30.05.2018 12:23

87% Latvijas iedzīvotāju ir svarīgs veselīgs uzturs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
87% Latvijas iedzīvotāju ir svarīgs veselīgs uzturs arhīvs

87% Latvijas iedzīvotāju ir svarīgi ikdienā lietot veselīgu uzturu. Veselīga uztura ievērošana sievietēm ir nedaudz svarīgāka nekā vīriešiem. Salīdzinoši vairāk par veselīgu dzīvesveidu domā iedzīvotāji vecumā no 64 līdz 74 gadiem (40%).

Lai gan trešā daļa respondentu (30%) norāda, ka veselīga dzīvesveida ievērošana ir sarežģīts un grūts process, tomēr tikpat daudz iedzīvotāju (30%) cenšas tā dzīvot, kā arī 27% respondentu uzskata, ka uz to visiem būtu jātiecas, liecina "Maxima mazumtirdzniecības kompass" jaunākais pētījums.

Ievērojama daļa aptaujāto norāda, ka ir gatavi piemaksāt par ekoloģiski tīriem un veselīgiem produktiem – galvenokārt par dārzeņiem, augļiem vai gaļas produktiem (attiecīgi, 44%, 41% un 39%). Pārējās produktu grupas tiek minētas retāk. 64% aptaujāto ir svarīgi, ka uzturā lietotie augļi ir audzēti Latvijā, bet 72% piešķir lielu nozīmi tam, lai uzturā lietotie dārzeņi būtu auguši Latvijā.

Savukārt gandrīz trešdaļa iedzīvotāju (29%) nav gatava piemaksāt par ekoloģiski tīriem un veselīgiem produktiem.

Vairāk nekā puse (51%) aptaujāto iedzīvotāju norāda, ka par veselīgu produktu ir uzskatāms tas, kura etiķetē ir atrodams "Zaļās karotītes" marķējums. Tāpat respondenti uzticas marķējumam "Latvijas ekoprodukts" (48%). Toties gandrīz katrs desmitais respondents (9%) uzskata, ka neviens no minētajiem marķējumiem nenorāda uz veselīgu produktu.

Interesanti, ka BIO un EKO apzīmējumiem uzticas mazāk nekā puse jeb 46% iedzīvotāju. Pilnībā šiem diviem apzīmējumiem uzticas tikai 2% iedzīvotāju.
Pētījums veikts sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS.