18.05.2018 11:43

Brīvdienās Pierīgā – ne tikai Muzeju nakts

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Brīvdienās Pierīgā – ne tikai Muzeju nakts publicitātes

Maija vidus centrālais notikums gan Pierīgā, gan visā Latvijā šajās brīvdienās būs Muzeju nakts. Taču netrūks arī citu lielāka un mazāka mēroga pasākumu, piemēram, stādu un amatnieku tirgus Salaspilī, vasaras sezonas atklāšanas sarīkojums Saulkrastos, Deju diena Inčukalnā vai SEB MTB maratona posms Siguldā.

Grupas "Framest" koncerts "Dziesmu mētelis" Ķekavā
18. maijā plkst. 19.00 Ķekavas kultūras namā uzstāsies vokālā grupa "Framest" ar koncertprogrammu "Dziesmu mētelis". Koncertā skanēs Raimonda Paula un Jāņa Ķirša melodijas, kā arī tautasdziesmas mūsdienīgās aranžijās.

Deju koncerts "Ar deju sirdī" Salaspilī
18. maijā plkst. 19.00 Salaspils kultūras namā "Rīgava" būs iespēja apmeklēt JVLMA Horeogrāfijas katedras studentes Ritas Lukšas diplomdarba koncertu "Ar deju sirdī", kurā piedalīsies deju ansamblis "Karuselis" un deju studija "Carousell". Ieeja brīva.

Klaviermūzikas vakars "Balto un melno taustiņu viļņu rotaļas" Ikšķilē
18. maijā plkst. 19.00 Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas zālē notiks klaviermūzikas vakars "Balto un melno taustiņu viļņu rotaļas" vasarīgās noskaņās, uz kuru aicina skolas jaunie pianisti.

Pavasara tirgus Lēdurgā un Ķekavā
19.maijā no plkst. 8.00 Lēdurgas estrādes kalnā notiks pavasara tirgus – augļu koku un puķu stādu, mājamatniecības izstrādājumu, pārtikas un vasaras sezonas preču tirdzniecība. Savukārt 20. maijā no plkst. 8.00 maija tirgus notiks Ķekavā pie Doles tautas nama. Noderīgas preces mājai un ģimenei – apģērbi, apavi, amatnieku un mājražotāju darinājumi, stādi u.c. Paralēli lielajam tirgum atsevišķā zonā pulcēsies krāmu tirgotāji, kuri piedāvās lietas, kas pašiem nav vairs vajadzīgas, bet citiem ir noderīgas.

Pasaules augu diena Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī
19. maijā no plkst. 9.00 Nacionālais botāniskais dārzs (NBD) Salaspilī aicina uz tradicionālo stādu un amatnieku tirgu, kas šoreiz norisināsies Pasaules augu dienā. Līdz plkst. 15.00 apmeklētājiem būs iespēja iegādāties dārzā noderīgas lietas un izvēlēties oriģinālus vietējo amatnieku un mājražotāju darinājumus. Kā ierasts, darbosies arī Nacionālā botāniskā dārza stādu stends. No plkst. 11.00 oranžērijas zālē būs iespēja NBD gida pavadībā pašiem miniatūrā podiņā iestādīt savu sukulentu, ko ņemt līdzi uz mājām. Paralēli gadatirgum norisināsies Vidzemes un Zemgales senioru vokālo ansambļu sadziedāšanās "Daugav's abas malas". Visas dienas garumā bērni varēs jautri pavadīt laiku piepūšamajās atrakcijās, kā arī būs iespēja vizināties zirgu pajūgā.

Carnikavas Pavasara nūjošanas festivāls
19. maijā Carnikavā notiks Pavasara nūjošanas festivāls – pulcēšanās un reģistrēšanās no plkst. 10.00 stāvlaukumā pie Carnikavas pludmales. Rīkotāji piedāvā 5 un 10 km distances, kā arī bērnu distanci.

Sporta deju sacensības "Jaunmārupe 2018"
19. un 20. maijā no plkst. 10.00 Jaunmārupes pamatskolā norisināsies sporta deju reitinga sacensības "Jaunmārupe 2018". Pasākumā piedalīsies dejotāji, sākot no bērnudārza vecuma, līdz pieaugušajiem pāriem.

