26.06.2018 11:52

Pieci noteikumi, kas jāzina, pirms doties pārgājienā

Autors  Edgars Žagariņš, pārgājienu organizēšanas kompānijas “Abi divi pārgājieni” dibinātājs
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pieci noteikumi, kas jāzina, pirms doties pārgājienā arhīvs

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju (75%) izvēlas aktīvu atpūtu, turklāt uzskati par atpūtu sakrīt dažādās vecuma grupās un dažādos valsts reģionos – tā liecina sporta zīmola 4F veiktā aptauja. Piemēram, Rīgas un Rīgas rajona iedzīvotāju vidū 72% ir aktīvās atpūtas atbalstītāji.

Tikpat daudz ir arī Zemgalē (72%), savukārt Latgalē un Kurzemē – 76%. Vidzeme iemanto sportiskākā reģiona titulu, kurā aktīvajai atpūtai dod priekšroku 85% respondentu. Izrādās, ka paši sportiskākie Latvijas iedzīvotāji ir vecumā no 30 līdz 39 gadiem.

Tiem, kas šajā vasarā plāno izbaudīt ne tikai riteņbraukšanas priekus, bet doties arī aizraujošā pārgājienā uz skaistākajiem Latvijas nostūriem, Edgars Žagariņš, kas Somijā apguvis pārgājiena organizāciju studijas un ir "Abi divi pārgājieni" idejas autors, iesaka, kurp doties un kas jāņem vērā pirms došanās pārgājienā.

"Doties pārgājienā uz Latvijas mežiem un takām var ikviens aktīvās atpūtas cienītājs. Daudzi uzskata, ka ir par vecu dažādiem pārgājieniem, bet patiesībā vecumam nav nozīmes. Ir iespējams doties gan triju stundu, gan triju dienu garā pārgājienā – viss ir atkarīgs no fiziskās sagatavotības un gribasspēka.

1. Smaga mugursoma kļūst daudz smagāka jau pēc pāris stundām. Jaunajiem aktīvās atpūtas entuziastiem būtu jāņem vērā, ka pat vieglākā mugursoma šķitīs daudz smagāka pēc pāris stundu pastaigas.

Mugursomas izmērs ir atkarīgs tikai no mūsu pašu šaubām un bailēm: ja ir bailes apaukstēties – ņemam siltākas drēbes, ja ir aizdomas, ka nāksies izmirkt – līdzi jāņem lietusmētelis un sauss maiņas apģērbs, izsalkumam – pārtikas krājumi, brūcēm – aptieciņa, un tā tālāk. Optimālākais mugursomas izmērs uz diviem cilvēkiem ir 20 litri, vēlams ar jostu, kas ļautu ērti to nofiksēt.

Dodoties pārgājienā uz pāris stundām, es ieteiktu ņemt līdzi tikai pašu nepieciešamāko – siltu džemperi, maiņas apavus un ūdens pudeli – tādā gadījumā nešķitīs, ka mugursomas vietā līdzi esat paņēmuši drēbju skapi.

Pirms došanās pārgājienā ir nepieciešams ļoti rūpīgi izpētīt plānoto maršrutu: nav nepieciešamības ņemt līdzi pārtiku visai dienai, ja plānots doties garām veikaliņam, kurā iespējams uzpildīt ēdiena krājumus. Tas uzreiz par pāris kilogramiem atvieglos somas smagumu.

2. Profesionālais ekipējums nav nepieciešams – svarīgs ir komforts. Skatoties piedzīvojumu filmas, mums ir radies iespaids, ka pārgājienam ir nepieciešami kalnu zābaki, speciālās jakas, dažāda veida ekipējums, bet eksperts ir pārliecināts, ka Latvijas apstākļiem tas nav aktuāli, jo pie mums nav ne kalnu, ne mežonīgu upju.

Mūsu meži un takas nav pārāk pauguraini, tādēļ viss, kas mums ir nepieciešams – ērti apavi, elpojošs krekliņš vai jaka. Gadījumā, ja pārgājiens ieplānots vējainā dienā, tad – vēju necaurlaidīga virsjaka. Saģērbties pārgājienam ieteicams pēc ''sīpola'' principa: velciet sev virsū daudz drēbju, bet, ja kļūst karsti, novelciet vienu jaku, pēc nepieciešamības – arī otru. Tādā veidā jūs būsiet sagatavoti jebkādiem laikapstākļiem.

Obligāti būtu jāpaņem līdzi kāda cepure – vēsākam laikam vai karstai dienai, kad saule karsē pieri. Kas attiecas uz apģērba lejasdaļu, labāk dodiet priekšroku biksēm, nevis šortiem: tās pasargās no skrāpējumiem un ērcēm.

3. Lai pagatavotu pusdienas, pietiks ērtu ēdiena gatavošanas komplektu, kas darbojas ar gāzi, taču garšīgu maltīti iespējams pagatavot arī uz ugunskura. Dodoties vairāku dienu ilgā pārgājienā, arī šeit ir spēkā noteikums par laicīgu un rūpīgu maršruta izpēti: pārtiku iespējams nopirkt arī ceļā.

Pusdienas ir viegli pagatavot, izmantojot nazi, dakšas, nelielu kastroli un plītiņu, kas sver ne vairāk par puskilogramu, kuru iespējams arī izīrēt vai arī maltīti pagatavot uz ugunskura (tam paredzētās, atļautās vietās).

4. Lejupielādējiet pāris aplikācijas un ieslēdziet "lidojuma režīmu". Plānojot maršrutu, iesaku sākt ar Gaujas Nacionālā parka izpēti – tā ir ļoti gleznaina vieta, kas neliks vilties. Lapā entergauja.com iespējams apskatīt profesionāļu izstrādātus maršrutus, kas būtiski atvieglos iesācēja uzdevumu. Es pats izmantoju "Baltic maps" aplikāciju, kurā ir iespējams izplānot maršrutu un pievienot apstāšanās vietas. Šajā aplikācijā ir redzama arī pārgājiena kopējā distance.

Latvijā noteikti ir iespējams izplānot maršrutu patstāvīgi – pie mums ir grūti apmaldīties – vienmēr netālu atrodas kāda apdzīvotā vieta vai šoseja, turklāt gandrīz visur ir mobilie sakari, kas nozīmē, ka izmisuma brīdī iespējams piezvanīt glābējiem. Vienvārdsakot – nebaidīties un uzdrošināties!

Un neaizmirstiet telefonā ieslēgt "lidojuma režīmu", citādi plānotā atpūta dabā izgāzīsies. Pieredze rāda, ka tie, kas jau ir devušies kaut vai nelielā pārgājienā, vēlāk dodas arī garākos un ilgākos, atklājot jaunas vietas – Abavas ieleju, pastaigu takas gar Daugavu, pastaigas pludmalē līdz pat Kolkai vai Igaunijai, ekotūrismu Latgalē.

5. Minimāls komplekts – karte, plāksteris, nazis un ūdens. Lai arī liekas, ka kartes vienmēr pieejamas telefonā, labāk paņemt līdzi veco labo drukāto karti, nazi un noteikti arī ūdeni. Pilnvērtīga aptieciņa vienai dienai nav nepieciešama, nelielām brūcēm pilnībā pietiks ar plāksteri. Turklāt, ja sanāks gūt nopietnu traumu, tad labāk ir lieki nekustināt cietušo, lai nepasliktinātu viņa stāvokli, un steidzami doties pēc palīdzības.

Cita lieta, ja cilvēks ir guvis saules dūrienu vai zaudējis samaņu. Tādā gadījumā viņu nepieciešams pārvietot ēnā un tikai tad doties pēc palīdzības."