27.06.2018 10:34

Jautājumi un atbildes par lidojumiem

Autors  Avots: Businessinsider.com, Smartertravel.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlā redzamas gaisa plūsmas ziemeļu puslodē, kas ietekmē lidojumu ilgumu. Attēlā redzamas gaisa plūsmas ziemeļu puslodē, kas ietekmē lidojumu ilgumu. NASA

Zeme griežas pretēji pulksteņrādītāja virzienam (uz austrumiem), līdz ar to varētu domāt, ka lidot uz rietumiem ir ātrāk, jo jūsu galamērķis it kā dodas jums pretī. Patiesībā lidojums, piemēram, no Ņujorkas uz Losandželosu (tātad rietumu virzienā) ir teju par stundu ilgāks nekā no Losandželosas uz Ņujorku.

Šis fenomens nav tieši saistīts ar Zemes griešanos, taču tā ietekmē vējus uz mūsu planētas. Griežoties uz austrumiem, Zeme it kā parauj visu sev līdzi – tajā skaitā atmosfēru un lidmašīnas, kas tajā atrodas. Lidojuma ilgums atkarībā no lidojuma virziena bieži ir atšķirīgs tāpēc, ka atšķiras gaisa plūsmas augšējā atmosfērā. Ziemeļu puslodē šīs gaisa plūsmas paildzina lidojumus virzienā no austrumiem uz rietumiem.

Lielākā gaisa plūsma virs ziemeļu puslodes virzās no rietumiem uz austrumiem. Tā nodrošina ceļavēju lidmašīnām, kas dodas uz austrumiem, un palielina pretestību tām lidmašīnām, kas dodas pretējā virzienā. No Losandželosas uz Ņujorku var aizlidot ātrāk, jo lidmašīnas pavada ceļavējš.

Taču šeit atkal savu lomu nospēlē Zemes griešanās – gaisa plūsmas ir nevis taisnas, bet gan viļņveida. Tā kā punktiem, kas atrodas ekvatora tuvumā, Zemes rotācijas ap savu asi laikā ir jāmēro lielāks attālums nekā punktiem, kas atrodas polu tuvumā, ekvatoriālie apgabali kustas ātrāk nekā pārējās daļas uz zemeslodes.

Līdz ar to pilsēta, kas atrodas tuvāk ekvatoram, piemēram, Džakarta Indonēzijā, kustas ar ātrumu aptuveni 1600 kilometru stundā, savukārt Viskonsinas štats ASV ziemeļos – ar ātrumu 1120 kilometru stundā. Šī ātrumu atšķirība rada tā saukto Koriolisa spēka efektu: gaisa plūsmas ziemeļu puslodē tiek virzītas austrumu virzienā, savukārt dienvidu puslodē – rietumu virzienā.

Ja Zeme negrieztos, vēji pūstu tikai ziemeļu–dienvidu virzienā starp ekvatoru un poliem. Taču Koriolisa efekta dēļ vēji tiek novirzīti uz sāniem. Tādējādi rodas gan virpuļviesuļi, gan viļņveida gaisa plūsmas atmosfēras augšējos slāņos.

Ko labāk nedarīt lidmašīnā?
Pirmo reizi neizmēģināt jaunus medikamentus
Kur jūs labprātāk atrastos brīdī, kad saprastu, ka jums ir alerģija pret kādu jaunu medikamentu? Mājās vai 11 kilometrus virs zemes? Nekad nelietojiet lidojumu laikā medikamentus, ko neesat pirms tam izmēģinājis!

Neignorēt drošības instrukcijas
Jā, jā, tas ir garlaicīgi, jo viss ir dzirdēts jau miljoniem reižu un jūs jau protat aizsprādzēt drošības jostu! Lai cik apnicīga liktos drošības informācija, kādu dienu tā var izglābt jūsu dzīvību. Vismaz veltiet pāris sekunžu tam, lai uzzinātu, kur ir tuvākā avārijas izeja un cik rindu no jums tā atrodas. Tumšā vai piedūmotā salonā tādējādi to būs vieglāk atrast.

Nejokot par sprāgstvielām un ieročiem
Lidmašīnā neviens nesmiesies, ja jokosiet par ieročiem, sprāgstvielām vai lietām, kas var tikt uztvertas kā bīstamas. Pavisam noteikti nesmiesies lidmašīnas personāls, kam ir tiesības atteikt jums lidojumu, ja būs kaut mazākās aizdomas par drošības riskiem.

Neatgāzt sēdekļa atzveltni maltīšu laikā
Vai atgāzt sēdekļa atzveltni ir pieklājīgi – tas ir jautājums, par ko viedokļi dalās. Lai kurā pusē jūs būtu šajā jautājumā, skaidrs ir viens – laikā, kad pa lidmašīnas salonu sāk pārvietoties ratiņi ar uzkodām un dzērieniem, sēdekļiem vajadzētu būt iztaisnotā pozīcijā, lai aizmugurē sēdošie pasažieri varētu pilnvērtīgi izmantot savus galdiņus.

Neaizrauties ar alkohola lietošanu
Neviens nesūdzēsies, ja pie pusdienām pasūtīsiet glāzi vīna, taču pārmērīgas alkohola lietošanas sekas var būt gan organisma atūdeņošanās, gan izsēdināšana no reisa par nepiedienīgu uzvedību.

Ļaunprātīgi neizmantot personāla izsaukšanas pogu
Lidmašīnas personāla primārais uzdevums ir gādāt par drošību lidojuma laikā, nevis izdabāt katrai jūsu iegribai. Ja iemesls ir nopietns vai jūtaties slikti, droši spiediet pogu! Citādi – labāk pacietieties, kamēr stjuartes pašas pie jums pienāks.

Nelikt rokas bagāžu virs sēdvietas, kurā pats nesēžat
It kā loģiski, tomēr daudzi tā dara. Cita lieta, ja vietas vairs nav, taču tādā gadījumā varat nodot savu bagāžu lidmašīnas personālam, kas atradīs piemērotu vietu bagāžas uzglabāšanai lidojuma laikā.

Nelikt somu augšējos bagāžas nodalījumos, ja to var palikt zem sēdekļa
Neesiet viens no tiem, kas augšējā bagāžas nodalījumā sabāž visu – koferi, mugursomu un vēl mēteli. To var darīt vienīgi tad, ja visi pārējie pasažieri jau salikuši savus koferus.

Nebāzt savas kājas pie citiem pasažieriem
Ja cilvēks vēlas novilkt apavus lidojuma laikā – nav problēmu. Ar dažiem izņēmumiem. Pirmkārt, jūsu kājas nekādā veidā nedrīkst traucēt citus pasažierus. Neatbalstiet tās pret sēdekļa atzveltni vai nebāziet brīvajā vietā starp priekšējo sēdekli un logu. Otrkārt, ja ciešat no bromodozes (pieklājīgs zinātnisks termins smirdīgām kājām), tomēr atstājiet apavus uzvilktus!