Retro auto brauciens Babīte – Mārupe
19. maijā plkst. 10.00 pie Babītes vidusskolas Piņķos startēs Retro auto muzeja, Mārupes novada un Babītes novada pašvaldību rīkotais seno spēkratu salidojums, kas veltīts Latvijas simtgades jubilejai un iecerēts kā Muzeju nakts ieskaņas dienas pasākums. Plānots, ka pasākumā piedalīsies 20 seno spēkratu ekipāžas (pulcēšanās pie skolas no plkst. 9.00). Pasākuma ietvaros plānots seno spēkratu brauciens–parāde cauri Babītes un Mārupes novadiem maršrutā Piņķi – Skulte – Jaunmārupe – Mārupe – Tīraine – Mārupe. Finišs paredzēts ap 19.30 pie Mārupes novada domes. Pa ceļa salidojuma dalībnieki apmeklēs novados darbojošās restauratoru darbnīcas, rādot ekskluzīvu seno spēkratu izbraukumu.

Velokrosa "Baloži" trešais posms Ķekavas novadā
19. maijā plkst. 11.00 pie Baložu vidusskolas sāksies velokrosa "Baloži" šāgada trešais posms. Bērni līdz 10 gadu vecumam sacentīsies īpašā marķētā trasē sacensību centra tuvumā, bet pārējo grupu sportisti veiks 1-5 septiņus kilometrus garus apļus mežā. Šogad sacensību seriālā paredzēti pieci posmi – trīs pavasarī un divi rudenī. Katrā no pirmajiem diviem posmiem piedalījās ap 20 riteņbraucēju.

Starptautiskais senioru deju grupu festivāls "Ābeļziedu laikā" Baložos
19. maijā plkst. 12.00 Baložu pilsētas kultūras namā notiks starptautiskais senioru deju grupu festivāls – radošā darbnīca "Ābeļziedu laikā". Piedalās senioru deju grupas "Brūklenājs" no Preiļiem, "Abava" no Sabiles, "Ciecerīte" no Saldus, "Senlejas" no Jaunlutriņiem, "Pogas" no Šķēdes, "Veldze" no Jaunolaines, "Ābeļzieds" no Baložiem. Viesi - Rokišķu novada Bajoru KC vēsturisko deju grupa un leļļu teātris "Čiž".

Vasaras sezonas atklāšanas sarīkojums "Ieripo Saulkrastu vasarā!"
19. maijā Saulkrastos notiks gadskārtējais vasaras sezonas atklāšanas sarīkojums "Ieripo Saulkrastu vasarā!". No 10.15 līdz 10.45 Jūras parkā ieripos Latvijas antīko automobiļu kluba senie motocikli – būs iespēja apskatīt senos braucamrīkus un fotografēties. No 12.30 pulcēšanās velobraucienam "Ieripo Saulkrastu vasarā": Atpūtas 1 B – braucēji zilas krāsas tērpos, Baltā kāpa – braucēji zaļās krāsas tērpos. 13.00 velobrauciens līdz Saules laukumam.
No 13.00 Saules laukumā – SUP dēļu noma "EasySup.lv" , "Ūdensmocis Saulkrastos", peintbola parks "Bušas", zirgu izjādes "Saules zirgi"; piepūšamās atrakcijas "Saules mākoņi", Zumba paraugdemonstrējumi. Moderators un labas omas uzturētājs Marko Ojala. Noslēgumā (ap plkst. 15.00) – "Zaļā galma kapella" ar vasarīgām melodijām.

Starptautiskais deju festivāls "Es nopīšu dejas pīni" Olainē
19. maijā plkst. 14.00 Olaines Mežaparka estrādi pieskandinās starptautiskais deju festivāls "Es nopīšu dejas pīni". Piedalās bērnu deju kolektīvi no Latvijas, Ukrainas, Lietuvas, Baltkrievijas, Moldovas. Lietus gadījumā pasākums notiks Olaines pilsētas slidotavā.

Latvijas futbola pirmās līgas spēles Ķekavā un Olainē
19. un 20. maijā Ķekavas "Audas" stadionā un Olaines pilsētas stadionā notiks Latvijas futbola pirmās līgas spēles vīriešu un dāmu komandām. Sestdien plkst. 14.00 Ķekavā futbola klubs "Auda" uzņems FK "Tukums 2000" futbolistus, bet tajā pašā laikā Olainē AFA "Olaine" dāmu komanda tiksies ar Preiļu novada BJSS vienību. Svētdien plkst. 17.00 Olainē "komanda.lv" pirmās līgas mačs SK "Super Nova" – Grobiņas sporta centrs.

