22.06.2018 09:41

Aptauja: Grilētu gaļu Līgo vakara un Jāņu dienas maltītēs galdā regulāri ceļ 86% Latvijas iedzīvotāj

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja: Grilētu gaļu Līgo vakara un Jāņu dienas maltītēs galdā regulāri ceļ 86% Latvijas iedzīvotāj arhīvs

Grilētu gaļu Līgo vakara un Jāņu dienas maltītēs galdā regulāri ceļ 86% Latvijas iedzīvotāju, liecina vadošā putnu gaļas ražotāja "Putnu fabrika Ķekava" aptauja par Latvijas iedzīvotāju grilēšanas paradumiem.

Aptuveni puse jeb 51% iedzīvotāju gaļu grilē vairākas reizes mēnesī, bet 18% iedzīvotāji to dara katru nedēļu vai pat vairākas reizes nedēļā. 14% iedzīvotāji grillē atkarībā no laika apstākļiem. Lielāko prieku grilēšana sagādā vīriešiem - gandrīz trešā daļa aptaujāto to atzīst par aizraujošu un baudāmu nodarbi.

Latviešu prasības pret grila gaļas kvalitāti pieaug, parādoties arī dažādiem jauniem izvēles kritērijiem. Līdzās gaļas svaigumam, kas būtisks gandrīz 80% grilētāju, svarīgi kļūst apstākļi, kādos gaļa tiek uzglabāta veikalā. Ap 30% cilvēku uzsver, ka gaļas izvēlē izvērtē pārdevēja uzticamību un drošību un to, vai gaļa ražota Latvijā.

Par jaunu un svarīgu gaļas izvēles kritēriju iedzīvotājiem kļuvuši dzīvnieku labturība – lai dzīvnieks būtu audzēts labos apstākļos, veselīgi un bez antibiotikām, šie kritēriji svarīgi 34% cilvēku. Par to īpaši domā vistas gaļas cienītāji, kuru vidū 68% ir būtiski, lai putns būtu audzis bez antibiotikām. 30% iedzīvotāju jau tagad izvēlas gaļu ar marķējumu "Audzēts bez antibiotikām", bet vēl 38% labprāt izvēlētos šādu gaļu, ja redzētu atbilstošu norādi.

Vaicāti par motivāciju un vēlmi grilēt, 62% Latvijas iedzīvotāji norāda, ka tas ir laiks, ko vadīt kopā ar ģimeni un draugiem, savukārt mazāk nekā puses jeb 49% ieskatā grilēta gaļa ir garšīga, bet 38% grilēšana ir iespēja būt pie dabas svaigā gaisā un tikpat - 38% - ieskatā grilēšana ir neatņemama vasaras sezonas sastāvdaļa, bez kuras siltie vasaras mēneši vispār nav iedomājami.

Aptauja veikta 2018.gada jūnijā, piedaloties 702 respondentiem.