25.06.2018 11:07

Receptes pāri palikušajam Jāņu sieram

Autors  Jevgēnija Jansone, pavāre un uztura speciāliste, “Elvi”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Receptes pāri palikušajam Jāņu sieram publicitātes

Gada īsākās nakts svinībām esam pieraduši sarūpēt krietnus alus un siera krājumus, bet ko iesākt, ja līgošana jau beigusies, Jāņu nakts ēdieni jau mazliet apnikuši, taču ledusskapī vēl gozējas saulainais Jāņu siers.

Salāti ar grilētu Jāņu sieru

Sastāvdaļas (4 personām): 200 g Jāņu siera, kas sagriezts apmēram 5 mm biezās šķēlēs, 250 g dažādu salātu lapu, 200 g uz pusēm pārgrieztu ķiršu tomātu, 100 g sagrieztu vārītu biešu, 1 plānās šķēlēs sagriezts avokado, 100 g bekona plānās šķēlītēs; mērcei – 50 g "Extra Virgin" olīveļļas, 2 ēdamk. citrona sulas, 1 tējk. Vūsteras mērces, 1 ēdamk. Dižonas sinepju, sāls, melnie pipari pēc garšas.

Pagatavošana
Lielā bļodā sajauciet visas mērces sastāvdaļas. Pusi atstājiet bļodā, otro mērces pusi pārlejiet atsevišķā trauciņā.

Salātu lapas, biešu gabalus un ķiršu tomātus samaisiet ar mērci lielā bļodā.

Uz pannas vai sakarsētā grila apcepiet bekonu līdz tas ir kraukšķīgs, lieciet to uz papīra dvieļa, lai tas uzsūktu liekos taukus. Sagrieziet bekonu mazos gabalos.

Uz grila (vai grillpannas) apm. 2 min no katras puses apcepiet Jāņu siera gabalus.

Kārtojiet salātus uz šķīvja – vispirms lieciet salātu lapas, tad kārtojiet avokado, Jāņu siera šķēles, beigās pārkaisiet ar bekona gabaliņiem un pasniedziet kopā ar palikušo mērci.

Gaisīgais olu kultenis ar Jāņu sieru

Šis ēdiens būs ideāla izvēle brokastīm, jo olas un Jāņu siers veido lielisku garšas kombināciju un sniedz dienas iesākumam nepieciešamo enerģiju.

Sastāvdaļas (2-3 personām): 3 olas, dzeltenumi atdalīti no baltumiem, 4 ēdamk. piena, 100 g rupji sarīvēta Jāņu siera, 10 g sviesta, 2 saujas zaļumu (spināti, rukola, ūdenskreses utt.), sāls, melnie pipari pēc garšas, grauzdētā maize, salāti pasniegšanai.

Pagatavošana:
Olas dzeltenumus viegli sakuļ kopā ar pienu.

Atsevišķā bļodā noturīgās putās uzputo olu baltumus kopā ar šķipsniņu sāls. (Nav jāputo līdz tie ir stingrās putās, masai ir jābūt baltā krāsā un tādai, lai uz virsmas nav lielāka izmēra burbuļu; jāputo apm. 1,5 min). Iemaisa olas baltumus dzeltenuma masā un samaisa. Pievieno 20 g siera.

Uz sakarsētās pannas izkausē sviestu. Izlej olu masu un cep uz vidējās uguns apm. 1 min. Pievieno palikušos 80 g siera, kārtojot to vienmērīgi uz visas omletes. Pieliek klāt arī zaļumus, sāli un melnos piparus pēc garšas, un, maisot ar koka lāpstiņu, karsē omleti, līdz olu masa ir sarecējusi, bet vietām joprojām ir mitra (apm. 2 min, nekarsējiet, līdz olas ir pilnīgi sausas).

Pasniedz kopā ar grauzdētu maizi un salātiem.