Pierīgas novadu sporta spēļu florbola turnīri Ulbrokā un Inčukalnā
19. maijā Ulbrokas sporta kompleksā un Inčukalna sporta kompleksā notiks Pierīgas novadu sporta spēļu florbola turnīri vīru komandām. Inčukalna sporta kompleksā jau no plkst. 8.30 par divām ceļazīmēm uz finālturnīru par 1.-4. vietu sacentīsies Inčukalna, Krimuldas, Siguldas, Baldones un Ropažu florbolisti. Otrā priekšsacīkšu turnīrā Ulbrokā no plkst. 10.00 viena apļa turnīru aizvadīs Stopiņu, Babītes, Saulkrastu un Salaspils komandas.
Pēc grupu turnīru beigām pa divām labākajām komandām no katras grupas pulcēsies Ulbrokas sporta kompleksā, kur (orientējoši) plkst. 15.20 aizvadīs pusfināla spēles, plkst. 16.50 spēli par trešo vietu un plkst. 17.30 maču par pirmo vietu. Trešo un ceturto vietu ieguvēji turnīru par 5.-8. vietu aizvadīs Inčukalna sporta kompleksā. Pēc pusfināla spēlēm ap plkst. 17.00 septītās un piektās vietas ieguvēji tiks noteikti soda metienu sērijā.

Ģimenes dienas svinības Salaspilī
19. maijā plkst. 16.00 Salaspils kultūras namā "Rīgava" norisināsies īpašs Ģimenes dienas pasākums, kurā godinās Salaspils stiprās ģimenes un baudīs skaisto kopā būšanu. Pasākumā dziedās Ēriks Gruzniņš.

Muzeju nakts pasākumi Pierīgas novados
19. maijā Latvijā, un arī Pierīgā, norisināsies Muzeju nakts ar tēmu "Šūpulis". Visas dienas garumā līdz pat naktij būs iespēja iesaistīties dažādās aktivitātēs muzejos un citās iestādēs, klausīties koncertus, doties pārgājienos, kā arī, protams, aplūkot daudzveidīgas ekspozīcijas. Vairāk informācijas šeit.

Dokumentālā spēlfilma "Mērijas ceļojums" Olainē, Tīnūžos un Babītes novadā
18. maijā plkst. 19.00 Olaines kultūras namā, 19. maijā plkst. 18.00 Tīnūžu tautas namā, kā arī 19. maijā plkst. 23.00 Babītes novada pašvaldības Kultūrizglītības centra filiālē Salas pagastā "Vietvalži" demonstrēs jauno dokumentālā spēlfilmu "Mērijas ceļojums". Tas ir stāsts par Mēriju Grīnbergu, kura Otrā pasaules kara laikā izglāba lielu daļu Latvijas muzeju kolekciju. Viņa bija vienīgā brīvprātīgā, kas 1944. gadā devās līdzi vilcienam ar Latvijas mākslas vērtībām, ko vācu okupācijas spēki centās izvest, bet padomju okupācijas spēki atveda atpakaļ.

Latviešu tautas dejas izrāde "Kur zemes vidū Latve sēd" Ķekavā
19. maijā plkst. 18.00 Ķekavas sākumskolā būs iespēja vērot latviešu tautas dejas izrāde "Kur zemes vidū Latve sēd", kurā satiekas latviešu prieks, bēdas, mīlestība, šķiršanās sāpes, nebēdnība un jautrība. Izrādē piedalās: TDK "Ķekaviņa", TDA "Zīle", TDA "Teiksma", VPDK "Zīle", solo – Anta Grīnvalde, kokles solo – Zane Sniķere.

Deju kolektīva "Stopiņš" jubilejas koncerts Upeslejās
19. maijā plkst. 18.00 Upesleju internātpamatskolā-rehabilitācijas centrā vidējās paaudzes deju kolektīvs "Stopiņš" rīko 10 gadu jubilejas koncertu "Es tevi uzlūdzu".

Deju diena Inčukalnā
19. maijā ceļā uz XXVI Vispārējiem latviešu Dziesmu un XVI Deju svētkiem Inčukalnā, Aleksandra parka estrādē, notiks 9. Deju diena. Pasākums sāksies plkst. 17.45 ar svētku dalībnieku gājienu no Inčukalna tautas nama. Plkst. 18.00 – lielkoncerts "Māras zeme", 21.00 – 1.00 zaļumballe, spēlēs deju orķestris "Kārklu blūzs". Jau no 14.00 darbosies amatnieku tirdziņš.

