07.07.2018 14:10

Aptauja Ķekavā: Vai jūtat, ka klimats jūsu dzīves laikā ir mainījies?

Autors  Liene Ozola
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja Ķekavā: Vai jūtat, ka klimats jūsu dzīves laikā ir mainījies? Vija Vāvere, Liene Ozola

Turpmākās desmitgades laikā Ziemeļeiropai, arī Latvijai, lielākie klimata pārmaiņu izaicinājumi būšot karstuma viļņi, uzskata zinātnieki. Par klimata pārmaiņām liecina, piemēram, negaidīti agrā vasaras iestāšanās šogad vai nokrišņiem īpaši bagātā iepriekšējās vasaras izskaņa.

Latvijai klimata pētnieki paredz karstuma viļņus vai, piemēram, plūdu pastiprināšanos. Vidējā gaisa temperatūra jau šobrīd ir pieaugusi par vienu grādu.

Marika, skolotāja
Nekādas krasas pārmaiņas neesmu pamanījusi. Ir, protams, tādi Līgo svētki, kad ir vēss un lietains, ir tādi, kad ir karsts, bet kopumā nevar teikt, ka Latvijā kaut kas būtiski mainītos, jo ziemā ir sniegs, vasarā – karsts, tātad viss rit, kā ierasts.
 
Sandis, IT speciālists
Es domāju, ka gadu no gada ir ekstrēmākas izmaiņas, bet arī iepriekš bija gan karstākas, gan vēsākas vasaras. Varbūt ilgākā laika posmā kaut kas mainās, bet kopumā manas dzīves laikā viss ir tāpat.
 
Santa, sociālā darba speciāliste
Jūtu gan izmaiņas. Vasara sākas agrāk, bet rudens kļūst garāks, ziemas ir pazudušas. Es to saistu ar ozona slāņa samazināšanos, kas galvenokārt notiek cilvēka darbības rezultātā, proti, palielinās automašīnu skaits, attiecīgi – arī izplūdes gāzes.
 
Māra, pensionēta skolotāja
Kļūst karstāks, un nav vairs ziemu. Protams, arī vēsturiski ir bijuši aukstuma un karstuma periodi, bet tas, ko šobrīd cilvēki dara ar dabu, ir graujoši, un es nedomāju, ka tik daudz tā ir plastmasas un atkritumu, cik moderno tehnoloģiju ietekme, piemēram, nepārtrauktā ieroču ražošana.