūrmalas pilsētas muzeja krājuma un Aināra Radovica privātās kolekcijas materiāli. Izstādes autore un kuratore ir Jūrmalas pilsētas muzeja galvenā vēstures speciāliste Inga Sarma, mākslinieciskā risinājuma autore – Anna Vanaga.

Kūrortu modes pirmsākumi rodami Anglijas un Francijas peldvietās 18. gadsimta beigās. Attīstoties kūrortiem un mainoties dzīvesstilam un tradīcijām, radās nepieciešamība pēc viegla un sportiska apģērba. Pirmās kūrortu vasaras apģērbu kolekcijas jeb t.s. kruīzu kolekcijas izveidoja dizaineri Žans Patū (Jean Patou), Koko Šanele (Coco Chanel) un Elza Šiaparelli (Elsa Schiaparelli) 20. gs. 20. gados.

Latvijā kūrortu apģērba mode attīstījās Eiropas kopīgo modes tendenču kontekstā līdz Otrā pasaules kara beigām. Komunistiskā ideoloģija un padomju plānveida ekonomika iespaidoja un kontrolēja visas dzīves jomas, ieskaitot sadzīvi un modi, tomēr pamatvirzieni apģērba līnijās un siluetos saglabāja kopību ar pasaules modes tendencēm.

Apģērbs ir daiļrunīga vēstures liecība – tas stāsta ne vien par valkātāja personību un gaumi, bet arī par laikmetu – idejām, notikumiem, aizspriedumiem un sasniegumiem, par ideāliem, ko sabiedrība izvirza noteiktā laika posmā, cilvēku sapņiem, ilgām un skaistuma izpratni.

Jūrmalas pilsētas muzejā ieeja ir bez maksas.

Papildus Info

  • Norises vieta: Jūrmalas pilsētas muzejs, Tirgoņu iela 29
  • Notikuma sākums: 2012-08-22
  • Notikuma beigas: 2012-12-31