Populārzinātniskā dokumentālā filma "Baltu ciltis" Ādažos
19. maijā plkst. 20.00 Ādažu kultūras centrā demonstrēs režisoru, brāļu Laura un Raita Ābeļu pilnmetrāžas dokumentālo drāmu "Baltu ciltis / Pēdējie Eiropas pagāni". Filma atspoguļo 13. gadsimta nežēlīgos centienus pievērst kristietībai tagadējo Latvijas teritoriju apdzīvojošos pagānus. Dokumentālā drāma uzdod jautājumu, cik daudz mēs vispār zinām par sevi un saviem priekštečiem, un apgāž mītus par baltiem kā arāju tautu, bez romantizēta izskaistinājuma atspoguļojot cīņassparu, drosmi un pagānisko dzīvesziņu, kā arī skaudros dzīves apstākļus.

SEB MTB maratona trešais posms Siguldā
20. maijā no plkst. 10.00 Siguldā norisināsies SEB kalnu riteņbraukšanas (MTB) maratona trešais posms. Pirmie distancē dosies bērni, plkst.12.00 plānots sporta klases starts un "Mammadaba" grupas starts, savukārt plkst. 13.30 starts tiks dots Tautas klases sportistiem. Dalībniekiem gleznainajā Siguldā un Gaujas senielejā tiek piedāvātas četras dažādas distances šķēršļotā apvidū. Tās ir: maratona distance (50–55 km), pusmaratona distance (35–40 km), veselības distance (15–25 km) un bērnu distances (400–5000 m). Sacensību norises laikā plānoti ceļu satiksmes ierobežojumi, kā arī tiks mainīta automašīnu novietošanas kārtība pilsētas ielās.

Animācijas filma "Kukaiņu slepenā dzīve" Ķekavā
20. maijā plkst. 11.00 Doles tautas namā būs iespēja noskatīties Arno Burona un Antona Kringsa animācijas filmu "Kukaiņu slepenā dzīve". Kad kukainīšu ciematā ierodas labsirdīgais ceļojošais mākslinieks circenis Apollons, dzīve kukaiņu karaļvalstī sagriežas kājām gaisā. Apollons tiek nepatiesi apsūdzēts kukaiņu valdnieces nolaupīšanā, lai gan īstā sazvērniece ir karalienes māsīca, kas iekārojusi viņas troni. Apollonam neatliek nekas cits kā kopā ar jauniegūtajiem draugiem īstenot pārdrošu karalienes glābšanas plānu.

Vasarsvētku svinēšana Mālpilī
20. maijā plkst. 13.00 Mālpilī, Saules vārtu kalnā, paredzēta Vasarsvētku svinēšana kopā ar folkloras kopu "Mālis".

Ropažu novada Ģimenes svētki
20. maijā no plkst. 13.00 līdz 17.00 Ropažu sporta stadionā un parkā notiks novada Ģimenes svētkus. Pasākumā būs iespēja gūt kopā būšanas prieku caur dažādiem atraktīviem uzdevumiem un atrakcijām. Jautru noskaņojumu palīdzēs radīt aktieris un pasākumu vadītājs Kristaps Rasims, kā arī dažādi muzikāli priekšnesumi. ''Ģimenes svētkus'' apmeklēt aicināts ir ikviens, kas vēlas interesanti un jautri pavadīt laiku kopā ar draugiem un ģimeni. Vienīgais nosacījums, lai varētu piedalīties visās aktivitātēs (stafete, šķēršļu josla, radošā darbnīca, kāpšanas siena, velokarti u.c.) – ģimenē ir jābūt vismaz trim cilvēkiem, kuru var veidot ne tikai vecāki un bērni, bet arī radi un draugi.

Dziesmu koncerts "Lai skan!" Jaunolainē
20. maijā plkst. 15.00 Jaunolaines kultūras namā notiks dziesmu koncerts "Lai skan!" Piedalās bērnu vokālais ansamblis "Spārītes", vokāla studija "Fantāzija" un vokālā studija "Bravo".

Bērnu studijas "Kukaiņi" pavasara koncerts Ādažos
20. maijā plkst. 16.00 Ādažu kultūras centrā notiks bērnu studijas "Kukaiņi" pavasara koncerts. Koncerts pirmajā daļā "Kukaiņi ceļo uz Āfriku" kā īpašie viesi piedalīsies Andžeja Grauda bungu skolas audzēkņi. Otrajā daļā – skaņu plates "Mūsos katrā dārgums mīt", īpašie viesi Ainārs Ančevskis, Māris Grigalis, Vineta Elksne.